Trendul actual în cardiologie și cercetare științifică, prezentat la „CardioNET” 2016 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 576 Vizualizări

Trendul actual în cardiologie și cercetare științifică, prezentat la „CardioNET” 2016

Trendul și progresele actuale din domeniul imagisticii cardiace, electrofiziologiei, sindroamelor coronariene acute și noilor ghiduri europene în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare sunt prezentate la ediția cu numărul 16 a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET”, care are loc în perioada 21-25 iunie și la care participă specialiști de renume național și internațional din România, Austria, Cehia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Elveția și Belgia.
În cadrul manifestării, un rol aparte îi revine abordării interdisciplinare a multiplelor afecțiuni din patologii conexe, precum și inițierii Registrelor de Insuficiență Cardiacă și de Boli Arteriale Periferice, similare Registrului Regional de Infarct.
Președintele Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET”, Prof. Dr. Habil. Imre Benedek, a declarat joi, 23 iunie, în timpul ceremoniei de deschidere a manifestării, că succesul Conferinței de Cardiologie se datorează echipei dedicate și muncitoare, care a dat dovadă de-a lungul celor 16 ediții de perseverență și multă ambiție. Profesorul Imre Benedek a arătat că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare beneficiază la Târgu-Mureș de cele mai noi și revoluționare terapii, ce sunt oferite și de clinicile de top din Europa. Totodată, acesta a susținut că în programul manifestării se regăsește tot ceea ce este actual la nivel mondial.
„Este nevoie de o echipă și de o activitate îndelungată. În momentul de față, deși sunt activ, am lângă mine profesori universitari titulari, profesori universitari asociați, care, împreună cu tinerii medici și cercetători, formează o mare echipă, la care am visat de la început. Am avut multe realizări, iar una dintre cele mai mari realizări este formarea medicilor specialiști prin educația medicală continuă. Pentru mine, aceasta este o mare bucurie (…) La nivel național, am organizat prima rețea de asistare a infarctului miocardic acut. Am câștigat granturi de cercetare care ne permit să intrăm în teritoriul SF al cercetării și al formării colaboratorilor mai tineri. Ca urmare a coagulării activității de cercetare științifică, am editat reviste noi și i-am implicat și pe tinerii noștri în această activitate. Am dorit să-i oferim cetățeanului român rangul de cetățean european în asistarea bolilor cardiovasculare. Astăzi, pot declara că la noi cetățeanul român primește ceea ce ar putea primi oriunde în Europa”, a precizat Prof. Dr. Habil. Imre Benedek.
2 theodora benedek„Ne-am străduit întotdeauna să oferim profesionalism”
Copreședintele Conferinței de Cardiologie, Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek, a ținut să le transmită tinerilor medici care au în față o carieră strălucită să investească întotdeauna în profesionalism, pentru că este singurul lucru care asigură o bază solidă pentru o dezvoltare ulterioară. Sfatul oferit de Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek a venit în contextul în care Conferința Națională de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET a demonstrat de la prima ediție acest profesionalism, iar evoluția Clinicii de Cardiologie merge în aceeași direcție.
„Ne-am străduit întotdeauna să oferim profesionalism. Cred că acest congres a demonstrat un profesionalism care a fost evident în tot ceea ce am făcut. Dacă în anii 2000 s-a spus că este momentul să scriem granturi de cercetare, am câștigat multe granturi de cercetare care ne-au ajutat să ne dezvoltăm. Dacă după câțiva ani s-a spus că este momentul să publicăm, să avem factor de impact, am reușit să ajungem la un factor de impact și la o recunoaștere publicistică internațională remarcabilă. Dacă după aceea s-a spus că este momentul pentru infrastructuri de cercetare, am reușit să atragem în parteneriate public – private dotări de 4 milioane de euro într-un centru de imagistică de înaltă performanță în Târgu-Mureș. Dacă s-a spus că este timpul să ne organizăm propriile publicații, am reușit să ne implicăm și să edităm patru publicații științifice în Târgu-Mureș plus două peste Ocean, așa că pot spune că întotdeauna ne-am străduit să arătăm că ceea ce facem acolo unde punem mâna, o facem cu perseverență, cu profesionalism, cu responsabilitate și cu foarte mare seriozitate. Acesta este și un sfat pe care îmi permit să-l dau celor care participă la acest congres. Pentru că foarte mulți dintre ei sunt tineri și au, la fel ca mine, 20 de ani sau mai mult în față în carieră, aș vrea să-i rog să investească întotdeauna în profesionalism, pentru că este singurul lucru care asigură o bază solidă, o fundație stabilă pentru dezvoltare ulterioară”, a transmis Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek.

3 amfiteatruTrendul actual în cercetarea științifică
Cât despre secțiunea de interdisciplinaritate, Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek a afirmat că această secțiune a fost inițiată în urmă cu trei ani, reușind să crească și să se dezvolte de la un an la altul, astfel că la ediția din acest an participă specialiști renumiți de la Bruxelles, din Panelul de Științele Vieții al Comisiei Europene, care împărtășesc comunității științifice din Târgu-Mureș trendul actual în cercetarea științifică și ce poate aduce o cercetare și o activitate clinică interdisciplinară și medicina translațională. „În ziua de astăzi, orice cercetare de vârf, orice tratament de înaltă specialitate administrat bolnavului din orice patologie trebuie să aibă la bază o abordare multidisciplinară și munca în echipă poate garanta succesul”, a arătat Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek, care a mulțumit întregii echipe implicate în organizarea conferinței.

4 mediciTrei calități ale conferinței
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, a afirmat că manifestarea are trei mari calități, și anume consecvența, capacitatea de a aduce laolaltă personalități din țară și din străinătate cu competențe diverse și capacitatea organizatorică foarte bună. „Prima calitate este consecvența. Mi se pare o performanță remarcabilă să ajungi la a XVI-a ediție. Un proiect care are 16 ani vechime este un proiect remarcabil. Al doilea element este capacitatea de a aduce laolaltă oameni din diverse locuri ale țării și ale Europei și cu diverse competențe. În al treilea rând, nu pot să nu remarc o capacitate organizatorică foarte bună. Am văzut progresele de la un an la altul”, a menționat Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei.
Prezent pentru prima dată la Conferința de Cardiologie „CardioNET”, primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, a transmis că este lăudabil parcursul pe care l-a avut conferința de-a lungul celor 16 ediții și l-a felicitat pe profesorul Imre Benedek, cel care a creat această conferință.
„Este de discutat ce înseamnă tenacitatea și ce înseamnă să crezi într-o idee, într-un gând sau într-o vocație. Eu am lăsat în urmă medicina și am făcut administrație cu pasiune. Universitatea de Medicină și Farmacie trebuie să rămână cel mai important element al orașului, ca vocație, dezvoltare și evoluție. Totul este centrat în jurul Universității, al spitalului și în jurul cercetării medicale”, a precizat dr. Dorin Florea.
5 mediciFinanțarea programelor naționale legate de bolile cardiovasculare
Tot pentru prima dată s-a aflat la conferință și președintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, ec. Rodica Biro, care a transmis că instituția pe care o reprezintă face tot posibilul să susțină și să finanțeze programe naționale legate de bolile cardiovasculare pentru ca pacienții să aibă posibilitatea să fie rezolvați în România, să nu mai fie nevoiți să plece în Europa. Aceste precizări au fost făcute în contextul în care centrul medical Târgu-Mureș este centru de elită în patologia cardiovasculară. Ec. Rodica Biro a mai spus că este nevoie de găsirea unor resurse care să ofere pacientului posibilitatea de a accesa serviciile medicale de înaltă performanță pe care le poate oferi centrul medical și universitar Târgu-Mureș. În privința bolilor cardiovasculare, statisticile arată că la Târgu-Mureș se prezintă pacienți din toate colțurile țării.
„Instituția pe care o reprezint finanțează sistemul sanitar. Este, poate, elementul cel mai sensibil. Performanța medicală în România este recunoscută mult peste granițele acestei țări. Avem un corp medical foarte bine pregătit și interesat să performeze din punct de vedere profesional. Ceea ce spunem noi că este un subiect mai delicat și mai discutabil este modul în care instituția pe care o reprezint, Ministerul Sănătății, Guvernul înțeleg să sprijine din punct de vedere financiar evoluția, dezvoltarea unei cariere extraordinare a acestor medici în România, în primul rând. Domnul profesor Imre Benedek este un exemplu extraordinar al unui profesor care își dorește să facă performanță în această țară și să pregătească cadre medicale în specialitate pentru noi. Suntem în situația în care finanțăm programe naționale legate de bolile cardiovasculare, care sunt o patologie extrem de importantă în acest moment. Încercăm să susținem programe naționale și să le finanțăm pentru a putea rezolva acești pacienți în România și pentru a le acorda posibilitatea de a-și desfășura viața în condiții mult mai bune. Tot ce înseamnă finanțarea programelor cardiovasculare înseamnă sume extrem de mari, au existat momente în care pacienții noștri au preferat și au ales, având în vedere posibilitatea de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene, să fie tratați în alte țări. În foarte mare măsură încercăm să menținem acești pacienți în România”, a declarat ec. Rodica Biro.
6 invitatiLa ceremonia de deschidere a conferinței, au fost prezenți și reprezentanții Societății Române de Cardiologie și ai Societății Maghiare de Cardiologie, care și-au exprimat onoarea de a putea fi parte a echipei de organizare. Ei au subliniat câștigul celor două societăți în urma colaborării cu Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și cu medicii cardiologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.
Conferința este organizată de UMF Târgu-Mureș, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Maghiară de Cardiologie și Centrul Medical Cardiomed, în colaborare cu Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, Casa de Asigurări de Sănătate și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Lucrările conferinței se derulează pe mai multe secțiuni de interes științific din întreaga patologie cardiovasculară: imagistică medicală, infarct miocardic STEMI, electrofiziologie și stimulatoare cardiace, cercetare medicală și terapie cu celule stem în patologia cardiacă, boli obstructive periferice și interdisciplinaritate în cardiologie.7

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE