Home / Comunicate / Mesajul preşedintelui Uniunii Judeţene a Cooperativelor de Consum Mureş

Mesajul preşedintelui Uniunii Judeţene a Cooperativelor de Consum Mureş

Distribuie

Dragi colegi,

An de an, în prima sâmbătă a lunii iulie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cooperaţiei, aflată acum la a -94-a ediţie sub egida A.C.I. şi a -25-a ediţie sub înaltul patronaj O.N.U.

Ziua internaţională a Cooperaţiei marchează un moment de referinţă în peisajul aniversărilor anuale ale ţării noastre, menit să relateze fapte de mare semnificaţie din viaţa social-economică.

Anul acesta toţi membrii cooperatori sunt invitaţi să sărbătorească Ziua Internaţională a Cooperaţiei în judeţul Bihor, în frumoasa staţiune balneo-climaterică Băile Felix.

Un tablou succint al activităţii A.C.I. arată că obiectivul principal îl constituie promovarea şi consolidarea autonomiei cooperativelor în întreaga lume prin acţiuni desfăşurate la nivel regional, naţional şi internaţional , promovând şi protejând valorile şi principiile cooperatiste, dezvoltarea relaţiilor între organizaţiile membre, inclusiv a mijloacelor care să asigure progresul economico- social al cooperatorilor şi al comuntăţilor /asociaţilor de cooperatori.

În egală măsură, vom sublinia rolul Cooperaţiei de Consum  din România, ca membră fondatoare A.C.I.şi EUROCOOP, organism specializat al Uniunii Europene(U.E.), care dezvoltă  relaţii  pe multiple planuri şi promovează principii şi valori  ale cooperaţiei ce guvernează destinele unităţilor cooperative din spaţiul Uniunii Europene, având ca generic: „Democraţie-Dezvoltare-Participare”.

Din această perspectivă, ideea de cooperaţie s-a conturat tot mai mult ca o mişcare care s-a dezvoltat în timp,  prin ideile şi conceptele elaborate de către o serie de personalităţi , dintre care amintim pe: Teodor Diamant, Ion Ionescu de la Brad, Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Spiru Haret, ş.a.

Cooperaţia de consum din ţara  noastră a întâmpinat în perioada de tranziţie, multiple probleme generate de modificări survenite în viaţa politică , economică şi socială, precum şi de adaptarea greoaie la normele economiei de piaţă, care au condus la restrângerea sferei de activitate a volumului economic şi la înstrăinarea unei părţi însemnate din patrimoniu .

Organizaţiile cooperaţiei de consum din România alcătuiesc un sistem economico-social care funcţionează pe bază de regementări şi principii proprii.Societăţile cooperative, deşi organizate pe principii economice, prezintă particularităţi care le diferenţiază de restul agenţilor economici.Cooperaţia de consum necesită a fi tratatăca un sistem organizat, cu un contur juridic bine delimitat. Originea istorică, economică şi socială i-a conferit o experienţă bogată, parcurgând  şi determinând multe etape ale evoluţiei întregii societăţi româneşti .Creată pentru a îndeplini scopul economic şi social pentru asociaţii angrenaţi în sistem, cooperaţia de consum s-a adaptat fiecărei perioade istorice, cunoscând etape de succes, dar şi de eşec, reuşind să-şi  menţină echilibrul necesar pentru a-şi continua existenţa.

Astăzi, cooperaţia trebuie să recâştige rolul de forţă activă în satisfacerea cerinţelor comunităţii, pornind de la analiza potenţialului material, financiar şi uman actual, îmbunătăţirea managementului şi marketingului, eficientizarea întregii activităţi economico-sociale şi întărirea coeziunii cooperatiste.

În etapa actuală, problema esenţială constă în eficientizarea întregii activităţi şi imprimarea unui ritm de dezvoltare economico-socială generală, pentru a reda cooperaţiei de consum rolul însemnat pe care l-a avut de-a lungul întregii sale istorii, spre binele cooperatorilor.

Folosim acest prilej ocazional de „ Anul Internaţional al Cooperaţiei 2016 „ pentru a transmite tuturor cooperatorilor şi simpatizanţilor Societăţilor Cooperative de Consum , mesajul nostru de gratitudine pentru efortul de a promova mişcarea cooperatistă românească, îndemnându-l să continue demersul lor spre binele membrilor cooperatori , ai tuturor celor ce lucrează în sistemul cooperatist.

 

PREŞEDINTE ,

UNIUNEA JUDEŢEANĂ  A COOPERATIVELOR DE CONSUM

POP LIVIU MARIUS

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Asociația LEADER Valea Nirajului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.