Bani europeni pentru microîntreprinderi Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 852 Vizualizări

Bani europeni pentru microîntreprinderi

222
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 a lansat, recent, apelul de proiecte nr. 2.1.A/2016 – Microîntreprinderi – apel competitiv, cu un buget total pentru Regiunea Centru de 32, 36 milioane euro. Proiectele pot fi depuse pe perioada a şase luni, între 27 iulie 2016, ora 12.00, şi 27 ianuarie 2017, ora 12.00, valoarea minimă eligibilă pentru un proiect fiind de 25.000 euro, cea maximă de 200.000 euro, la un curs de 4,4723 lei pentru un euro.

Proiectele eligibile, contractate direct

Aproximativ 100 de persoane interesate de apelul de proiecte recent lansat au participat miercuri, 15 iunie, în sala mare de şedinţe a Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Mureş, la un seminar de informare organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia. Dan Popa, director al Direcţiei Organism intermediar POR din cadrul ADR Centru, a prezentat câteva informaţii de interes despre Programului Operațional Regional 2014-2020. „Cererile de finanţare depuse în primele două luni ale apelului vor parcurge etapele procesului de evaluare, urmând a fi direct contractate cele care au obţinut cel puţin 85 de puncte, pragul de calitate, şi care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel. Procesul se repetă lunar în lunile următoare, scăzându-se şi pragul de calitate cu câte 5 puncte lunar, până la finalizarea celor şase luni sau epuizarea sumei alocate la nivel regional. Proiectele care obţin mai puţin de 50 de puncte sunt respinse automat, iar un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare”, a precizat Dan Popa.

Aplicaţie on-line pentru depunerea documentaţiei

Potrivit acestuia, proiectele vor putea fi depuse pe suport de hârtie sau prin aplicaţia on-line MySMIS, iar obiectivul specific al acestora trebuie să fie „consolidarea poziţiei pe piaţă a IMM-urilor în domenii competitive identificate în Strategia Naţională de Competitivitate şi Planurile de Dezvoltare Regională, în special sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor.” În privinţa indicatorilor de proiect, Dan Popa a precizat că aceştia vor urmări fie „creşterea numărului mediu de salariaţi ca urmare a realizării proiectului, faţă de nivelul înregistrat în ultimul an fiscal încheiat înainte de depunerea cererii de finanţare”, fie „menţinerea numărului mediu de salariaţi cel puţin la nivelul înregistrat în ultimul an fiscal încheiat înainte de depunerea cererii de finanţare, pe toată perioada de execuţie a contractului de finanţare şi de durabilitate a proiectului.”

Sprijin din partea Prefecturii Mureş

Din prezidiul seminarului a făcut parte şi Ligia Marian, consilier pe probleme de Afaceri Europene în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, care a subliniat importanţa accesării a cât mai multe fonduri europene în vederea dezvoltării economice a judeţului. De asemenea, Ligia Marian a anunţat că Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş este interesată să organizeze întâlniri similare, de informare, la nivelul întregului judeţ. „Judeţul Mureş, din punct de vedere al dezvoltării se află pe un trend ascendent faţă de anul 2015, respectiv în 2015 creşterea producţiei industriale cu 10% în sectoare cum ar fi energia electrică, producţia de echipamente şi utilaje. Este foarte important să realizăm în continuare această susţinere şi dezvoltare, prin intermediul dumneavoastră. Instituţia Prefectului desfăşoară activităţi de diseminare a informaţiilor legate de programele europene”, a spus reprezentanta Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş. „Dorim să vă susţinem în toate demersurile prin întâlniri pe care dorim să le organizăm şi la nivelul judeţului, atât de instituţia noastră, cât şi în colaborare cu alte instituţii”, a completat Ligia Marian.

Investiţii eligibile

Detalii despre condițiile de finanțare cuprinse în Ghidul specific pentru Prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” au fost prezentate de Dan Zbuchea, expert programe în cadrul ADR Centru. „Activităţile propuse în proiect, respectiv investiţia, trebuie să vizeze domeniul de activitate eligibil al solicitantului, ce face obiectul proiectului. Nu sunt eligibile proiectele care includ investiţii demarate. Există trei categorii de investiţii eligibile, prima dintre acestea referindu-se la investiţii în active corporale: lucrări de construire, extindere sau de modernizare a spaţiilor de producţie, prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităţilor generale aferente – alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI, achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalaţii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, şi achiziţionarea de instalaţii sau echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile sau alternative de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, în limita a 15% din valoarea eligibilă a proiectului. A doua categorie a investiţiilor eligibile este cea în active necorporale, respectiv brevete, licenţe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, iar cea de-a treia categorie a investiţiilor eligibile vizează realizarea de instrumente comerciale on-line”, a menţionat Dan Zbuchea.

112

Seminarul a continuat cu o sesiune interactivă de întrebări şi răspunsuri, în cadrul căreia reprezentanţii ADR Centru au subliniat că aşteaptă în continuare întrebări, la adresa de e-mail office@adrcentru.ro şi programe@adrcentru.ro, sau la numărul de telefon 0258-818.616, interior 421, 422, 423 sau 424.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE