Home / Invatamant / Aproape 900 de studenți UMF Târgu-Mureș au rostit jurământul lui Hipocrate

Aproape 900 de studenți UMF Târgu-Mureș au rostit jurământul lui Hipocrate

Distribuie

Sfârşitul de an universitar pentru studenții aflați în ani terminali a fost un eveniment pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş l-a sărbătorit printr-un lung şir de acţiuni, culminând cu festivitatea de absolvire, care a avut loc vineri, 17 iunie, în Piața Teatrului.
Aproape 900 de studenți au rostit vineri jurământul lui Hipocrate în Piața Teatrului și au celebrat absolvirea a 3, 4, 5 sau 6 ani de facultate. Pe o vreme călduroasă, absolvenții promoției 2016, alături de părinți, frați, prieteni și dascăli, au sărbătorit acest unic moment, cu încărcătură emoțională.
IMG_8005 selfieRectorul UMF Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a vorbit în discursul său despre sarcina delicată pe care o au în aceste vremuri absolvenții UMF Târgu-Mureș, viitorii medici. Ei trebuie să contribuie la recâștigarea încrederii societății în sistemul medical și în profesia de medic.
„Ocazia absolvirii Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș se constituie într-unul dintre cele mai vibrante momente ale fiecărui an, fiind o sărbătoare nu doar a Universității, ci a întregului oraș din inima Transilvaniei. Dragi absolvenți, ați intrat pe porțile Universității cu timiditate, copleșiți de emoție, purtând cu voi întrebări la care ați așteptat multe răspunsuri. Pe atunci, erați adolescenți visători și curioși, iar astăzi, în momentul absolvirii, ați devenit tineri înnobilați de cunoașterea pe care v-o oferă un drum profesional. Ați avut de partea voastră avantajul tinereții, inteligența, talentul, capacitatea de muncă asiduă, dar și suportul, dragostea și dăruirea celor ce astăzi vă privesc copleșiți de emoție și fericire de pe margine, familiile voastre cărora, alături de voi, și Universitatea le mulțumește. Sunt alături de voi și cei care v-au îndrumat, corpul profesoral: medici, farmaciști, biologi, chimiști, cu ajutorul cărora ați dobândit cheia nobilei profesii pe care v-ați ales-o. De astăzi înainte, veți decide singuri privind spre viitor. De azi înainte, principala luptă o veți duce cu voi înșivă (…) Într-un moment în care încrederea în profesia medicală și în sistemul medical a ajuns atât de jos, nedrept de jos, sunteți obligați să fiți parte a unui demers de restaurare, care va dura mult timp, prin întoarcere cu fața spre pacient, prin cultivarea compasiunii pentru oamenii pe care nu îi cunoașteți”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

IMG_8055 prezidiuUn moment emoționant al festivității de absolvire a fost reprezentat de discursurile șefilor de promoție ai celor trei facultăți: Medicină, Medicină Dentară și Farmacie. Șefa de promoție a Facultății de Medicină, linia română, a fost Raluca Șoană, care a vorbit în discursul său lucrurile învățate în cei șase ani de facultate, despre muncă, sacrificii, succese, împliniri și, uneori, dezamăgiri. În afara notelor obținute la examene, tânăra absolventă a punctat și implicarea ei și a colegilor ei în diferite activități științifice și sociale.

„Sunt bucuroasă și onorată să țin acest discurs în numele colegilor mei, sunt mândră să mă aflu printre cei buni, pentru că suntem într-adevăr o promoție de aur. Fiecare dintre noi ne-am remarcat în acești ani de facultate nu doar prin rezultatele obținute la examene, ci și prin numeroasele activități în care ne-am implicat cu pasiune și profesionalism, prin participări la congrese științifice și obținerea unor premii importante, prin acțiuni de voluntariat, schimburi de experiență sau mobiliăți Erasmus. De-a lungul acestor ani, am demonstrat că suntem valoroși, confirmând încă o dată prestigiul acestei Universități”, a arătat Raluca Șoană.

IMG_8081 absolventiȘefa de promoție a Facultății de Medicină, linia maghiară, a fost Izsak Julia, iar șefa de promoție a Facultății de Meidicină, linia engleză, a fost Maryam Treifi. Șefa de promoție a Facultății de Medicină Militară, Estera Andreea Gabor, a transmis ca la finalul celor șase ani de facultate, absolvenții privesc entuziaști spre viitor. „Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători un final frumos și fericit al acestei povești de șase ani. Este momentul în care privim entuziaști spre viitor, dar și cu nostalgie retrospectiv spre anii studenției grei, solicitanți, dar fără îndoială cei mai frumoși și plini de satisfacții. Dorim să mulțumim celor care au făcut posibil ca noi să putem fi protagoniștii acestei frumoase povești: părinților, profesorilor și colegilor. Suntem mândri, demni și pregătiți să facem față acestei nobile profesii, medicina militară”, a afirmat Estera Andreea Gabor.
IMG_8194 absolventeleȘefa de promoție a Facultății de Medicină Dentară, Oana Maria Buzdugan, a ținut să le mulțumească tuturor celor care au contribuit la formarea studenților Facultății de Medicină Dentară și și-a îndemnat colegii să creadă în visele lor și să lupte întotdeauna pentru ceea ce își doresc. „Trebuie să recunosc că nicio frază nu ar putea să redea întocmai recunoștința pe care o simțim în acest moment. Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor. Eu cred acest lucru și vă îndemn și pe voi să visați. Nu costă nimic să visezi, iar dacă un vis se îndeplinește, încrederea că și altele mai mărețe se vor realiza sporește”, i-a încurajat pe colegii săi Oana Maria Buzdugan.
La rândul său, șefa de promoție a Facultății de Medicină Farmacie, Laura Georgiana Mănica, a transmis mulțumiri cadrelor didactice și părinților, arătându-se onorată să-și reprezinte colegii farmaciști și asistenți de farmacie. „Noi vom face diferența prin pasiunea pe care o vom investi zilnic, prin miile de sfaturi pe care le vom acorda. Este momentul ca farmacistul să fie privit așa cum este el de fapt, un profesionist. Cei trei, respectiv cinci ani de facultate ne-au făcut să ne dăm seama cât de importantă este relația medic – farmacist – pacient, cât de importantă este comunicarea dintre cele trei părți.Este de datoria noastră să menținem vie această colaborare strânsă”, a arătat tânăra absolventă.
IMG_8256 cel mai frumos mesajȘefa de promoție la Asistență Medicală Generală, reprezentantă a programelor de studii de 3-4 ani (Asistență Medicală Generală, Moașe, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, Nutriție și Dietetică, Tehnică Dentară, Tehnică Farmaceutică, Educație Fizică și Sportivă) a fost Andreea Ionela Urzică, care și-a exprimat bucuria și onoarea de a absolvi Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.
Ceremonia de absolvire a promoției 2016 s-a încheiat cu depunerea jurământului lui Hipocrate în limbile română, maghiară și engleză. La ceremonia de absolvire, au fost prezenți în calitate de invitați speciali președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, și prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, care i-au felicitat pe absolvenții promoției 2016, arătându-și aprecierea, stima și respectul față de cei care vor salva vieți – medicina fiind una dintre cele mai frumoase și generoase profesii din lume – și încurajându-i să pună încă o cărămidă la progresul social și economic al țării. Foto: Alex TOTH

IMG_8219 perla neagra 2

IMG_8303 multiculturalism

IMG_7957 sosirea absolventilor

IMG_7985 tatal si fiul

IMG_7970 piata teatrului

IMG_8296 absolventii


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.