Home / Religie / Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh

Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh

Distribuie

Creştinii ortodocşi sărbă­to­resc duminică, 19 iunie 2016, Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare cunoscută şi sub denu­mi­rea de Cincizecimea sau Rusaliile. Este ziua în care Sfântul Duh S-a pogorât în chip de limbi ca de foc peste Apostoli (Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1-11). Această sărbătoare rememorează şi actuali­zea­ză în fiecare an trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh peste Apostolii Mântui­torului adunaţi în Ierusalim.

Pogorârea Sfântului Duh, alături de sărbătoarea Paştilor şi de ziua Duminicii, este una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Acest praznic marchează întemeierea Bisericii prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume ca să împuternicească pe Sfinţii Apostoli spre vestirea Evangheliei. Biserica devine o realitate văzută prin pogorârea Duhului Sfânt, iar a fi creştin înseamnă a avea pe Duhul Sfânt.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în una din predicile sale la această sărbătoare, spune: „Întemeierea Bisericii s-a făcut în etape. A început cu Întruparea Mântuitorului şi s-a finalizat cu Pogorârea Duhului Sfânt. Biserica are ca temelie şi cap pe Hristos, Dumnezeu Omul Care uneşte într-o singură Persoană viaţa divină şi viaţa umană. El pregăteşte pe ucenici ca fiind conducătorii Bisericii şi-i sfinţeşte în mai multe momente, dar deplina sfinţire a ucenicilor este Pogorârea Sfân­tului Duh peste ei. Sfântul Simeon Tesaloniceanul spune că i-a hirotonit diaconi când i-a chemat la slujire, i-a hirotonit preoţi când le-a zis: «Luaţi Duh Sfânt: cărora le veţi ierta păcatele, vor fi iertate», şi acum îi hirotoneşte episcopi în înţelesul de plinătatea harului prin Pogorârea Duhului Sfânt la Rusalii. Ceea ce însă se află viaţă divino-umană într-o singură persoană se extinde acum prin lucrarea Duhului Sfânt în mai multe persoane într-o Biserică. Deci, Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica, Trupul Lui, formată din toate persoanele care cred în Hristos, sunt botezate în numele Preasfintei Tre­imi şi au o viaţă duhovnicească primită de la Duhul Sfânt în care cresc duhovniceşte“.

Biserica se întemeiază pe Jertfa de pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Pogorârea Duhului Sfânt când ia fiinţă prima comunitate creştină, formată din peste 3.000 de persoane în Ierusalim.

Sfânta Cruce şi Cincizecimea sunt inseparabile în Biserica Ortodoxă. Legătura interioară dintre aceste două evenimente formează temelia şi oferă întreaga paradigmă a spiritualităţii ortodoxe, a vieţii liturgice şi reflecţiei teologice, îndeosebi în ceea ce priveşte teologia ascezei şi îndumnezeirii. Doar prin această legătură putem înţelege multele antinomii, ba chiar şi paradoxuri ale vieţii duhovniceşti.

Legătura inseparabilă dintre Cruce şi Cincizecime în Ortodoxie se bazează mai întâi pe legătura veşnică dintre Fiul şi Duhul. Aşa cum spunem în Crez, Fiul e „născut din Tatăl”, iar Duhul Sfânt „purcede din Tatăl”. Aceste formule exprimă relaţia veşnică dintre Persoanele Treimice. Sfinţii Părinţi au lămurit ulterior că Duhul purcede de la Tatăl prin Fiul, odihneşte în Fiul şi e arătat de Fiul Tatălui. Fiul şi Duhul sunt din veşnicie într-o relaţie reciprocă Unul cu Celălalt, sălăşluiesc Unul în Altul şi sunt întotdeauna împreună. Aşa cum scrie Sfântul Irineu al Lyonului, Ei sunt „cele două mâini” ale Tatălui.

Fără Duhul Sfânt nu există Hristos (Întrupare, Înviere). Fără Hristos nu există Cincizecime. Fără Cincizecime nu există propovăduire, apologetică, botez. Fără Duhul Sfânt nu există Evanghelie. Atât prin întreaga lucrare a lui Hristos în Evanghelii, cât şi prin continuarea ei de către Apostoli în Fapte şi în Epistole suntem conduşi spre legătura inseparabilă dintre Fiul şi Duhul şi spre reciprocitatea celor două mari opere ale Acestora, Crucea şi Cincizecimea.

Acum, la Cincizecime, Sfinţii Apostoli au fost investiţi cu putere dumnezeiască pentru marea lor misiune de propovăduire a Evangheliei la toate neamurile, după cuvântul poruncit lor de Mântuitorul: „Drept aceea mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh…“ (Mt. 28, 19-20).

După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au mers în toată lumea, au propovăduit Evanghelia la toată făptura, au întemeiat Biserici, au hirotonit preoţi, pentru ca aceştia să continue întreita lucrare misionară de propovăduire a Evangheliei, de sfinţire a credincioşilor prin harul sfintelor slujbe şi de povăţuire a credincioşilor pe cărările mântuirii.

Pentru noi, cei credincioşi, Pogorârea Duhului Sfânt are importanţă prin aceea că ni s-a dat posibilitatea fiecăruia să ne putem mântui prin colaborarea noastră cu harul dumnezeiesc pe care îl primim în Biserică prin Sfintele Taine şi alte slujbe bisericeşti, lucru care este bine evidențiat de cuvintele: „Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!“

Credincioşii care participă în Duminica Rusaliilor la Sfânta Liturghie primesc ramuri binecuvântate de nuc sau tei, ramuri care simbolizează limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, la toate neamurile.

Duminică, imediat după Sfânta Liturghie, se oficiază şi Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia se rostesc şapte rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt.

Începând cu această zi, se rosteşte rugăciunea „Împărate Ceresc“, rugăciune care nu se spune în perioada de la Paşti până la Rusalii. Prin această rugăciune care se rosteşte la începutul fiecărei slujbe în Biserica Ortodoxă se arată că fiecare credincios e chemat să trăiască o Cincizecime perpetuă.

Sursă : http://ziarullumina.ro/


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Moment aniversar pentru Asociația Femeilor Creștine Ortodoxe din Reghin

Distribuie Asociația Femeilor Creștine Ortodoxe din municipiul Reghin a marcat împlinirea a 28 de ani  …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.