DAFCOCHIM, experiment reuşit la Seuca Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 2868 Vizualizări

DAFCOCHIM, experiment reuşit la Seuca

cap dafcochimCompania DAFCOCHIM din Târgu-Mureş şi firma Kodagro au organizat miercuri, 8 iunie, în satul Seuca din comuna Găneşti, o prezentare de soiuri de grâu tratate cu produse ale principalilor jucători de pe piaţa autohtonă de inputuri. Evenimentul a reprezentat o premieră pentru agricultura transilvăneană şi s-a bucurat de participarea a 400 din cei mai importanţi fermieri ardeleni.

5A

Evenimentele DAFCOCHIM, onorate de fermieri

Experimentul, unic în Transilvania datorită amplorii sale, a constat în cultivarea cu grâu a 47 de loturi de teren însumând 13 hectare, acestea fiind tratate cu produse de la Azomureş, Bayer, Biocrop, Caussade, Dow AgroSciences, Institutul de Cercetare de la Fundulea, PrimaGreen, Nufarm, Probstdorfer, Syngenta, Saaten Union, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare de la Turda, Holland Farming şi Fertiplus. “Suntem încântați, atât de participarea tot mai consistentă și mai masivă a fermierilor din Ardeal la simpozioanele DAFCOCHIM, cât și de încrederea pe care ne-o acordă. Le mulțumesc că răspund mereu prezent!”, a transmis Liviu Cojoc, administrator al companiei DAFCOCHIM şi aceeaşi gazdă ospitalieră, alături de partenerul său, Radu Cojoc, pentru fermierii veniţi la Seuca din opt judeţe ale Transilvaniei.

5C

Şcoala de soiuri de la Seuca

Echipa DAFCOCHIM a fost întregită de Marinel Ştefan, director comercial al DAFCOCHIM AGRO, care a fost, ca de fiecare dată, foarte atent la fiecare detaliu organizatoric. „Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi în această zi minunată, după ploile de săptămâna trecută meritam şi noi o zi frumoasă. De asemenea, transmit mulţumiri companiilor care ne-au sprijinit şi colegului meu domnul Kosa (Kosa Gyula – n.r.), care ne-a pus la dispoziţie toate utilajele de care am avut nevoie pentru realizarea acestui lot. Părerea mea e că acest lot e o şcoală de soiuri”, a subliniat Marinel Ştefan.

5D

Tehnologia folosită, de excepţie

La întâlnire a participat şi dr. Gheorghe Boţoman, specialist recunoscut pentru viziunea sa în domeniul agriculturii, totodată consultant special DAFCOCHIM, care s-a declarat mulţumit de rezultatele experimentului de la Seuca. „Ferma Kodagro are o suprafaţă de 1.200 de hectare de teren agricol, aproape toată suprafaţa este arabilă, 1.150 de hectare, culturi de câmp în primul rând grâu, rapiţă, porumb, sfeclă, soia şi floarea soarelui. Cea mai mare suprafaţă o ocupă grâul, cu 300 de hectare, la fel porumbul, cu aproape 400 de hectare, şi celelalte cu suprafeţe de circa 100 de hectare fiecare”, a menţionat dr. Gheorghe Boţoman.

4D

„Tehnologia folosită este una de excepţie, s-a făcut o arătură de toamnă în luna septembrie, avem în faţă 52 de soiuri de grâu care au fost fertilizate în toamnă cu 300 de kilograme de Complex, 15-15-15, iar în primăvară fazial, cu uree 100 de kilograme pe 3 martie, azot pe 15 aprilie 150 de kilograme şi la fel azot pe 15 mai, 100 de kilograme. Înainte, aici a fost cultivată rapiţă şi s-a obţinut o producţie de aproape 4 tone la hectar”, a completat dr. Gheorghe Boţoman.

4E

Reţete diferite, de la furnizori diferiţi

Concluziile experimentului de la Seuca au fost trase de cunoscutul fermier Kosa Gyula, a cărui familie este co-proprietară a societăţii Kodagro, alături de DAFCOCHIM, în procent de 50-50%. „Ideea organizării acestui lot demonstrativ de soiuri de grâu a venit din partea DAFCOCHIM AGRO, care a pus la dispoziţie toate soiurile care sunt distribuite în aceste loturi demonstrative, iar eu am făcut suportul tehnic în sensul că am făcut amplasamentele, semănatul, pregătitul terenului, toată tehnologia care se vede realizată aici, iar dumnealor au pus la dispoziţia acestui experiment, practic inputurile. Se ştie că DAFCOCHIM este în acţionariat cu familia mea, Dumnezeu ne-a ajutat şi la definitivarea acestui experiment, în acest an nivelul pluviometric al Târnavelor fiind bogat în precipitaţii care ne-a încurcat de multe ori, fără să afecteze calitatea lotului comparativ, în sensul că toate culturile sunt foarte sănătoase. Pentru mine este prima dată, după aproape 34 de ani de activitate ca agronom, să reuşesc să adun un număr aşa de mare de soiuri şi varietăţi de la aşa de mulţi furnizori şi producători de seminţe. Suprafaţa acestui lot este de circa 13 hectare, cu tot cu anexe, grupată în două puncte mari unde sunt aplicate diferite reţete pentru tratamentele pe culturi, de la furnizori diferiţi”, a declarat Kosa Gyula.

4B

Prezentările de produse şi de soluţii pentru fermieri au fost organizate pe tarla, sub forma unor ateliere interactive, iar evenimentul a continuat cu o agapă câmpenească excelent organizată, pentru toate gusturile, „condimentată” cu muzică populară de calitate şi o tombolă cu numeroase premii surpriză.

Vom reveni în ediţia de luni, 13 iunie, a cotidianului Zi de Zi.

4A

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE