Home / Sanatate / Tehnică de realitate virtuală, în premieră într-un exercițiu de cooperare civil-militară

Tehnică de realitate virtuală, în premieră într-un exercițiu de cooperare civil-militară

Distribuie

Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), organizează, în perioada 4-7 iulie, la Centrul Naţional de Pregătire şi Simulare din Târgu-Mureş, în premieră mondială, un exerciţiu de cooperare civil-militară de amploare prin care s-a simulat o situaţie de urgenţă soldată cu victime multiple şi cu evacuarea unui număr foarte mare de persoane, în cadrul căreia s-a utilizat o tehnică de realitate virtuală.

Exercițiul a avut scopul de a solicita la maximum capacitatea de intervenţie civilă la nivel naţional şi testarea mecanismelor de cooperare civil-militară şi de asistenţă internaţională la dezastre. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declarat miercuri, 6 iulie, într-o conferință de presă,că exercițiul a început cu o explozie într-un amplasament chimic, care a afectat o zonă rezidențială, după care a continuat cu un accident între un tren de pasageri și un tren de marfă, care avea și vagoane cu substanțe chimice. În total, au fost 595 de victime, dintre care 39 de persoane decedate, 137 de persoane cu cod roșu, 106 persoane cu cod galben și 313 persoane cu cod verde. Pe lângă victime, s-a simulat evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona în care era norul toxic.
2„În ziua de luni, am început un exercițiu complex, care a crescut în etape, prima dată cu intervenția echipajelor locale, după care pe plan național și internațional, un exercițiu organizat sub egida NATO a Centrului Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al cărui șef este domnul Guenter Bretschneider, care a urmărit întregul exercițiu. Exercițiul a început cu o explozie într-un amplasament chimic ipotetic din punctul nostru de vedere, care a afectat o zonă rezidențială, după care ulterior a mai apărut un incident, un accident între un tren de pasageri și un tren de marfă, care avea și vagoane cu substanțe chimice. Am folosit tehnică de realitate virtuală, care ne-a permis să facem foarte multe lucruri pe care nu ne-am fi permis să le facem dacă exercițiul era cu oameni în teren, deoarece ar fi fost foarte greu să construim toate aspectele pe care le-am construit în acest exercițiu. În total, au fost 595 de victime, dintre care 39 de persoane decedate, 137 de persoane cu cod roșu, 106 persoane cu cod galben și 313 persoane cu cod verde (…) Pe lângă victime, s-a simulat evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona în care era norul toxic, 8.623 au fost evacuate cu mijloace mobilizate de ISU. Mijloacele au inclus autocare și micobuze din județul Mureș, un tren pus la dispoziție de CFR cu zece vagoane, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziție 20 de camioane, care au fost folosite în evacuare. Populației care se afla în imediata zonă a accidentului i s-a solicitat să se izoleze, pentru că nu era timp să fie evacuată”, a declarat dr. Raed Arafat.

3

Dr. Raed Arafat a afirmat că în timpul exercițiului s-a făcut un apel internațional prin care s-a solicitat sprijin specializat. Cei implicați în exercițiu nu au cunoscut scenariul, știau doar că este vorba despre un exercițiu mare care va implica substanțe chimice. Dr. Raed Arafat a mai arătat că în cadrul exerciţiului a fost testată capacitatea reală de reacţie, fiind folosită în premieră o tehnică de realitate virtuală. În continuare, Centrul NATO efectuează o analiză a exercițiului, iar concluziile celor 14 evaluatori vor fi cuprinse într-un raport care va fi înaintat tuturor participanţilor și din care vor învăța cu toții. „Pentru intervenție s-au folosit 827 de forțe de la ISU, 54 de la Jandarmerie, 90 de la Poliție, 14 de la Ministerul Apărării, la care se adaugă și partea de Aviație de la Ministerul Apărării, 13 de la Serviciile Voluntare de Pompieri, echipaje de intervenție la accidente chimice, biologice și radionucleare de la Sibiu, Brașov și de la Ministerul Apărării de la Sighișoara și echipaje mobilizate din toate județele limitrofe: Cluj, Harghita, Brașov, Sibiu, Bistrița și Alba. Au fost mobilizate inclusiv echipaje de pompieri, de strângere și descarcerare. Pot spune că tot ce s-a folosit a fost realist, adică nu am creat resurse pe care nu le avem. În timpul exercițiului, s-a făcut un apel internațional prin EADRCC prin care am solicitat sprijin specializat pe partea de CBRN, pe partea de căutare – salvare urbană, care să vină în sprijinul echipei noastre. Am solicitat sprijin și pe partea medicală. Au venit în sprijinul nostru: SUA, Israel, Georgia, Republica Cehă, Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herțegovina, Estonia, Germania, Norvegia, Suedia, Serbia, Elveția, Turcia, Ucraina. Toate aceste țări au avut reprezentanți, fie jucători în exercițiu, fie observatori. SUA a participat cu două echipe, Israel cu o echipă, Cehia cu o echipă, Georgia cu o echipă, am avut o echipă din partea Armeniei și una din partea Ucrainei”, a explicat dr. Raed Arafat.

9

Din partea României, la exerciţiul NATO „Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response” participă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş, precum şi din alte structuri operative. Parteneri în cadrul exerciţiului sunt Unitatea de Primiri Urgenţe/SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Ministerul Apărării Naţionale.

Şeful Centrului Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO, Guenter Bretschneider, a declarat că se arată recunoscător țării noastre că a oferit posibilitatea invitării comunităţii internaţionale în acest exerciţiu unic în lume, deoarece este o oportunitate pentru aliaţii NATO să vadă o nouă metodă de simulare. „România a oferit NATO posibilitatea de a invita comunitatea internaţională în acest exerciţiu şi sunt recunoscător pentru acest lucru. Le mulţumesc celor de la Ministerul Afacerilor de Interne prin Departamentul de Situaţii de Urgenţă şi IGSU. Este o oportunitate pentru aliaţii NATO şi naţiunile partenere să vadă o nouă metodă de simulare, ceva ce nu s-a mai făcut până acum prin utilizarea realităţii virtuale în stimularea răspunsului echipelor naţionale şi internaţionale în caz de dezastru. Din feedback-ul ultimelor trei zile participanţii din toate ţările au fost impresionaţi de tehnologia folosită aici. Toţi consideră că acesta este viitorul exerciţiilor de simulare. Desigur, realitatea virtuală nu va înlocui alte tipuri de exerciţiu, dar este o oportunitate extraordinară de a colabora, de a pregăti proceduri, de a trece graniţele de limbă”, a declarat Guenter Bretschneider.

7811

13

5


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.