Home / Slider / Se prelungește proiectul ”Succes și independență”

Se prelungește proiectul ”Succes și independență”

Distribuie

 

Sediul Fundaţiei Transilvană Alpha a găzduit miercuri, 23 iunie, o conferința de presă prilejuită de prelungirea proiectului ”Succes și Independență”, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, RO 10 – “Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale” prin Operatorul de Program (OP) Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Fundația Transilvană Alpha, promotor proiect, în parteneriat cu Asociația Divers și Fundația Buckner , derulează acest proiect în perioada martie 2015 – octombrie 2016.

Obiectivul urmărit este creșterea accesului la educație pentru tinerii aflați în situații de risc, inclusiv romi, din municipiile Tîrgu-Mureș și Târnăveni, prin organizarea de activități în două Centre Comunitare de învățare pe tot parcursul vieții, în vederea facilitării dezvoltării personale integrate, prin activități de formare profesională, educație remedială de dezvoltare a competențelor și a deprinderilor de viață independentă , prin implicarea voluntarilor, părinților și aparținătorilor.

Bugetul proiectului  de 1.823.605,34 ron a crescut la 2.453.504,30, din care contribuție proprie – 10% din cost total, în activități de voluntariat și contribuție financiară în suma de 272.611,59.

Activități derulate

În cadrul proiectului au fost înființate două Centre Comunitare de învățare pe tot parcursul vieții în cadrul cărora sunt organizate cursuri și activități de formare profesională. Centrele comunitare funcționează în municipiile Tîrgu-Mureș și Tîrnăveni. Pentru buna funcționare a centrelor comunitare au fost achiziționate echipamente IT dar și un microbuz de 17 locuri destinat asigurării transportului beneficiarilor la activități. Totodată au fost instruiți 65 de voluntari în specializările lucrător de tineret, lucrător prin arte combinate și mediator social și a fost achiziționat un microbuz de 17 locuri destinat asigurării transportului beneficiarilor la activități.

Formare profesională și ajutor material

La centrele comunitare au fost consiliați 180 de tineri din care 100 aparțin etniei rome. Toți beneficiarii adulți au primit și ajutor material.

În vara anului 2015 a fost organizată o tabără de vară la care au participat 60 de tineri de etnie romă.

”Au fost organizate cursuri de formare profesională pentru 60 de beneficiari: agent curățenie, florar decorator, peisagist – floricultor și am organizat campania de prevenire a victimizării tinerilor Succes și independență în siguranță. Campania s-a derulat în perioada octombrie 2015 aprilie 2016 în 17 școli gimnaziale și licee din municipiile Tîrgu-Mureș (10 școli) și Tîrnăveni (7 școli)” precizează Emil Sabău, Specialist PR, Fundația Transilvană Alpha. Campania a vizat 5 teme majore: delincvența juvenilă în școli, bullying-ul, măsuri de protecție împotriva infracționalității stradale, protecția tinerilor împotriva traficului de persoane și măsuri privind protejarea tinerilor de pericolele din mediul virtual.  Mesajul campaniei a ajuns la peste 3000 de elevi mureșeni.

Proiecții în viitor

Pe lângă activitățile deja implementate, proiectul Succes și independență beneficiază de o prelungire a contractului de finanțare până în 30 octombrie 2016. Calendarul detaliat al noilor activități cuprinde consilierea a încă 40 de tineri din comunități defavorizate care vor efectua exerciții de citire și scriere și vor participa la activități de socializare, de timp liber, respectiv de dezvoltare a deprinderilor de viață independent și consilierea a încă 60 de adulți (aparținători ai tinerilor) . Organizarea de activități de vară pentru pentru 80 de copii de etnie romă din Tîrgu- Mureș și alți 120 de copii din municipiul Târnăveni, din care 50 de copii vor beneficia de o  tabără de vară .

Campania de prevenire a victimizării tinerilor  va continua în 10 școli din localități rurale din vecinătatea municipului Tîrgu-Mureș.  Pe perioada vacanței de vară vor fi organizate cursuri în specializările mediator școlar (30 de locuri) și profesor de limba romani (60 de locuri).

De asemenea specialiștii Centrului Comunitar Alpha vor participa la o instruire pentru deavoltarea activităților de educație vocațională. Cunoștințele dobândite vor fi folosite mai apoi în integrarea profesională a tinerilor din medii vulnerabile.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.