Omagiu adus marelui compozitor George Enescu la a 23-a ediţie a Academiei Sighişoara Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 334 Vizualizări

Omagiu adus marelui compozitor George Enescu la a 23-a ediţie a Academiei Sighişoara

Lucrările celui mai mare compozitor român, George Enescu, au reprezentat mereu un punct de referinţă în programele concertelor organizate în cadrul Academiei Sighişoara. Începând cu ediţia din acest an, festivalul-şcoală ce va avea loc în perioada 1-14 august îşi propune demararea unui proiect prin care viaţa şi opera lui George Enescu să se afle în atenţia publicului şi în afara anilor omagiali dedicaţi maestrului.

De altfel, marele compozitor a susţinut la Sighişoara, pe data de 12 decembrie 1931, alături de orchestra Societăţii de muzică din Sighişoara, dirijată de Victor Lekisch, un concert interpretând fragmente din opere de Bach și Beethoven, precum şi în calitate de compozitor prezentându-şi „Poema română”. Primele cinci concerte din acest an ale Academiei se vor derula sub titulatura Enescu în Europa şi vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, al contemporanilor săi şi nu numai în Elveţia, la Viena şi Paris și România.

Un tribut corespunzător unui titan al muzicii universale
„Academia Sighișoara, ca oricare for de cultură muzicală din România, trebuie să fie prezentă în această „mișcătoare mișcare” generată de necesitatea de a aduce un tribut corespunzător unui titan al muzicii universale. În ultimii ani, lucrările maestrului George Enescu au reprezentat un adevărat punct de referință în programele Academiei Sighișoara. Ne gândim că tocmai în anii care nu sunt numiți oficial „ani Enescu”, aportul Academiei Sighișoara poate fi mai util, mai eficient. Aceste programe le vom numi Enescu în Europa. La alcătuirea programelor Academiei Sighișoara încercăm întotdeauna să aruncăm o privire și în culisele pe care destinul le creează în viața marilor creatori. George Enescu și Arthur Honegger, de exemplu, au părăsit lumea aceasta în același an, 1955, iar între cei doi compozitori a existat un real contact bazat pe prețuire, precum și înrudire față de ideal”, a precizat Alexandru Gavrilovici, director artistic al Academiei Sighișoara și preşedintele Asociaţiei Cultura Viva Sighişoara.
Concertul inaugural al celei de-a 23-a ediţii a festivalului-şcoală Academia Sighişoara, ce va avea loc pe 1 august, de la ora 20.00, în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara, poartă denumirea „Enescu şi Elveţia”, ca un medalion cu ocazia Zilei Naţionale a Confederaţiei Elveţiene. Acesta va fi susţinut de pianistul Benjamin Engeli, Cvartetul Arcadia şi Ansamblul Archita. În program vor fi prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger şi Robert Schumann. În perioada 2013-2016, Academia Sighișoara este organizată de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația „Cultura Viva” din Berna, fiind co-finanţată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE