Bilanțul CJ Mureș din ultimii patru ani prezentat de Ciprian Dobre Administratie
  • alin.zaharie
  • 2 comentarii
  • 765 Vizualizări

Bilanțul CJ Mureș din ultimii patru ani prezentat de Ciprian Dobre

Ciprian Dobre a susținut joi, 23 iunie ultima conferință de presă în calitate de președinte al Consiliului Județean Mureș prilej cu care a făcut un bilanț al ultimilor patru ani. Primul capitol abordat a fost cel al bugetului alocat investițiilor, valoarea acestora fiind în creștere față de perioada din urmă cu patru ani cu peste 60 %. În 2012 total investiții în județul Mureș din bugetul local a fost 42.421.000 lei, iar bugetul total de investiții în 2016 a fost de 80.079.000 lei, o creștere a bugetului de investiții al județului Mureș de 62 % în plus. Bugetul de investiții în ceea ce privește drumurile județene realizate doar din bugetul Consiliului Județean Mureș, în 2012, din total buget al Consiliului Județean Mureș se investea în drumuri 6,93 %, iar în 2016 proocentul este de 27 %, o creștere de 20,07 la sută. În ce privește covoarele asfaltice turnate în număr de kilometri, între 2008 și 2012 s-au turnat 182 de kilometri, iar în ultimii patru ani s-au turnat 214,15 kilometri, respectiv un plus de 18,88 %. De asemenea, la bugetul alocat asistenței sociale, în 2012 acesta a fost de 19,94 %, iar în 2016 valoarea a fost de 34,27 %, o creștere de 14,33 de procente. La capitolul cultură, în 2012 bugetul a fost de 9,8 %, iar în 2016 a fost de 17,49 %, o creștere de 7,69 %, iar la învățământ a fost de 3,9 % în 2013 iar în 2016 baloarea acestuia a fost de 7,07 %”, a precizat Ciprian Dobre. Alte creșteri procentuale în județul Mureș pe indicatori de dezvoltare subliniate de Ciprian Dobre au fost legate de câștigul salarial mediu net (+ 20,52 %), numărul persoanelor deservite de sistemul public de alimentare cu apă (+ 7,09 %), creșterea numărului turiștilor cu 58,57 %, creșterea suprafeței agricole cultivate cu 5,46 %, precum și creșterea numărului unităților de cazare cu 98,52%, a pensiunilor turistice cu 157,44%, respectiv a numărului pensiunilor agroturistice cu 82,60 %.

1,2 miliarde euro atrași în Mureș

La capitolul câștiguri, Ciprian Dobre a precizat faptul că Județul Mureș a atras în ultimii patru ani peste 1,2 miliarde de euro, în cele mai importante proiecte de infrastructură. ”Dacă vă aduceți aminte în 2012 spuneam că ținta echipei Consiliul Județean a fost să aducem în județul Mureș de la fondurile centrale în jur de 400 de milioane de euro, fapt ce a stârnit la momentul respectiv câteva hohote de râs. Nu am reușit să aducem 400 de milioane de euro, am adus 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât ne-am propus. Este vorba de Autostrada Câmpia Turzii-Târgu Mureș cu 1.164.000.000 euro, varianta de ocolire a municipiului Târgu-Mureș cu 56.000.000 euro”, a spus Dobre.

Plusuri și minusuri

Alte aspecte subliniate de Ciprian Dobre au vizat creșterea numărului turiștilor, locul 4 în topul sosirii turiștilor. după București (Ilfov), Constanța și Brașov, recâștigarea statutului de centru medical de excelență în transplant, prin reînființarea Institutului Inimii precum și investițiile în cultură, 17% din bugetul județului Mureș fiind alocat, în acest moment, culturii. La polul opus, Ciprian Dobre a prezentat pierderile de bani europeni, dând exeplu Parcul Transilvania Motor Ring și centura ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș. ”S-au pierdut bani europeni. Cel mai elocvent este parcul auto cu sporturi cu motor unde județul Mureș a pierdut bani europeni. Am pierdut timp în ceea ce privește varianta de ocolire a municipiului Târgu-Mureș, Parcul Transilvania Motor Ring a stat doi ani și jumătate în instanța de judecată, iar în ce privește centura de ocolire a Târgu-Mureșului un an și șapte luni.Ceea ce am pierdut și pierdem în continuare este că România, în sfânta zi de astăzi, 23 iunie, 2016 nu a reușit să deschidă programele operaționale și axele acestora. Cu alte cuvinte 80 % din axele și programele sectoriale nu sunt deschise. La mai bine de doi ani și jumătate de când ele trebuiau să fie operaționale. Acest lucru se pare că transcede toate guvernele din ultima vreme”, a spus Dobre.

Nu va reuși nimeni să izoleze Partidul Național Liberal”

Ciprian Dobre nu a ocolit subiectul noului context politic în care PSD a bătut palma cu UDMR în ce privește conducerea Consiliului Județean Mureș, afirmând totodată că formațiunea politică din care face parte își va păstra principiile chiar din postura de a fi în opoziție. ”În ceea ce privește ședința de investire a Consiliului Județean de vineri, 24 iunie, Partidul Național Liberal, după oferta care a făcut-o, catalogată de unii drept caraghioasă, este dispus ca după patru ani de zile când a condus județul Mureș să intre cu demnitate în opoziție. Însă, Executivul Consiliului Județean Mureș, adică binomul PSD-UDMR are niște cifre de urmărit, pe care le-am prezentat, referitoare la infrastructură și la investițiile județului Mureș. Partidul Național Liberal va monitoriza cu atenție de fiecare dată și va semnala în cadrul Consiliului Județean Mureș orice deviere de la această tendință de a aloca bani pentru investiți, care a crescut cu 62% în ultimii patru ani, cel de drumuri cu 20 %, la fel și în ce privește covoarele asfaltice. Faptul că nici PSD, nici UDMR nu au făcut minimul gest care mie îmi place să-l numesc eleganță politică și nu curtoazie, de a avea consultări cu un partid care a obținut un număr egal de mandate cu un alt partid, și anume PSD, îl consider un primitivism politic și o dorință de fapt de a izola Partidul Național Liberal. Nu va reuși nimeni să izoleze Partidul Național Liberal, câtă vreme acest partid serveștre cetățeanului care votează. În niciun caz noi nu vom merge cu căciula în mână nici la PSD, nici la UDMR. Partidul Național Liberal are propriile principii după care se cârmuiește, și cu care a ieșit și va ieși în fața cetățenilor județului Mureș în următorii patru ani de zile, indifererent dacă este în executiv sau în opoziție”, a spus Ciprian Dobre.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE