600 de participanți în edițiile Școlii de vară la Muzeu. Vezi cum se va derula anul acesta Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

600 de participanți în edițiile Școlii de vară la Muzeu. Vezi cum se va derula anul acesta

 

Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, a deschis porțile atelierelor de vacanță, care se vor desfășura pe durata întregii veri. Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, Școala de vară la muzeu se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6-12 ani și este coordonată de prof. Ramona Daniela Botoș, șef secție, Secția Științele Naturii, din cadrul Muzeului Județean Mureș, care ne oferă câteva detalii despre cum se vor derula activitățile în acest an.

Reporter:  În ziua de vineri, 1 iulie, între orele 10.00-12.00, Muzeul de Științele Naturii a găzduit  primul atelier de lucru a Școlii de vară de la Muzeu, ediția aVII-a,  cu tema  ”Din lumea ciupercilor”. Când au debutat, practic, aceste programe?

Prof. Daniela Botoș – Pornind de la afirmația domnului Constantin Cucoș cum că ”Muzeul trebuie înţeles nu numai ca un mediu formativ – prin el însuşi sau în relaţie cu şcoala – ci şi ca un mod de cunoaştere didactică şi de reinterpretare a realităţii”, Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş a propus și a organizat, începând din anul 2010 o serie de programe de pedagogie muzeală, venind în întâmpinarea publicului preșcolar și școlar” precizează prof. Ramona Daniela Botoș.

Rep: De unde a pornit această inițiativă?

Prof. D.B: Programele au fost propuse în urma unor sondaje referitoare la categoriile de public care au vizitat Secția de Științele Naturii,  precum și în urma identificării dorințelor acestora. S-a constatat că publicul preșcolar și cel școlar este cel mai numeros. Drept urmare, ne-am propus să organizăm programe centrate pe aceste categorii de public. Amintim aici câteva dintre aceste programe de pedagogie muzeală: „Cu pași mărunți prin muzeu”, „Ziua Internațională a Limbii Materne”, „Săptămâna Școala Altfel”, „Hai la muzeu și ajută-l pe Iepuraș! ”,  „Școala de vară la muzeu”,  „ Zilele Europene ale Patrimoniului”, „Tricolorul României în lumea vie” „Sărbătorile de iarnă la muzeu”.

Programul de pedagogie muzeală „Şcoala de vară la muzeu” a fost inițiat  în anul 2010, de Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Rep: Care au fost primii pași făcuți?

Prof. D.B: Implementarea proiectului în cadrul comunității a fost  inițial mai dificilă, publicul mureșean nefiind obișnuit cu acest tip de programe culturale. În anul 2010, promovarea Programului s-a realizat prin mijloacele proprii, respective internet, intranet, afiș, flyer și prin mass-media. Diseminarea informației cu ajutorul flyer-elor s-a realizat prin oferirea acestora copiilor, de preferință însoțiți de părinți și bunici, întâlniți în parcuri, pe străzile și aleile orașului.

Treptat, s-a trecut la promovarea mai nuanțată și diversificată a tuturor tipurilor de programe culturale. De asemenea, Programul a fost prezentat la Conferința internațională de comunicări științifice „Preocupări recente în cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural”, de la Târgu-Mureș – ediția a VI-a, la Seminarul anual de educaţie muzeală – ediţia a VI-a, cu tema „Modele de bună practică în anul 2011” de la București (16,17 noiembrie 2011), la Sesiunea națională de comunicări  științifice „Istro-Pontica” de la Tulcea (20-22 septembrie 2012), în lucrarea „Raportul de activitate pe anul 2011 al Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș” (Daniela-Ramona Botoș) și în articolul din revista Pedagogie muzeală II, „Școala de vară la muzeu (studiu de caz) ” (Daniela-Ramona Botoș).

Rep: Unde se desfășoară aceste ateliere de lucru pentru copii?

Prof. D.B: Primele trei ediții ale Programului s-au desfășurat într-un spațiu impropriu acestui tip de activități, în sala destinată expozițiilor temporare, aflată la sediul Secției de Științele Naturii.

Începând din anul 2013, „Şcoala de vară la muzeu” s-a desfășurat în clădirea nouă a muzeului, dotată cu un spațiu special construit și amenajat pentru activități de pedagogie muzeală.

Rep: Care este grupul țintă cărora vă adresați?

Prof. D.B: Programul se adresează  copiilor cu vârste cuprinse între 6-12 ani, oferindu-le o gamă diversă de activități educative, pentru consolidarea cunoștințelor din programele școlare pentru disciplinele de biologie, alternate cu activități de relaxare, recreative (ateliere de creație). Se desfășoară anual, în luna iulie, în fiecare zi de vineri, între orele 10,00 – 12,00. Eficiența și atractivitatea activităților realizate s-a materializat într-un brand.

Rep: Sunteți mulțumită de rezultatele obținute?

Prof. D.B: Considerăm că ne-am atins obiectivul principal: crearea, promovarea și consolidarea unei imagini și nu a unui produs, crearea unui brand, transformând copiii, elevii și însoțitorii lor (părinți, bunici, frați mai mari) în parteneri, colaboratori și prieteni ai muzeului (pe mulți dintre ei i-am văzut crescând, de la o ediție la alta, cu mulți dintre ei întâlnindu-ne ulterior la alte activități culturale din oraș).

Am reușit să formăm un public fidel, să devenim o alegere viabilă și serioasă în peisajul extrem de divers al ofertelor pentru petrecerea timpului liber din Târgu-Mureș.

Am depășit clar granițele geografice ale municipiului, la fiecare ediție având printre participanți grupuri din alte localități ale județului, Ceuașu de Câmpie, Corund, Reghin, Sângeorgiu de Pădure, din alte județe (Maramureș) și chiar din străinătate (Ungaria, Italia, S.U.A.).

Rep: Câți copii au participat, în total, la activitățile propuse de Școala de Vară la Muzeu?

Prof. D.B: La cele 29 de ateliere de pedagogie muzeală organizate în cele 6 ediții, au participat circa 600 de copii și elevi.

Cel mai mare succes l-au înregistrat atelierele având ca tematică Lumea dinozaurilor, organizat în anul 2011, unde am avut 35 participanți și Atelierul de confecționat animale din… plante, organizat în anul 2010, 34 participanți, urmat de atelierul având ca tematică Micul entomolog – atelier de conservare și confecționare de… insecte, organizat în anul 2010 , 32 participanți.

Activitatea a beneficiat de zeci de menționări în cotidiene, periodice, posturi TV-radio (mii de vizualizări), în condițiile în care nu au putut fi epuizate toate sursele media cu număr complet de accesări sau vizionări.

Rep: Care este cel mai tânăr învățăcel pe care l-ați avut?

Prof. D.B: Cel mai tânăr participant a avut de 2 ani, cel mai vârstnic participant, de 40 de ani și cel mai cel mai activ participant:  Marksteiner Mira din Ungaria, participantă la toate edițiile. Trebuie să menționez și participarea efectivă la două ateliere a unui  adult de circa 40 de ani, care a declarat că în copilărie nu a beneficiat de un asemenea program, precum și a unui  copil cu sindrom Down, care s-a integrat foarte bine în grupul de lucru.

Rep: Ce ați pregătit pentru ediția din acest an?

Prof. D.B: În acest an, la a VII-a ediție a Programului de pedagogie muzeală Școala de vară la muzeu, am pregătit 5 teme: Din lumea ciupercilor, Din lumea mamiferelor, Muzeul – în spatele ușilor închise, Lumea dinozaurilor și Curtea muzeului – sub lupă. Prin atelierul de pedagogie muzeală  Curtea muzeului – sub lupă, noutatea acestei ediții, ne propunem să- familiarizăm pe copiii și elevii participanți cu metodele și tehnicile de colectare, de conservare și de restaurare a bunurilor culturale mobile din muzeele cu specific de științe ale naturii, respectiv plante și animale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE