Ambrus Burcea, singurul gabor licențiat în Științe Politice, militează pentru educația romilor Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1757 Vizualizări

Ambrus Burcea, singurul gabor licențiat în Științe Politice, militează pentru educația romilor

 

Sala mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş a găzduit joi, 16 iunie, un simpozion dedicat Zilei Limbii Rhomani, sărbătoare prezentă în Calendarul UNESCO.

foto 1

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cultural-Ştiinţifică şi Umanitară „Chakra” Târgu-Mureş, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş – Muzeul Judeţean Mureş, Academia Română, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Primăria municipiului Târgu-Mureş.

Președintele Asociației Culturale Științifice și Umanitare Chakra, Cristian Eparu, a subliniat că la Tîrgu-Mureș, în ziua de 16 iunie 2004, s-a jucat prima piesă de teatru în limba romani.

foto 3

”La teatrul de copii și tineret Ariel din Tîrgu-Mureș a avut loc premierea piesei Jurinca, în limba romani, în limba țigănească. Pentru prima dată într-o instituție teatrală profesionistă, într-o instituție publică, s-a vorbit în limba romani. Deci pe plan mondial, nicăieri într-o instituție publică, nu s-a mai vorbit până atunci în limba romani.” În județul Mureș sunt 16 profesori, în toată țara sunt în jur de 400, existând, totdată, și un alfabet standard al limbii romani, olimpiada națională și chiar internațională de limba romani.

Dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș și Nagy Zsigmond, subprefect, au precizat că, înspre Instituția Prefectului-Județul Mureș, cu încredere și sinceritate, comunitatea romă se poate îndrepta oricând. Consilierul pe problemele romilor, din cadrul Cancelariei Prefectului, identifică, consiliază, oferă soluții, se implică și redefinește credibilitatea funcționarului public care oferă echilibru și înțelegere non-partinică – funcție de opțiunile romilor din punct de vedere politic, religios sau al (ne)asumării entice.

Singurul gabor licențiat la UBB Cluj

foto 4

Ambrus Burcea, reprezentatul gaborilor cu pălărie din România, singurul gabor licențiat în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, a subliniat importanța asigurării accesului la educație pentru copiii de etnie romă,  furnizarea unui pachet de servicii integrate de orientare, consiliere și subvenții. În acelaşi timp, organizaţiile civice ale romilor trebuie să-şi asume misiunea de a contribui la promovarea intereselor minorităţii pe care o reprezintă.

Prejudecăţi şi stereotipuri

Percepţia socială asupra minorităţilor etnice este construită în funcţie de maniera în care membrii unei minorităţi etnice oarecare participă la funcţionarea societăţii, de tipul de relaţii pe care le întreţin cu ceilalţi. Evident că în construirea acestei percepţii intervin frecvent prejudecăţi şi stereotipuri.

”În ultima perioadă am observat că foarte mulți romi încearcă să-și câștige existența din diferite sectoare ale agriculturii și horticulturii, în special legumicultură. În grădinile comunităților de romi se cultivă legume, unii chiar și pentru a le valorifica în piețe, nu doar pentru consum. Din nefericire, munca lor este îngreunată din cauza mentalității unora, pentru că sunt dați la o parte. Personal, încă din anii în care s-au restituit terenurile agricole, am cumpărat parcele de teren agricol în satul Gruișor, comuna Acățari, dedicându-mă în totalitate producerii legumelor și florilor. În aceste lucrări, un mare ajutor am primit din partea unei familii de romi, care și-au adus aportul chiar și în lipsa mea ”   a declarat ing. Mozes Fancsali.

La 16 iunie, în lume, este celebrată ziua limbii romilor. Două treimi din vocabular şi gramatica de bază sunt indiene, iar restul îl constituie cuvinte împrumutate, în cea mai mare parte din persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. Având una şi aceeași limbă, rromii din îndepărtate regiuni pot comunica foarte ușor între ei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE