Afecțiunile urologice, diagnosticate mai frecvent în ultima perioadă Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Afecțiunile urologice, diagnosticate mai frecvent în ultima perioadă

Șefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a declarat miercuri, 15 iunie, într-o conferință de presă, că în ultima perioadă s-a observat o tendință de diagnosticare mai frecventă a afecțiunilor urologice datorită programelor de screening derulate de Clinica de Urologie.
Conf. univ. dr. Martha Orsolya a arătat că la Clinica de Urologie se prezintă la examinare pacienți de sex masculin care nu au simptome, ci pur și simplu vin pentru un control de rutină, aceasta fiind o mare realizare pentru clinică. Conf. univ. dr. Martha Orsolya a spus că își dorește ca și pacientele să procedeze la fel, să se prezinte nu neapărat la medicul urolog, ci la medicul ginecolog sau la medicul de familie, care să le informeze cu privire la toate posibilitățile terapeutice. „Afecțiunile urologice sunt recunoscute mai des în ultimul timp, sunt diagnosticate mai frecvent. În Mureș, preocuparea noastră este încercarea de a depista și a avea cât mai mulți pacienți, deci nu înseamnă doar cele opt ore din spital, ci o activitate în plus, o preocupare pentru acești pacienți, femei și bărbați, și mai înseamnă o concepție puțin mai interesantă despre medicina modernă, înțelegerea necesității acestor acțiuni în folosul pacientului. Aceste acțiuni ar trebui făcute mult mai des și ar trebui făcute și de către alte specialități, căci sunt foarte multe afecțiuni care nu sunt depistate în timp util. Ulterior, sunt tratate în stadii avansate și poate că ar fi fost tratate altfel dacă ar fi fost depistate la început”, a declarat șefa Clincii de Urologie.
„În stadii inițiale, cancerul nu doare”
Medicul a atras atenția asupra faptului că în general, în stadii inițiale, cancerul nu doare și nu prezintă simptome sau semne de îngrijorare. De aceea, indicația programelor naționale și a screeningurilor ample este tocmai depistarea precoce a afecțiunilor maligne. „În stadii inițiale, cancerul nu doare și nu produce niciun simptom. Indicația este depistarea precoce. Sunt elemente, analize și investigații care pot depista afecțiunea malignă în stadiul inițial, dar nu simptomele vor fi cele importante. Când deja ai simptome, cancerul se află într-un stadiu avansat. Acesta este și motivul pentru care facem, spre exemplu, PSA la bărbați. Încercăm să depistăm cancerul de prostată. Se face testul Babeș- Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Șirul este extraordinar de lung și practic indicația programelor naționale și a screeningurilor ample este depistarea în stadii precoce a acestor afecțiuni maligne”, a explicat conf. univ. dr. Martha Orsolya.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE