Amplă campanie de donare de sânge, la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1315 Vizualizări

Amplă campanie de donare de sânge, la Târgu-Mureș

Organizația JCI Târgu-Mureș, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureș, Crucea Roșie Târgu-Mureș, Cercetașii Târgu-Mureș, AIESEC Târgu-Mureș, Asociația Împreună Pentru Copiii cu Cancer, Liga Studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și Centrul „Sfânta Elisabeta”, desfășoară, în perioada 21 mai-18 iunie, o amplă campanie umanitară prin care mureșenii sunt încurajați să doneze sânge pentru semenii lor.
Desfășurată sub sloganul „Salvează vieți, donează sânge!”, campania își propune să informeze publicul larg că din sângele provenit de la un singur donator pot fi salvate trei vieți – cele trei componente majore ale sângelui sunt separate. Potrivit organizatorilor, programul campaniei este următorul: în perioada 21 mai-18 iunie, donatorii se pot prezenta zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07.30-12.30, la Centrul de Transfuzii, pentru a dona sânge;  ediția a XV-a a conferinței „I love my health” a purtat tema „Preţuirea ta, supravieţuirea altora! (Donează sânge)”; sâmbătă, 4 iunie, organizatorii pregătesc un eveniment-surpriză la Complexul Weekend; cu prilejul Zilei Internaționale a Donatorului de Sânge, ce va fi marcată în data de 14 mai, în centrul municipiului Târgu-Mureș va fi amplasat un centru mobil de transfuzii, astfel că persoanele pot dona sânge, în intervalul orar 08.00-12.30; în data de 18 mai, echipa Zâmbete în Dar le pregătește copiilor de la Centrul „Sfânta Elisabeta” o altă surpriză. „Donând sânge poți salva viața unui pacient internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Poți aduce zâmbete pe fețele copiilor orfani de la Centrul de Plasament „Sfânta Elisabeta”, prin donarea tichetelor de masă primite în urma donării de sânge. Tichetele vor fi utilizate pentru aprovizionarea cu alimente a cantinei centrului, cu sprijinul echipei Zâmbete în Dar. Recompensa din partea echipei JCI Târgu-Mureș constă în primirea unui sticker cu care poți intra gratuit la Cinema Arta, la Teatrul Studio sau la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș, la alegere”, au precizat organizatorii.
Bolnavii să nu mai sufere din cauza lipsei de sânge
Psihologul Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş, a transmis că sângele nu poate fi cumpărat și nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. „Dorim, pe această cale, să transmitem mesajul că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. Haideți să ajutăm chirurgii să nu fie nevoiți să amâne operațiile, să nu fie oameni care să sufere din cauza lipsei de sânge, să fim cu toții donatori și să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori. Să ajutăm, așadar, medicina târgumureșeană, să ajutăm pacienții și medicii să poată opera atunci când este nevoie, să nu fie nevoiți să reprogrameze operațiile și bolnavii să nu aștepte”, a declarat Marinela Lazăr.
Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori
Pentru a deveni donatori de sânge, mureşenii trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE