Când francezii pariază pe români Slider
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 335 Vizualizări

Când francezii pariază pe români

foto 2La această oră, Viorel Moldovan este singurul antrenor român care pregătește o echipă de tradiție dintr-un fotbal cu adevărat puternic. „Moldo-gol” a preluat, în această vară, formația AJ Auxerre, un club cu un trecut glorios și care se hrănește cu ambiția de a reveni în elită. Zi de Zi vă propune o incursiune retrospectivă doar pentru a înțelege importanța unei colaborări care ar trebui să onoreze fotbalul nostru.

Actualmente, AJ Auxerre este o grupare nostalgică, dintr-un orășel situat în regiunea Burgundia. Deceniile marilor succese au apus, iar clubul din liga secundă franceză mizează acum pe o revenire în Lique 1, acolo unde a staționat decenii la rând. Aceasta este misiunea lui Viorel Moldovan, antrenorul român de 43 de ani, originar din Bistrița. Secundul său este compatriot, Francisc Dican, fostul antrenor al CFR-ului. Ca jurnalist, am intrat în contact direct cu istoria grupării din Auxerre în toamna anului 2008, la Cluj, într-o seară de Champions League, când l-am cunoscut personal pe Guy Roux. Dialogul cu cel mai longeviv antrenor din toate timpurile în fotbalul mondial a fost unul dintre cele mai memorabile interviuri pe care le-am realizat vreodată. CFR evolua cu Bordeaux, în grupele Ligii Campionilor, iar monsieur Roux venise în Ardeal ca să comenteze întâlnirea pentru televiziunea franceză. O figură pitorească. Nimeni, niciodată și niciunde nu a mai pregătit o echipă timp de 44 de ani, precum Guy Roux pe Auxerre. Bărbatul care acum se află la vârsta de 77 de ani și-a dedicat, practic, întreaga viață culorilor „alb-albastre” ale grupării pentru care, culmea, a jucat și fotbal. Practic, toate performanțele celor de la AJ Auxerre – titlul de campioană, patru cupe, Cupa Intertoto, participări în Liga Campionilor – au fost obținute de moș Guy, antrenorul de o statornicie proverbială în lumea fotbalului. În concluzie, Auxerre înseamnă Roux și invers.

Presiunea unui antrenor legendar

Eric Cantona, Laurent Blanc, Basile Boli, Cisse sau Mexes sunt doar o parte dintre jucătorii exponențiali care și-au făcut un nume sub îndrumarea acestui antrenor cu adevărat legendar. Se spunea despre Guy Roux că își conducea vestiarul cu mână de fier. Dis de dimineața, se trezea să verifice dacă fotbaliștii săi au fost la Paris prin cluburi. Punea mâna pe capotele mașinilor. Dacă erau calde, asta însemna că s-au întors cu noaptea în cap. Capitala se afla la o distanță de o oră pe autostradă. Floare la ureche. Într-o zi, prin anii ’80, aflat în cantonament cu echipa, Guy Roux i-a legat cu lanțuri motocicleta lui Basile Boli. Viitorul mare internațional francez obișnuia să sară gardul și să plece haihui călărind nebunește pe două roți. În Auxerre, o urbe cu mai puțin de 60 de mii de locuitori.

Interviul din 2008 l-am făcut după meci. Cu mersul său legănat și greoi, îl urmăream cu reportofonul în mână, în timp ce se îndrepta spre o mașină ce îl aștepta în parcare cu motorul pornit. A fost scurt, pentru că monsieur Roux se grăbea să prindă avionul, dar a fost suficient să constat, chiar și acum, peste ani, că a fost cel mai galant și mai modest interlocutor pe care l-am întâlnit vreodată. Când Viorel Moldovan, noul antrenor al lui AJ Auxerre, se va așeza la primul său meci pe banca tehnică a acestor francezi, va simți o singură presiune: spiritul nemuritor al unei om care se naște o dată la o sută de ani. Guy Roux.

Ce îl recomandă pe Viorel Moldovan

Numirea lui Viorel Moldovan în această funcție moștenită de la Guy Roux a surprins multă lume. AJ Auxerre se află în liga secundă, dar rămâne o echipă importantă în Franța, un club de referință datorită personajului descris anterior. O grupare care a crescut fotbaliști esențiali în Franța. Însă, înainte de toate, Moldovan este legitimat în Hexagon de performanțele obținute în tricoul lui Nantes. Un titlu de campion, în 2001, și 50 de reușite în 94 de meciuri pentru „canari”. Apoi, participări notabile în cupele europene, toate soldate cu realizări. Ca atacant, „Moldo-but”, cum îl alintă francezii, a înscris 372 de goluri în 573 de partide în toată cariera sa. Cifre rarisime pentru un vîrf din România. Viorel Moldovan ocupă primul loc într-o ierarhie a marcatorilor autohtoni în primele eșaloane ale campionatelor din Europa, cu 131 de goluri în Elveția, Turcia, Anglia și Franța. În Turcia, unde a fost antrenat de Joachim Low, actualul selecționer al Germaniei, a punctat de 33 de ori în 52 de apariții. Oportunism, simțul porții, abilitatea de juca pe spații mici și angajamentul fizic nedrămuit au fost punctele forte ale fotbalistului Viorel Moldovan. Au fost calitățile cu care a scos milioane de români în stradă când, alături de Hagi și compania, a răpus Anglia sau Germania la turneele finale, prin sângele său rece din fața porții.

„Am venit să construiesc o echipă puternică”

Ca antrenor, francezii de la Auxerre au mizat și pe abilitatea lui Moldovan de a crește și de a lucra cu tineri. Românul a fost selecționerul naționalei de tineret înainte de accepta funcția de secund al lui Iordănescu. Faptul că vorbește fluent limba franceză, cunoaște cultura și nu are nevoie de un timp de adaptare sunt elemente care au contat. „AJ Auxerre este un club de tradiție, cu o istorie, care a format mari campioni și este foarte cunoscut în afara Franței. Vin cu poftă de muncă și sunt aici pentru un obiectiv clar, promovarea. Locul echipei AJ Auxerre este în Ligue 1. Nu vreau să pierd timpul, vin să construiesc o echipă solidă care să se bată pentru promovare”, a declarat Viorel Moldovan la prezentarea sa oficială.

Cristian ASZALOS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE