Soluții pentru dezvoltarea unui sistem integrat de îngrijire a pacienților cu boli cardiovasculare Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 207 Vizualizări

Soluții pentru dezvoltarea unui sistem integrat de îngrijire a pacienților cu boli cardiovasculare

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate au organizat, zilele trecute, masa rotundă cu tema „Managementul integrat al bolilor cardiovasculare”, din dorința de a analiza împreună cu specialiștii și reprezentanții asociațiilor de pacienți modalitatea potrivită de a dezvolta un sistem integrat de îngrijire a pacienților cu boli cardiovasculare, în condițiile în care bolile cardiovasculare constituie o problemă de sănătate publică în întreaga lume.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Peste trei sferturi dintre decesele prin BCV s-au înregistrat în țările cu venituri mici și medii, arată statististicile INSP. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 17,5 milioane de persoane au decedat în urma boli cardiovasculare în 2012, reprezentând 31% din totalul deceselor. Dintre acestea, 7.400.000 au fost cauzate de boala coronariană, iar 6,7 milioane de accidentul vascular cerebral.
Datele prezentate pe portalul data.gov.ro pe arată evoluția morbidității generale pe bolile aparatului circulator din România. Dacă în anul 1970, numărul era de 265.405 de pacienți, în 2000 de 678.398, în 2014 a ajuns de 947.557. Pe aceeași categorie de boli, în 1970 numărul pacienților externați era de 299.000, în 2000 de 543.277, în 2014 de 517.815. Potrivit Eurostat, în 2013, România se situa pe locul 6 în Europa la decese prin boli ischemice.
Persoanele cu risc cardiovascular ridicat (acumularea mai multor factori de risc, precum hipertensiune arterială, diabetul zaharat, hiperlipidemie) trebuie depistate și tratate atât cu medicație, cât și prin schimbarea stilului de viață.
Abordarea integrată multidisciplinară, necesară
„Abordarea integrată multidisciplinară a pacientului cu boală cardiovasculară este extrem de importantă pentru eficacitatea tratamentului și continuitatea îngrijirilor medicale. Ne dorim să realizăm un sistem în care să tratăm bolnavi și nu boli, să schimbăm cultura organizațională și să aplicăm în mod real și efectiv tratamentul”, a declarat dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților sprijină inițiativele orientate spre pacient. „Ne dorim să contribuim la construirea unor modele de îngrijire integrată pentru pacienții cu diverse afecțiuni”, a precizat conf. univ. dr. Florin Buicu, de la UMF Târgu-Mureș, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
La conferință, au participat reputați specialiști, membri ai Societății Române de Cardiologie, reprezentanți ai autorităților și asociațiilor de pacienți.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE