Povestea Bisericuței de pe Jîrca Religie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 594 Vizualizări

Povestea Bisericuței de pe Jîrca

Bisericuța de pe Jîrca, din comuna Lunca Bradului, şi-a serbat vineri, 24 iunie, hramul, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul fiind şi în acest an cinstită de cei care păstoresc micul lăcaş de cult de pe Jîrca, familia inginerului Arsinte Jîrcan.

„Bisericuţa de pe Jîrca a fost în marea majoritate construită de părinţii mei, în grădina casei noastre. Inițial, ei au dorit să facă o clopotniţă, ca mijloc de comunicare, de a da un semnal în vremuri de necaz sau pentru diferite întâlniri a celor din zonă. Atunci, erau doar vreo 10 case şi aşa se face că s-a făcut şi o mică bisericuţă în locul acestei clopotniţe. După decesul părinţilor, eu am continuat tradiţia acestei Bisericuţe, am reuşit să o mai punem la punct, să o acoperim, să o pictăm, dar cea mai mare tradiţie este ca în fiecare an, pe 24 iunie, să sărbătorim hramul acestei Bisericuţe. În cele din urmă, cu eforturi și îndrăzneală am reuşit să o facem să arate frumos, cum se poate vedea şi în momentul de faţă. În perioada părintelui Viorel Pop, bisericuţa a cunoscut perioada de dezvoltare cea mai amplă. Domnia sa a fost cel care dus greul la vremea respectivă. Era înainte de 1990 şi toate lucrurile acestea se făceau cu sau fără acceptul partidului. Aici, se țineau slujbe şi înainte de 1989. În fiecare an, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul  este un moment de sărbătoare, un prilej de cinstire a părinilor care au ctitorit acest lăcaş. Păstrăm această tradiţie de 25 de ani”, a transmis ing. Arsinte Jîrcan.

Slujbă oficiată de patru preoţi

2Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Vasile Burian din Lunca Bradului, părintele Viorel Pop de la Chiheru de Jos, părintele Eugen Piti din Stânceni, părintele Daniel Ciolocoiu din Reghin, urmată de un parastas pentru ctitorii bisericuței de pe Jîrca.

3La final, a avut  loc o agapă creştinească, completată de un program artistic susținut de orchestra condusă de Marcel Râmba și solista Andreea Petruţ din Lunca Bradului. „Am avut alături pe cei patru preoţi, cu care în decursul anilor am avut nişte relaţii foarte bune. Alături mi-au fost la acest moment de sărbătoare copiii, nepoţii, prietenii dragi, chiar şi conducătorii de administraţii publice din judeţ”, a precizat ing. Arsinte Jîrcan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE