Home / Invatamant / Profesorii de Limba și Literatura Română și elevii olimpici, premiați

Profesorii de Limba și Literatura Română și elevii olimpici, premiați

Distribuie

Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș și Biblioteca Județeană Mureș au organizat joi, 16 iunie, în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, „Gala Limbii Române”, în cadrul căreia a avut loc premierea profesorilor de Limba și Literatura Română și a elevilor cu rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri școlare.
Cu prilejul celor 127 de ani de la nemurirea poetului Mihai Eminescu, a fost adus un omagiu poetului și limbii române prin premierea celor 341 de elevi și dascăli din județul Mureș, care au obținut pe parcursul anului rezultate excepționale la concursuri școlare și olimpiade. Coordonatorul acțiunii, prof. dr. Mioara Kozak, inspector școlar Limba și Literatura Română, a transmis, în cadrul ceremoniei, că organizatorii și-au propus să premieze valoarea și să recunoască excelența.
1 gala„Ne aflăm la ediția a IV-a a Galei Limbii și Literaturii Române, un eveniment care răsplătește valoarea și excelența elevilor olimpici și a profesorilor acestora din județul Mureș. Avem 341 de diplome, prin urmare tot atâția premianți. Pentru că această gală este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș și cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, aceste instituții vor oferi premii, respectiv premiul Universității „Petru Maior”, premiul Editurii Arhipelag XXI, iar Biblioteca Județeană Mureș va oferi două premii elevilor cu rezultate excepționale. Sunt mulți și acest lucru ne bucură. Este un semn că astăzi cuvântul este ziditor și dătător de lumină. Avem performanțe frumoase, avem o elevă cu două premii întâi la două olimpiade naționale, avem o elevă cu un rezultat meritoriu la Olimpiada Națională „Liceu” și care este calificată la Olimpiada Internațională de Lectură. Aceasta este realmente o performanță. Aceeași elevă Maria Bucșea a participat și anul trecut la Olimpiada Internațională de Lectură și a obținut locul IV. Avem premii la limba latină, la Olimpiada de Lingvistică, la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, la Olimpada „Universul cunoașterii prin lectură”, la Concursul Național „Cultură și Spiritualitate Românească” care s-a desfășurat la Putna, deci un palmares cu care ne mândrim și care vreau să cred că astăzi va genera emoție și sărbătoare, pentru că este o recunoaștere a eforturilor dascălilor de limba română și în egală măsură a elevilor. A crescut numărul premianților și crește de la an la an, iar lucrul acesta nu poate decât să ne bucure. În fiecare an, avem tot mai mulți elevi performanți”, a declarat prof. dr. Mioara Kozak.
5 maria bucseaPromovarea limbii române, la rang înalt
Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, prof. Ștefan Someșan, a arătat că în județul Mureș promovarea limbii române se ridică la rang foarte înalt datorită profesorilor bine pregătiți și dedicați, care îi pregătesc la rândul lor pe elevi. Acesta i-a felicitat pe dascăli și elevi pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute. „Când discutăm despre promovarea limbii române niciun efort nu este prea mare. Această promovare a limbii române în județul Mureș se ridică la rang foarte înalt datorită faptului că atât Inspectoratul Școlar Mureș, cât și Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, care pregătește cadre didactice și la disciplina Limba și Literatura Română, se preocupă de acest aspect, dar munca de suflet se realizează în unitățile școlare prin grija profesorilor noștri. La Târgu-Mureș, am avut Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, care a devenit olimpiadă de referință la nivel național, despre care se vorbește și acum, pentru că a fost o adevărată reușită. După un an școlar cu eforturi, cu muncă asiduă, iată că vine vacanța, care ne va oferi posibilitatea de a ne reîncărca bateriile pentru un nou an școlar”, a transmis prof. Ștefan Someșan.
3 invitati„Lectura cărții trebuie să fie o modalitate de a elogia cartea”
La rândul său, prorectorul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș și directorul Centrului de Studii Doctorale Umaniste, prof. univ. dr. Iulian Boldea, le-a transmis felicitări elevilor care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română și de Limba Latină. În calitate de scriitor, prof. univ. dr. Iulian Boldea i-a adus un omagiu marelui poet național Mihai Eminescu prin dedicarea unor poeme pe care le-a citit în fața invitaților.
6 profesori„Aceste performanțe sunt cu atât cu mai meritorii cu cât se desfășoară într-un context în care nu de fiecare dată societatea este pregătită să aprecieze valoarea și este în măsură să o facă cu tot ceea ce-i stă în putință. În ciuda acestui context, adesea nefavorabil, elevii noștri, tinerii noștri găsesc resurse pentru a-și mobiliza energiile creatoare și pentru a aprecia în mod cât se poate de elocvent cartea. Ce alt elogiu mai mare, mai benefic și mai profund putem să atașăm într-o zi festivă decât lectura cărții? Lectura cărții trebuie să fie o modalitate de a elogia cartea. Lectura profundă, potrivită și cât se poate de înțelegătoare a cărții trebuie să fie cel mai frumos elogiu pe care îl aducem cărții, iar elevii care au avut rezultate atât de frumoase la Olimpiadele Limba și Literatura Română sunt cei care elogiază, în primul rând, cartea. Pe de altă parte, să nu uităm că ieri a fost o zi în care ne-am amintit cu toții de Eminescu. Ce alt omagiu putem aduce cărții decât o recitire atentă a lui Eminescu în spiritul operei sale și în spiritul a ceea ce a gândit, a scris și a creat el? (…) Scrii pentru că doar astfel poți trăi, rememorând, fixând în pagină senzații, trăiri, empatii. Scrii pentru că doar astfel poți ierta nedreptății, excese”, a transmis prof. univ. dr. Iulian Boldea.7 profesori

8 elevi

DSC_0036


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.