Oraşul Kecskemét, invitat special la Vâltoarea Mureșeană Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2369 Vizualizări

Oraşul Kecskemét, invitat special la Vâltoarea Mureșeană

 

Asociaţia „Pentru Tîrgu Mureş” organizează, în perioada 24-28 august, a patra ediţie a Festivalului Vâltoarea Mureşeană. Evenimentul de 5 zile are ca scop promovarea culturii maghiare atât în rândul populaţiei maghiare, cât şi în rândul populaţiei de etnie română. Cei doi co-organizatori principali, Soós Zoltán şi Portik Vilmos, respectiv Zillmann Zsuzsa, responsabil de programe, şi Jakab István, directorul economic al festivalului, au vorbit astăzi, într-o conferință de presă organizată la cafeneaua G.Cafe de pe strada Cuza Vodă nr.33,  despre noutăţile acestei ediţii. Portik Vilmos a declarat că Vâltoarea Mureşeană din acest an va fi organizată sub semnul aniversării a 400 de ani de la declararea Tîrgu Mureşului oraş liber regesc. Astfel, evenimentele vor purta amprenta acestui important moment din istoria oraşului.

A 4-a ediţie a Vâltorii Mureşene va debuta în data de 24 august cu obişnuita gală găzduită în Palatul Culturii. Deşi Vâltoarea nu este un eveniment preponderent muzical, organizatorii s-au străduit să invite formaţii care să atragă populaţia, îndiferent de vârstă. Vineri va urca pe scenă trupa Hooligans, sâmbătă vine formaţia LGT, iar festivalul va fi închis de cei de la Bikini.

”Să guști” din tradiții și obiceiuri

Ca o noutate în acest an s-a diversificat programul destinat populaţiei române care doreşte să cunoască cultura maghiară. Va exista o locaţie pentru familii mixte, aici vor avea loc momente teatrale în două limbi, limba maghiară şi limba română, dar şi alte activităţi destinate târgumureşenilor, indiferent de limba vorbită. În locaţia amenajată în curtea Cocoşului de Aur vor fi, de asemenea, programe în limba română. Portik Vilmos a adăugat că, de altfel, populaţia română este aşteptată la toate evenimentele pentru a putea „gusta” din tradiţiile şi obiceiurile maghiarilor şi, de ce nu, de a degusta vinuri şi specialităţi gastronomice maghiare.

Oraşul Kecskemét, invitat special

Ca în fiecare an, și de această dată, Vâltoarea Mureşeană are un invitat special. În acest an va fi invitat oraşul Kecskemét, care va onora festivalul cu o delegaţie de 60 de persoane, care vor prezenta tot ceea ce trebuie să ştim despre această localitate, valorile, obiceiurile şi obiectivele turistice.

Ineditul evenimentului

Ca şi o noutate, Colţul de vinotecă se mută într-o nouă locaţie. În curtea clădirii Bisericii Reformate, de pe strada Revoluţiei, vor fi prezente podgorii din Transilvania şi Ungaria, vor avea loc degustări de vinuri şi alte evenimente centrate pe vin, toate organizate de Dr. Vass Levente, preşedintele Fundaţiei Studium.

Zillmann Zsuzsa, responsabil de programe a declarat că în acest an se pune accent pe dezvoltarea activităţilor oferite de organizaţii non-guvernamentale, care vor veni cu evenimente interactive, colorate prin care să-şi prezinte activitatea. Tot pentru promovarea valorilor locale vor avea şansa de a se prezenta în faţa publicului formaţii autohtone, precum Ördög Miklós şi formaţia lui, Szabó Előd şi formaţia Titán, dar va fi şi un concert de pian în aer liber oferit de Grossmann Péter, care trăieşte în Germania.

Soós Zoltán, co-organizator principal, a prezentat programul din locaţia Curtea Palatului care va fi amenajată, ca şi anul trecut, lângă Palatul Culturii. Această zonă va fi închisă traficului vineri şi sâmbătă, iar pe scenă vor urca mai multe formaţii, precum Koszika, Dzsesztán şi Ansamblul Artistic Mureşul.

Nici în acest an nu va lipsi Întâlnirea Mondială a Târgumureşenilor, iar în programul evenimentului vor fi incluse mese rotunde, discuţii libere şi o seară de gală.

Participare numeroasă, firme și meșteșugari

Jakab István, directorul economic, a declarat că în acest an s-a îmbogăţit lista firmelor din alte judeţe care au dorit să sprijine evenimentul, mai mult decât atât meşteşugari de peste tot și-au exprimat interesul de a fi prezenţi la eveniment.

În legătură cu locul unde se va desfăşura Vâltoarea din acest an, Portik Vilmos a adăugat că se poartă tratative cu autoritatea locală, dar scopul și în acest an este acela de a organiza cât mai multe evenimente în spaţii publice şi nu la periferia oraşului, astfel aducând festivalul mai aproape de târgumureşeni.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE