Home / Beauty / Efectele terapeutice ale lavandei

Efectele terapeutice ale lavandei

Distribuie

Mirosul seducător al lavandei pluteşte zilele acestea peste oraşul în freamăt şi ne îmbie parcă să ne oprim pentru câteva clipe, să medităm la locuri şi momente atât de dragi inimii noastre. Levănţica face parte din categoria plantelor aromatice cu efecte curative remarcabile iar uleiurile esenţiale extrase din această plantă sunt folosite încă din vremuri îndepărtate în tratamentul a peste 100 de boli, scrie CSID.
În antichitate, lavanda era folosită lamumificarea cadavrelor şi folosită frecvent ca parfum scump de către regina egipteană Cleopatra, iar grecii şi romanii se îmbăiau în apă cu lavandă, pentru că se considera că este o plantă sacră, cu multiple beneficii pentru sănătate.
Regina Elisabeta I a Angliei obişnuia să folosească parfum de lavandă şi să bea zilnic ceai din această plantă pentru a-şi calma durerile de cap, pe când regina Victoria a Angliei prefera să aibă în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze mirosul plăcut şi relaxant specific acestei plante mov. Secole la rând, fermierii britanici au folosit florile de lavandă pentru a preveni durerile de cap cauzate de insolaţie, prinzându-şi la pălărie rămurele de lavandă înflorită.
Şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lavanda era folosită ca plantă medicinală, îndeosebi de către personalul din spitale, care o folosea pentru proprietăţile ei antiseptice şi dezinfectante, atât de utile în pansarea rănilor soldaţilor şi în sterilizarea echipamentului medical.
În zilele noastre, lavanda este folosită tot cam din aceleaşi motive, putându-se observa o multitudine de produse de îngrijire a pielii sau chiar unguente topice pe bază de lavandă.
Însă beneficiile lavandei nu se poticnesc doar la nivelul industriei cosmetice, aceasta dovedindu-şi de-a lungul timpului aplicaţiile terapeutice deosebite, printre care amintimefectul sedativ, antispastic, antiseptic, hipotensor, diuretic, sudorific, antiinflamator şi cicatrizant, care au capacitatea de a preveni şi trata numeroase afecţiuni de natură fizică şi emoţională.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.