Medicii de la Institutul Inimii din Târgu-Mureș fac minuni. Un ieșean a primit o nouă șansă la viață Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 18441 Vizualizări

Medicii de la Institutul Inimii din Târgu-Mureș fac minuni. Un ieșean a primit o nouă șansă la viață

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din județul Iași, a primit joi, 30 iunie, o inimă nouă și o șansă la viață datorită unui transplant cardiac efectuat de către o echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș, condusă de prof. dr. Horațiu Suciu. Cordul a fost prelevat de la o femeie în vârstă de 45 de ani, din județul Iași, aflată în moarte cerebrală. Acesta este al optulea transplant efectuat anul acesta la IUBCvT, la nivel național Institutul din Târgu-Mureș fiind singurul centru unde se face în prezent transplant de cord.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a declarat joi, la ieșirea din sala de operație, că de câțiva ani nu s-au mai făcut la IUBCvT Târgu-Mureș până la jumătatea anului opt intervenții, subliniind că este o adevărată aventură a transplantului cardiac, deoarece personalul medical este insuficient, anumite medicamente nu se mai găsesc în țară și spațiul este, de asemenea, insuficient. Chiar și în aceste condiții, salvatorii își fac datoria de medici și au ajuns la acest număr record de transplanturi de cord. Prof. dr. Horațiu a arătat că operația a decurs fără probleme, iar pacientul are o evoluție bună. Auzind aceste lucruri, soția pacientului a izbucnit în lacrimi, deoarece a așteptat acest moment de mai bine de doi ani de zile. În ultima perioadă, starea soțului său se agravase foarte tare, pacientul ajungând practic la capătul resurselor terapeutice.
„Am spus că este o aventură pentru că în continuare există anumite lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie, dar prin strădania unui personal excepțional pe care îl avem în Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant continuăm acest program, chiar dacă ne este din ce în ce mai greu. De data aceasta, a fost vorba despre un pacient în vârstă de 60 de ani, care era la limita resurselor terapeutice. Era internat de aproximativ șase luni în Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, de unde nu mai putea fi externat. Se afla în evidența noastră de aproximativ doi ani cu cardiomiopatie dilatativă, o afecțiune a mușchiului inimii care îi punea viața în pericol. Suntem foarte bucuroși pentru că este și o grupă de sânge destul de rară. Donatorii cu această grupă de sânge sunt extrem de rari și a fost practic o salvare care a venit în ultimul moment pentru dânsul. Operația a decurs fără probleme, conform planului, o echipă din Institutul nostru s-a deplasat la Iași pentru a preleva cordul, care a ajuns în clinica noastră în jurul orei 10.00 pe calea aerului, iar intervenția s-a sfârșit în jurul orei 13.30, cu un rezultat foarte bun. Suntem mulțumiți de evoluția pacientului”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu.

Soția pacientului a ținut să le transmită mulțumiri membrilor familiei donatorului, care au făcut acest nobil gest. A transmis că și-ar dori să-i cunoască, ca să-i privească în ochi și să le mulțumească personal. „Sunt bucuroasă, am emoții și nu găsesc cuvinte să mă exprim. Soțul meu a suferit foarte mult, de trei ani de zile așteptăm. Din luna ianuarie este internat în spital, iar în ultima perioadă s-a simțit foarte rău. Ieri am fost anunțați de posibilitatea acestui transplant. Soțul meu era la spital, eu eram acasă – locuim în mediul rural. El a fost adus la Târgu-Mureș cu Ambulanța, iar eu am venit astăzi. Când a auzit de transplant, a fost foarte bucuros că mai are o șansă la viață. Își dorea să trăiască. Avem trei fiice și trei nepoți. În fiecare seară, se rugau pentru bunicul lor. Mă pun în pielea membrilor familiei care au luat decizia de a face acest gest. Este dureros, dar le mulțumesc din suflet că au acceptat să doneze organele și le sunt recunoscătoare. Dacă se poate, aș dori să-i cunosc și să le mulțumesc”, a transmis soția pacientului.

DSC_0008Și medicul Horațiu Suciu a spus că gestul familiei donatorului este de o noblețe deosebită, pentru că nu este deloc ușor să iei astfel de decizii. Prof. dr. Horațiu a anunțat că toți cei șapte pacienți operați în clinica din Târgu-Mureș sunt externați și cu o stare a sănătății foarte bună. „Donatorul este o femeie în vârstă de 45 de ani, tot din județul Iași, cel puțin acolo a ajuns, la Spitalul de Neurochirurgie, ulterior a fost transferată la Spitalul „Sf. Spiridon”, de unde s-a efectat și prelevarea. Știu că este vorba despre un anevrism cerebral rupt, deci o afecțiune vasculară cerebrală care a determinat moartea cerebrală. Doresc să aduc un omagiu familiei care a avut tăria să fie de acord cu prelevarea, un lucru de o noblețe deosebită, pentru că nu este întotdeauna ușor să iei astfel de decizii. Poate că gândul că o anumită parte din persoană mai trăiește este un lucru care poate determina luarea acestui decizii”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.

Demersuri pentru o modificare de structură
Șeful Secției de Anestezie Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, dr. Sorin Pașcanu, a declarat că s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru o modificare de structură, pentru ca o parte din personalul secţiei de chirurgie să fie mutat în compartimentul de transplant, astfel încât să poată fi îngrijiți mai mulţi pacienţi critici, atât în perioada dinaintea transplantului, cât şi în perioada post transplant. Deocamdată, nu s-a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. „Astfel să degrevăm o parte din personalul pe care îl ocupăm cu activitatea de transplant şi să-l putem lăsa să se ocupe de partea pediatrică. În momentul în care trebuie să îi împarţi evident că trebuie să iei dintr-o parte ca să pui în cealaltă. Ne-ar mai trebui 5-6 asistente, noi vrem să transferăm 3 paturi din compartimentul de chirurgie în cel de transplant şi credem că ar face mare mare diferenţă (…) Departe de mine de a considera activitatea de transplant o rutină, dar vedeţi că volumul activităţii a crescut, rezultatele se văd, pe măsură ce creşte volumul, creşte şi calitatea îngrijirilor. Suntem însă nemulţumiţi că nu avem suficient spaţiu şi suficient personal pentru a face, nu neapărat activitatea de transplant, dar secţia ATI se ocupă atât de patologia pediatrică, neonatală, cât şi de partea de transplant. Şi câteodată suntem nevoiţi să decidem încotro ne îndreptăm atenţia şi resursele: către transplant, în dauna activităţii pediatrice, sau invers? Şi asta e o alegere destul de dificilă”, a explicat dr. Sorin Pașcanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE