Școala de Vară Internațională de Drept, ediția a IX-a Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 855 Vizualizări

Școala de Vară Internațională de Drept, ediția a IX-a

Munca de cercetare, lărgirea orizontului de cunoaștere și perfecționarea abilităților oratorice și de lucru în echipă. Acestea au fost doar câteva dintre scopurile declarate ale celei de-a IX-a ediții a International Summer Law School (Școala de Vară Internațională de Drept), organizată cu consecvență de Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș. Zeci de studenți și masteranzi din țară și străinătate, Lille (Franța), Chișinău (Moldova), Cluj, Sibiu, Alba Iulia, precum și o pleiadă de lectori de primă valoare, practicieni de frunte în drept, administrație, politicieni și profesori participă în perioada 11-17 iulie la o serie de workshopuri și discuții deschise despre afaceri publice și private și legătura acestora cu reglementările și, cel mai important, cu investițiile în comunitate.

Locul teoriei, la orele de curs

Eliberați de rigorile sălilor de curs, lectorii, printre care senatorul Marius Pașcan, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, primari din mai multe comune mureșene, au prezentat cu sinceritate situații reale, de viață, relatări despre greutăți și obstacole, dar și despre succese, roade ale perseverenței. Dr. Raul Felix Hodoș, lector la Universitatea mureșeană, a făcut parte în fiecare an din comitetul de organizare a Școlii de Vară. ”De ce perseverăm? Pentru studenți. Școlile de Vară fac legătura dintre teorie și practică. Teoria se face la orele de curs. Aici studenții se întâlnesc cu situații reale, cu practicieni de primă mână și pot dobândi o altfel de perspectivă în înțelegerea profesiilor pentru care au optat”, a declarat Raul Hodoș. La fel de consecvent organizator al evenimentului, dr. Lucian Săcălean, lector al aceleiași Universități mureșene, a susținut că beneficiile sunt și de partea profesorilor. ”E o răsplată să vezi că lucrurile se leagă, se întâmplă. Ești liber să discuți cu studenții, o interacțiune diferită față de cea de la orele de curs. O interacțiune cu atât mai satisfăcătoare cu cât mai zgomotoase sunt acuzele la adresa sistemului românesc de educație. Este, dacă vreți, un strigăt. Suntem aici și ne facem treaba”, a fost de părere profesorul. Judecând peste ani evoluția valorică a Școlii de Vară, profesorii organizatori au ținut să amintească de un număr consistent de vârfuri intelectuale, absolvenți ai precedentelor ediții. ”Munca în echipă, activitățile de team building și întreaga atmosferă a contribuit la crearea unor relații durabile între participanți, prietenii adevărate care durează”, a completat profesorul Hodoș.

In ciuda caldurii, atentie sporitaFațetele dreptului modern

Temele abordate în cadrul Școlii de Vară acoperă o cuprinzătoare abordare a dreptului modern. Proprietatea intelectuală, hățișurile administrației publice locale și centrale, cele mai noi reglementări a piețelor economice, importanța și funcționarea mult-pomenitelor parteneriate public-privat, doar câteva dintre subiectele analizate de către invitați. ”Gradul de interes al studenților este mare”, a fost de părere Mihai Tripon, director divizie Goldring, care a vorbit despre reglementările pieței economice și de capital. ”Studenții au avut întrebări pertinente, care au demonstrat un grad relativ ridicat de cunoștințe. Sigur că mai au de învățat, mai au de parcurs ghidaje, dar potențial există”, a explicat Tripon.

Pauza in naturaMuncă și distracție

Întâlnirile și discuțiile cu specialiștii sunt presărate cu o serie de activități recreative, concerte, excursii, multă distracție. Sunt studenți și este, totuși, vacanță. ”Eu am venit în special să învăț să lucrez în echipă”, a declarat una dintre studentele participante, Ioana Raluca Popa, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. ”Sunt conștientă că, indiferent de cât de bun profesionist aș deveni, nu voi putea face totul singură. Și cred că am reușit să îmi ating scopul”, a continuat studenta. Cine a avut ocazia să îi urmărească pe parcursul ”Olimpiadei” ISLS, termenul generic ales pentru activitățile de team building, nu poate avea nicio îndoială asupra reușitei susținute de tânără. Concursuri de tras frânghia, încercări sportive, karaoke, bal mascat și câte și mai câte, au sudat prietenii, au contribuit la formarea de caractere. Și pentru că vorbim despre viitori intelectuali, activitățile culturale au fost cu grijă alese. Cantautorul Emeric Imre, precum și o impresionantă seară Mozart, realizată cu contribuția dirijorului Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, Remus Grama, a artistului plastic Radu Florea și a amfitrionului dr. Paul Popovici, au adus momente de respiro în vârtejul colorat al ISLS. Lucrările Școlii de Vară continuă, fiind așteptați lectori și practicieni din Canada și Austria, alături de profesioniști, manageri în sănătate, reprezentanți ai administrațiilor locale, avocați și oameni politici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE