Home / Slider / O semifinală galactică, două (Euro) povești

O semifinală galactică, două (Euro) povești

Distribuie

Dacă Germania – Franța este capul de afiș al semifinalelor Campionatului European, partida dintre Portugalia și Țara Galilor nu se lasă mai prejos. Duelul în care se vor confrunta Ronaldo și Bale, cei doi fotbaliști de la Real Madrid, este meciul celor mai importante individualități rămase în cursa pentru trofeul inspirat de Henri Delaunay. Zi-de-Zi vă oferă portretele celor doi, ca o prefață a disputei din miercuri seară, de la Lyon. Practic, ne așteaptă înfruntarea celor mai scumpi fotbaști din toate timpurile.

Tânăra stea a fotbalului internațional cade în genunchi și izbucnește în plâns. Țara sa, Portugalia pierde pe teren propriu, la Lisabona, finala Europeanului din 2004, împotriva Greciei, o surpriză care se naște o dată la câteva decenii bune. Sau niciodată. Lacrimile puștiului Cristiano Ronaldo sunt expresia ambiției și a dorinței de revanșă. Ar putea fi scena de început a unui film despre viața și cariera lui Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, copilul pe care ursitoarele l-au plasat în lumea zeilor acestui sport. Ronaldo, cel predestinat să-și depășească ilustrul predecesor, mult iubitul Eusebio. „Nu este doar un fotbalist, el va deveni un simbol. Ar putea să transforme orice echipă din orice ligă, oriunde, atât de bun este”, a fost prezicerea modestului și regretatului Eusebio, când Cristiano îmbrăca tricoul cu numărul șapte al lui Manchester United. Cifra lui George Best, Eric Cantona și David Beckham. „De-a lungul timpului au mai fost unii jucători considerați noul George Best, dar acum este pentru prima dată când acesta este un compliment pentru mine”, declara fostul mare jucător nord-irlandez. Aceste recunoașteri sincere și dezinteresate ale unor genii ai sportului valorează mai mult decât orice trofeu. Aprecierea valorii lui Ronaldo întrece orice granițe. La prezentarea sa oficială, pentru 80 de mii de fani au fost în tribunele stadionului Santiago Bernabeu, depășind recordul de asistență de la prezentarea lui Maradona la Napoli, din 1984.

Ronaldo, un copil nedorit

Apoi, scenariul dedicat lui Cristiano Ronaldo ar putea realiza un viraj brusc în copilăria acestuia. Eusebio s-a născut într-o sărăcie lucie. Se zicea pe vremuri că fotbalul le aparține copiilor sărmani. Înconjurat de lipsuri materiale, Ronaldo a fost un copil nedorit. Inițial, mama sa a avut intenția să întrerupă sarcina, dar destinul a făcut ca femeia să nu poată avorta. Viitoarea stea a secolului XXI a venit pe lume la Funchal, în superba și exotica insulă Madeira, situată în arihipelagul portughez din Oceanul Atlantic. Datorită tatălui său, un ins deloc vorbăreț, chiar introvertit, dar responsabil cu echipamentul la un club local, Cristiano a început fotbalul la opt ani. Capul familiei, Jose Dinis Aveiro, l-a botezat Ronaldo datorită pasiunii sale pentru actorul Ronald Reagen și viitorul președinte al Statelor Unite. În 2005, în seara dinaintea unui meci oficial cu Rusia, Ronaldo, care se afla deja pe culmile gloriei, primește o lovitură cumplită: tatăl său a decedat la Londra, unde fusese internat ca urmare a unor probleme serioase la ficat cauzate de consumul excesiv de alcool. A doua zi, portughezul a jucat în memoria părintelui său.

L-a depășit pe Eusebio?

Textul pe care îl citiți nu are menirea să înșire lista interminabilă de recorduri și performanțe care stau în dreptul lui Cristiano Ronaldo. Dar dacă ne-am pierde în marea de cifre aiuritoare, putem susține că Ronaldo l-a depășit deja pe Eusebio. Pentru că a fost declarat cel mai bun jucător portughez al tuturor timpurilor, conform Federației Portugheze de Fotbal. Cel mai prolific marcator al Ligii Campionilor și, totodată, golgheterul all-time al lui Real Madrid, depășindu-i pe Raul, Di Stefano, Puskas sau Hugo Sanchez. Ronaldo este primul jucător care a cucerit de patru ori Gheata de Aur a Europei și este cel mai bun marcator din istoria naționalei Portugaliei, cu 60 de reușite în 131 de prezențe. A fost ales de trei ori Balonul de Aur, în 2008, 2013 și 2014. Suficient de convingător. Dar nicio distincție nu poate egala în valoare elogiile lui Sir Alex Ferguson pentru Ronaldo: „Am avut doar patru jucători de clasă mondială la United: Cristiano, Cantona, Giggs și Scholes. Dar Ronaldo este jucătorul pentru care aș plăti să-l văd jucând”. Goana neobosită a fotbalistului de 31 de ani după trofee și recorduri continuă la Euro. Un bărbat care are lumea la picioarele sale, care a strâns deja o avere incredibilă, dar care continuă să viseze și să muncească ca și cum ar lua viața de la zero în fiecare dimineață a existenței sale. „Lui Ronaldo îi păsa de echipă. Îi plăcea să stea alături de colegi după meciuri pentru a analiza ce s-a întâmplat, ce a mers, ce n-a mers. A fost o plăcere să-l antrenez”, l-a descris Carlo Ancelotti pe fostul său elev, Cristiano Ronaldo.

Bale, un băiat cuminte

Dar în calea noului său vis de preamărire stă Gareth Bale, cel care l-a eclipsat în 2013, când Real Madrid a plătit suma astronomică de 100,8 milioane de euro pentru serviciile galezului, un record mondial în istoria sportului. Ronaldo, pentru care s-au oferit „numai” 94 de milioane de euro, cădea pe locul secund în această ierarhie a celor mai scumpi fotbaliști din toate timpurile. Gareth Bale și Țara Galilor au făcut minuni la acest European, ajungând în semifinale. Dacă Cristiano a fost pus mereu în raport cu Eusebio, Gale a avut un model de referință mult mai actual, Ryan Giggs, mijlocașul de legendă care nu a ajuns niciodată la vreun turneu final cu țara sa. Bale a pătruns în careul de ași, depășindu-și cu mult idolul copilăriei la acest capitol. Bale și Ronaldo au câștigat împreună, la Real Madrid, de două ori Liga Campionilor. Miercuri seară se vor duela pentru un loc în finala Campionatului European de la Paris. Galezul, aflat la 26 de ani, s-a maturizat rapid pe ambele planuri. Personal, are deja doi copii împreună cu partenera sa de viață care îi este alături încă din anii de liceu. Pe plan sportiv, Gareth Bale se află într-o permanentă ascensiune, în ciuda deselor accidentări ce i-au estompat înaintarea, mai ales la Madrid. Faptul că s-a transformat dintr-un fundaș stânga cu o viteză explozivă într-o extremă de clasă mondială reprezintă o mărturie în acest sens. Bale e considerat de unii drept cel mai rapid jucător de pe planetă. La 14 ani, în cadrul unui concurs școlar, Gareth a scos 11,4 secunde pe suta de metri. Galezul are o viața extra-sportivă exemplară. „Nu-mi place alcoolul. Am gustat, dar efectiv nu-mi place gustul și nu e doar o alegere, e o chestiune de preferințe”, a explicat Bale, un fotbalist care preferă să iasă în evidență doar pe teren. Adică, n-are niciun tatuaj. În timpul liber, vedeta Țării Galilor joacă golf, sportul său preferat după fotbal.

Cel mai rapid dintre fotbaliști

Bale a avut vocația măreției în fotbal, la fel ca Ronaldo. Primul gol al carierei sale l-a înscris direct din lovitură liberă, pe vremea în care evolua pentru Southampton. În timp, avea să devină un mare maestru al fazelor fixe. În altă ordine de idei, Gareth Bale a avut șansa să joace pentru naționala Angliei, având rădăcini englezești. Iar dorința mijlocașului de a opta pentru Țara Galilor i-a fost răsplătită la acest turneu final. Tot ca o curiozitate, Bale și-a botezat fiica după inițialele numelui fostului său antrenor de la Tottenham, Andre Villas-Boas, un manager cu care a dezolvtat o relație excelentă. Numele primei sale fete este Alba Violet Bale. Revenind pe terenul statisticilor strălucitoare, Bale este cel mai tânăr debutant și cel mai tânăr marcator din istoria naționalei galeze. În premilinariile pentru Euro 2016, jucătorul Realului a fost golgheterul Țării Galilor, cu șapte goluri. În Franța, Bale are deja trei reușite, iar Ronaldo două. Cel mai probabil, miercuri seară, cei doi fotbaliști magnifici ai „Galacticilor” nu se vor duela de dragul recordurilor personale. Ronaldo și Bale se vor transforma în liderii unor țări care visează să ajungă în finala de la Paris.

Cristian ASZALOS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.