VIDEO: Vasile Boloş, propuneri pentru buna funcţionare a Consiliului Judeţean Mureş Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 663 Vizualizări

VIDEO: Vasile Boloş, propuneri pentru buna funcţionare a Consiliului Judeţean Mureş

vasile bolos 1
Decanul de vârstă al consilierilor judeţeni mureşeni aleşi pentru mandatul 2016-2020, social-democratul Vasile Boloş, a luat cuvântul vineri, 24 iunie, cu ocazia şedinţei festive de constituire a Consiliului Judeţean Mureş, prilej cu care a vorbit despre contextul înfiinţării alianţei UDMR-PSD, dar şi despre alte aspecte considerate importante pentru buna funcţionare a Consiliului Judeţean Mureş.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al discursului susţinut de social-democratul Vasile Boloş:

“Grație unei ”longevități electorale”, care îmi place să cred că are o justificare obiectivă, particip azi pentru a patra oară consecutiv, la fel ca domnul consilier UDMR Pokorny Vasile, la o ședință de constituire a Consiliului Județean Mureș. La capitolul ”longevitate electorală” se impune să menționez însă că domnul consilier UDMR Szabo Arpad se află la al şaselea mandat iar domnul consilier UDMR Tatar Bela la al cincilea mandat.

Constat că de fiecare dată acest eveniment are ceva specific. În anul 2004 într-o ședință condusă de decanul de vârstă, consilierul PUNR Lazăr Lădariu, am ales un președinte din rândul consilierilor, în persoana doamnei consilier UDMR Lokodi Edita Emoke, care a fost prima femeie președinte de Consiliu Județean din România. În anul 2008 ședința de constituire a fost condusă de președintele Lokodi Edita Emoke, aleasă prin votul direct al locuitorilor județului Mureș. În anul 2012 ședința de constituire a fost condusă de domnul Ciprian Dobre, reprezentantul alianței politice USL, ales de asemenea prin votul direct al locuitorilor județului Mureș. Acum în anul 2016 în ședința de constituire, pe care am onorea să o prezidez ca decan de vârstă, pentru o parte a ei, trebuie din nou să alegem un președinte din rândul consilierilor.

Pentru toți este o evidență faptul că de fiecare dată activitatea Consiliului Județean Mureș s-a desfășurat în condiții social-economice și politice diferite ceea ce a impus executivului Consiliului Județean Mureș, consilierilor precum și aparatului propriu al acestuia, să găsească soluții adecvate perioadei parcurse. Unele soluții au fost cu un grad mare de adecvare altele însă nu au dat rezultatele scontate. Fiecare din cei doi președinți pe care i-am evocat mai înainte au acționat pentru coordonarea complexei activități a Consiliului Județean Mureș într-o manieră personală specifică. Se cuvine, cred eu, ca în aceste momente să apreciem eforturilor acestora și să le adresăm mulțumiri.

Suntem în fața unui nou moment de alegere a unui președinte al Consiliului Județean Mureș, respectiv a doi vicepreședinți. Ca orice proces electiv și acesta are în structura sa un anumit grad de competitivitate și chiar de neprevăzut. Istoria de 24 de ani a Consiliului Județean Mureș ne arată că întotdeauna această alegere a avut în faza sa pregătitoare formarea unei alianțe politice care își asumă responsabilitatea conducerii destinului județului. Aceste alianțe politice au avut în decursul timpului structuri variabile funcție de rezultatul alegerilor dar și de contextul politic național. De regulă această etapă preliminară se caracterizează prin prezența în spațiul public a unor gesturi politice, supoziții, polemici, comentarii care, în mod firesc, după finalizarea alegerii se estompează și activitatea Consiliului Județean Mureș intră într-o perioadă în care primează problematica economică, socială și administrativă.

Reușita unui mandat a Consiliului Județean Mureș, care este în general greu cuantificabilă, depinde, în opinia, mea, de mulți factori de natură obiectivă la care se adaugă și mulți factori subiectivi. În cadrul acestor factori subiectivi intră, cu o pondere mare, personalitatea, stilul de lucru și de a fi al președintelui, gradul de implicare al consilierilor, profesionalismul și determinarea aparatului propriu a Consiliului Județean Mureș. Toate aceste elemente însumate au ca rezultat o atmosferă de lucru care poate fi mai mult sau mai puțin stimulativă.

În perioada campaniei electorale recent încheiate toate formațiunile politice reprezentate în Consiliul Județean Mureș, dar și cele care nu au îndeplinit condițiile de a accede în această autoritate, au dat dovadă de multă creativitate generând programe de dezvoltare și propunând soluții pentru îmbunătățirea activității de viitor a Consiliului Județean Mureș. Consider că viitoarea echipă executivă a Consiliului Județean Mureș are datoria morală ca prin implicarea comisiilor de specialitate să identifice, și apoi să ordoneze în funcție de gradul lor de importanță, toate acele elemente care pot intra pe agenda de lucru a Consiliului Județean Mureș, indiferent de paternitatea lor.

Vă propun stimați colegi consilieri ca în mandatul care începe azi numărul de proiecte de hotărâre inițiate de comisiile de specialitate sau de grupuri de consilieri, monocolore politic sau transpartinice, să fie cât mai mare pe ordinea de zi a ședințelor de lucru. Este nefiresc ca inițiatorul de proiecte de hotărâri să fie numai executivul Consiliului Județean Mureș. De asemenea, vă propun să dezvoltăm activismul opiniilor exprimate în cadrul Consiliului Județean Mureș care să evidențieze preocupările grupurilor de consilieri față de problemele preluate de la cetățenii din teritoriu, respectiv pentru introducerea unor bune practici preluate de la alte consilii județene sau din țările UE. În același timp cred că trebuie să dăm dovadă de receptivitate și să fim permeabili la ideile grupurilor politice sau civice care nu au reprezentanți în cadrul Consiliului Județean Mureș.

Sunt încredințat că prin efortul executivului dar și al consilierilor se va putea realiza o agendă de lucru a Consiliului Județean Mureș caracterizată prin responsabilitate, realism și respect față de cetățenii județului, care să ne reprezinte potențialul de competență pe care-l avem.

Închei exprimând o idee pe care am enunțat-o și cu un alt prilej: consider că acei colegi ai noștri care-și asumă, în deplină cunoștință de cauză, responsabilități majore, ca membrii ai executivului Consiliului Județean Mureș, pentru asigurarea bunului mers al vieții social-economice a comunității noastre trebuie să se bucure de întregul nostru respect, noi, ceilalți, având obligația morală să-i sprijinim permanent.

În activitatea viitoare de consilieri este important să nu uităm nici un moment că rațiunea prezenței noastre voluntare în acest for este binele cetățenilor din județul Mureș, așa cum, de altfel, este consemnat în angajamentul pe care l-am semnat cu puține minute mai înainte, într-o lume plină de evoluții imprevizibile.

Vă mulțumesc pentru atenție.”

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE