Home / Administratie / VIDEO: Premieră la Acăţari. Prima femeie viceprimar

VIDEO: Premieră la Acăţari. Prima femeie viceprimar

Distribuie

A acatari
Consiliul Local al comunei Acăţari s-a întrunit joi, 23 iunie, în prima şedinţă a mandatului 2016-2020. Cu acest prilej, cei 13 consilieri locali au fost validaţi de o comisie şi au depus jurământul. În premieră pentru comuna Acăţari, în funcţia de viceprimar a fost aleasă o femeie, respectiv Nagy Dalma-Imola, care va face tandem la conducerea Primăriei cu edilul şef al localităţii, Osváth Csaba.

În aşteptarea faxului de la AEP

Căldură mare la Acăţari, cu câteva minute înainte de ora 13. Noroc că în Primărie, o clădire modernă, cu două etaje, temperatura e ceva mai domolită de aerul condiţionat. Fix la ora stabilită, subprefectul Nagy Zsigmond şi secretarul Primăriei comunei Acăţari, Józsa Ferenc, îşi fac împreună apariţia în sala de şedinţe.

Şedinţa de constituire a noului Consiliu Local începe sub atenta monitorizare şi îndrumare a reprezentantului Prefecturii Mureş, care îi invită la prezidiu pe cel mai vârstnic ales şi pe cei mai tineri doi consilieri locali.

C acatari

Se desemnează o comisie de validare a consilierilor locali, alcătuită din trei persoane. Se citesc numele consilierilor validaţi: Ciatlos Gyorgy, Fulop Lajos, Krizsan Tibor, Magyari Zoltan, Menyhart Balint, More Tibor, Nagy Albert, Nagy Dalma-Imola, Nam Vilmos, Pecsi Domokos, Szabo Tibor Levente şi Veres Gaspar Ervin. Toţi de la UDMR.

Subprefectul Nagy Zsigmond identifică o problemă: mandatul consilierului independent Szabo Lorand Laszlo nu poate fi validat, deoarece nu poate dovedi că a depus bilanţul contabil la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). „În cazul acesta, domnul consilier Szabo Lorand nu poate fi validat”, spune reprezentantul Prefecturii Mureş.

Taman ca-n filme, în sală îşi face apariţia consilierul independent Szabo Lorand Laszlo care anunţă că dintr-o clipă în alta va primi de la AEP faxul care confirmă că totul e în regulă în privinţa candidaturii sale.

La propunerea subprefectului, şedinţa se suspendă. 3-4 minute, până la sosirea faxului de la AEP. Aşadar, pauză de hidratare şi pentru discuţii în şoaptă.

Se reia şedinţa. Procedurile de ordin tehnic sunt explicate de subprefect. Consilierii depun jurământul, în ordine alfabetică.

D acatari

Jurământul e scurt: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterile şi în priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Acăţari. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”…

Între timp, la sediul Primăriei din Acăţari a sosit şi mult aşteptatul fax de la AEP, astfel încât depune jurământul şi Szabo Lorand Laszlo.

Vot strâns pentru funcţia de viceprimar

Momentul culminant al şedinţei festive îl constituie alegerea viceprimarului, funcţie pentru care sunt propuse două nume: Nagy Dalma-Imola şi Menyhart Balint.

Urna e pregătită, în încăperea alăturată în care se oficiază căsătorii. Consilierii aleg pe un buletin de vot special, iar comisia de validare anunţă rezultatul: 7 voturi pentru Nagy Dalma-Imola şi 6 opţiuni pentru Menyhart Balint.

Reales la alegerile din 5 iunie 2016, Osváth Csaba nu poate depune, deocamdată, jurământul de primar. „Hotărârea de validare de la Judecătoria Târgu-Mureş încă nu a fost redactată, domnul primar va depune jurământul la următoarea şedinţă. Nu este obligatoriu să depună jurământul în şedinţa de constituire”, explică Nagy Zsigmond.

Încă puţin şi şedinţa e gata. Se alege preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni, în persoana lui Veres Gaspar Ervin.

B acatari

Se formează cele trei comisii: pentru activităţi economico-financiare, agricultură, amenajarea teritoriului şi urbanism, pentru învăţământ, sănătate şi familie, activităţi social-culturale, culte, muncă şi protecţie socială, protecţie copii, tineret şi sport şi cea juridică, protecţie mediu şi turism.

Mesajul prefectului

Urmează lecturarea mesajului de felicitare din partea prefectului judeţul Mureş, dr. Lucian Goga. „Sunteţi persoanele în care cetăţenii au cea mai mare încredere, că veţi lucra pentru o administraţie locală eficientă care să gestioneze cum se poate mai bine soarta localităţii, a judeţului, precum şi resursele publice. Sunteţi, de asemenea, partenerii noştri în condiţiile în care Guvernul pe care îl reprezint şi-a propus accelerarea proceselor de reformare a statului şi creşterea performanţei administraţiei publice. Este vorba despre obiective ambiţioase, înscrise în viziunea generală privind administraţia în slujba cetăţenilor, prin asigurarea unor servicii cât mai bune furnizate de stat”, sunt cuvintele rostite de reprezentantul Prefecturii Mureş.

Confesiunea lui Nagy Zsigmond

La final, subprefectul Nagy Zsigmond vorbeşte despre perioada în care a activat. O confesiune despre transformările petrecute în comuna Acăţari, dar şi despre inimoşii oameni de aici. „Mi-am început cariera de consilier juridic în 2000 aici, în comuna Acăţari, şi dacă se poate spune că în viaţa unui om sunt paşi mai mici şi paşi mai mari, eu consider că pasul făcut la Acăţari este probabil cel mai mare pas din viaţă pentru că lucrurile pe care le-am învăţat în decursul a doi ani la Primăria Acăţari sunt lucruri de nepreţuit şi în momentul de astăzi. În Acăţari s-a muncit, s-a ştiut să se muncească organizat, foarte organizat chiar, şi acest lucru se vede în jurul nostru”, spune Nagy Zsigmond. „Am lucrat doi ani la această Primărie şi sunt mândru de acest lucru, de aceea e o mare onoare şi o cinste să pot participa la şedinţa de constituire a Consiliului Local”, conchide subprefectul judeţului Mureş.

Osváth Csaba vrea „decizii importante pentru comunitate”

Concluziile şedinţei sunt trase de primarul Osváth Csaba, care se adresează atât consilierilor locali, cât şi cetăţenilor comunei. „Transmit următorul mesaj consilierilor locali: să avem o conlucrare împreună pentru comunitate. Asta e cel mai important, să luăm decizii importante pentru comunitate şi să avem o predictibilitate în ceea ce priveşte viitorul, aşa cum am avut în anii precedenţi. Sunt mulţumit de echipa actuală de consilieri locali, alături de care sunt convins că vom putea atinge obiectivele propuse. Avem şi consilieri tineri, şi mai experimentaţi, precum şi femei. Mă gândesc că pe drumul civilizaţiei trebuie să mergem cu toţii şi să acordăm aceeaşi şansă fiecărui om în parte, indiferent dacă este bărbat sau femeie. Astăzi a fost aleasă o femeie în funcţia de viceprimar. E o doamnă cu bună pregătire, intelectuală”, afirmă primarul comunei Acăţari.

Priorităţi de viitor? „Avem multe priorităţi de viitor, stăm cu proiectele pregătite şi „ne aruncăm” exact acolo unde va fi nevoie. Prioritatea numărul 1 este apa şi canalizarea, având în vedere că suntem zonă metropolitană, la 12 kilometri de Târgu-Mureş. Alte priorităţi sunt o casă pentru vârstnici în proiectare, o creşă în proiectare şi multe altele. Trebuie să investim şi în oameni, în vârstnici şi în copii. Până acum, în mare parte am investit în infrastructură, acum e momentul să investim şi în oameni”, răspunde Osváth Csaba.

Nagy Dalma-Imola, comeback la Primărie

Se prezintă şi proaspătul viceprimar al comunei Acăţari. „Am absolvit Facultatea de Ştiinţe Administrative la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, promoţia 2005-2008, sunt de profesie funcţionar administrativ şi până în prezent am lucrat ca şi secretar la un biroul notarial din Târgu-Mureş. Am mai lucrat în cadrul Primăriei din Acăţari, la Evidenţa persoanelor, timp de patru ani, după care mi-am întemeiat o familie, am avut primul copil şi nu am reuşit să revin la Primărie. Politică fac abia din acest an. Mi-am propus să realizez alături de colegii mei o administraţie cât mai bună, având în vedere că Acăţari e o comună foarte dezvoltată, care necesită cât mai multă muncă, dar şi o atitudine civilizată din partea consilierilor. E primul meu mandat în Consiliul Local”, spune Nagy Dalma-Imola.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.