Home / Religie / Hramul bisericuței de pe Jîrca, sărbătorit de Sânziene

Hramul bisericuței de pe Jîrca, sărbătorit de Sânziene

Distribuie

În ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor și sub denumirea de Drăgaica sau Sânziene. Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morții sfinților, ca ziua lor de naștere. Numai Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă; ei având privilegiul de a li se sărbatori atât zămislirea (23 septembrie, 9 decembrie) și nașterea (8 septembrie, 24 iunie), cât și alte evenimente din viața lor (ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezatorul). Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătoprul va fi marcată și la bisericuța de pe Jîrca, comuna Lunca Bradului, micul lăcaș de cult sărbătorindu-și astfel hramul, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Un loc drag sufletului meu”

2Istoria consemnează faptul că la gura Jîrcii pe Sălard a funcționat o fabrică de cherestea care a fost mutată în Lunca Bradului după război. Tot acolo funcționa și o școală și un magazin. În anul 1968 s-a construit o clopotniță de către Arsinte Jîrcan, cu ajutorul locuitorilor de pe Jîrca. Ulterior clopotnița s-a transformat într-o mică bisericuță, lăcaș de rugăciune și închinare ortodoxă, o contribuție esențială având părintele Viorel Pop de la Chiheru de Jos. ”Ne bucură ca și în acest an să cinstim cum se cuvine hramul bisericuței de pe Jîrca alături de cei dragi . Vineri, începând cu ora 10:00 a avea loc o slujbă religioasă oficiată de patru preoți, părintele Vasile Burian din Lunca Bradului, părintele Viorel Pop de la Chiheru de Jos, părintele Eugen Piti din Stânceni, părintele Daniel Ciolocoiu din Reghin pentru a cinsti cum se cuvine atât lăcașul de cult cât și ctitorii ei. La început această bisericuță a fost o clopotniță, după care s-a tot construit până a devenit o mică bisericuță, care a fost pictatăți rânduită așa cum trebuie În ea nu se fac slujbe regulat, ci doar la hram și de câte ori este nevoie. Păstrăm această tradiție a sărbătorii hramului bisericuței de pe Jîrca de vreo 20 de ani, ctitorită în mare parte de părinții mei. Este un loc drag sufletului meu, eu practic acolo și locuiesc, bisericuța se află chiar în grădina mea fapt pentru care în fiecatre an ținem această frumoasă sărbătoare, bisericuța fiind parte din sufletul meu”, a precizat ing. Arsinte Jîrcan. Slujba religioasă va fi urmată de un parastas pentru ctitorii bisericuței de pe Jîrca iar la final va avea loc o agapa creştinească. Momentul de sărbătoare va fi completat de un program artistic susținut de orchestra condusă de Marcel Râmba și solista Andreea Petruț din Lunca Bradului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.