Aprecieri pozitive din partea NATO pentru exercițiul de cooperare civil-militară de la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 2 comentarii
  • 832 Vizualizări

Aprecieri pozitive din partea NATO pentru exercițiul de cooperare civil-militară de la Târgu-Mureș

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat, pentru AGERPRES, că exerciţiul „Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response”, care a avut loc săptămâna trecută la Târgu-Mureş, a primit aprecieri „extrem de pozitive” atât din partea participanţilor, cât şi din partea reprezentanţilor NATO. Potrivit acestuia, discutarea detaliilor şi a concluziilor finale va avea loc la reuniunea NATO de la Bruxelles, din luna septembrie.

„Discuţiile continuă, nu s-au finalizat, concluziile sunt că de la acest exerciţiu s-au învăţat mai multe aspecte, s-au învăţat multe lecţii, acum sunt diferite aspecte care se discută pe baza experienţei unor ţări. Bineînţeles, se întocmesc nişte recomandări, care urmează să fie utilizate în următorul workshop, care va avea loc la Bruxelles în luna septembrie pe aceste teme, unde vor fi experţii civili care vor creiona mai multe recomandări pentru aceste două situaţii: accidentele în masă şi mişcarea în masă a populaţiei. Acum se culeg puncte de vedere care urmează să fie discutate mult mai în amănunt în luna septembrie la NATO, la Bruxelles (…) Deci a fost extrem de pozitiv şi chiar a fost urmărit cu ochi extrem de neutri, care puteau să fie critici dacă era cazul, dar exerciţiul a fost văzut într-un sens pozitiv. Resursele folosite au fost cele tehnologice pentru că noi am folosit realitatea virtuală, nu am folosit oameni în teren. Însă în acelaşi timp pe comunicaţii am avut sprijin din partea STS, am avut din partea diferitelor direcţii şi organisme ale Ministerului Afacerilor Interne, bineînţeles în principal Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Generală pentru Management Organizaţional, IGSU, am avut tot în sistemul virtual Poliţia, Jandarmeria, Ministerul Apărării Naţionale, dar fără mobilizare de forţe în teren”, a precizat dr. Raed Arafat.

Capacitatea reală de reacţie, testată
În cadrul exerciţiului de cooperare civil-militară în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, organizat la Târgu-Mureş de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), sub egida NATO, a fost testată capacitatea reală de reacţie, fiind folosită în premieră o tehnică de realitate virtuală. Exerciţiul a început cu o explozie într-un amplasament chimic ipotetic, care a afectat o zonă rezidenţială, după care ulterior a mai apărut un incident, un accident între un tren de pasageri şi un tren de marfă, care avea şi vagoane cu substanţe chimice. În total au fost 595 de victime, dintre care 39 de persoane decedate, 137 de persoane cu cod roşu, 106 persoane cu cod galben şi 313 persoane cu cod verde. Pe lângă victime, s-a simulat evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona în care era norul toxic, 8.623 au fost evacuate cu mijloace mobilizate de ISU, care au inclus autocare şi microbuze din judeţul Mureş, un tren pus la dispoziţie de CFR cu zece vagoane, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziţie 20 de camioane.
Pentru intervenţie s-au folosit 827 de forţe de la ISU, 54 de la Jandarmerie, 90 de la Poliţie, 14 de la Ministerul Apărării Naţionale, la care se adaugă şi partea de Aviaţie de la MApN, 13 de la Serviciile Voluntare de Pompieri, echipaje de intervenţie la accidente chimice, biologice şi radio-nucleare de la Sibiu, Braşov şi de la Sighişoara şi echipaje mobilizate din toate judeţele limitrofe: Cluj, Harghita, Braşov, Sibiu, Bistriţa şi Alba. Gradual au fost implicate resurse naţionale, iar apoi a fost solicitat sprijin internaţional.
În timpul exerciţiului s-a luat în calcul inclusiv partea psihologică şi partea de sprijin a populaţiei, s-a creat şi un centru de contact pentru a se putea afla informaţii despre cei internaţi sau identificaţi şi un modul nou, de social media. Din partea României au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, precum şi din alte structuri operative, iar parteneri au fost Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Ministerul Apărării Naţionale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE