Candidată pentru un altfel de CSM. Interviu cu judecătoarea Adina Daria Lupea-Aghiniţa Administratie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1392 Vizualizări

Candidată pentru un altfel de CSM. Interviu cu judecătoarea Adina Daria Lupea-Aghiniţa

222Mai sunt câteva luni şi actualul Consiliu Superior al Magistraturii va fi istorie. Este un moment aşteptat de cei mai mulţi dintre magistraţii din România, în condiţiile în care acest CSM este considerat ca fiind cel mai slab Consiliu din câte au existat. Magistratura din România are o şansă unică, de a repara răul din ultimii şase ani, de a alege judecători şi procurori cu demnitate şi probitate profesională, despre care să nu existe riscul să se transforme în instrumente folosite în bătălii politice sau reglări de conturi. Iar semnele sunt unele bune, dacă ne gândim la cei care, până acum, şi-au anunţat intenţia de a candida: Adina Daria Lupea-Aghiniţa, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, şi Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Ramnicu-Valcea. Evident, vă vom ţine la curent cu magistraţii care îşi vor depune candidaturile la CSM şi vom prezenta proiectele acestora, însoţite de interviuri cu fiecare dintre ei.

Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu Adina Daria Lupea-Aghiniţa (foto), unul dintre cei mai profesionişti şi demni judecători din România, apreciat pentru modul în care de-a lungul timpului şi-a apărat colegii şi a denunţat derapajele din sistem. În ceea ce îi priveşte pe actualii membri ai CSM, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj dezvaluie că a simţit că nu se poate baza niciodată pe ei, considerându-i „slabi, moi şi fără vlagă”. De asemenea, Adina Daria Lupea-Aghiniţa a ţinut să sublinieze că nu va putea ierta niciodată ceea ce i s-a întâmplat judecătorului Adrian Toni Neacşu, executat din CSM, prin intermediul unui dosar fabricat de DNA. Nu în ultimul rând, judecătoarea îi transmite vestitului Vasilică Danileţ că a venit momentul să se întoarcă la muncă.

Reporter: Doamnă judecător, mai sunt câteva luni şi vom avea un nou Consiliu Superior al Magistraturii. Candidaţi la o funcţie în CSM sau v-aţi răzgândit? De ce candidaţi?

Adina Daria Lupea-Aghiniţa: Nu m-am razgandit. Mi-am asumat aceasta chestiune acum 6 ani insa la acel moment am simtit ca mai trebuie sa treaca ceva timp pana sa imi pot asuma o asemenea responsabilitate. Pentru ca e imensa. Candidez pentru colegii mei judecatori.

Rep.: Sunteti un judecator foarte cunoscut in sistem si foarte apreciat printre colegii dumneavoastra. Totusi, acestea nu sunt automat garantii ca veti fi aleasa. Asadar, spuneti-ne de ce ar trebui sa va voteze magistratii de la curtile de apel pe dumneavoastra si nu pe altcineva.

A.D.L.A.: Nu mi-am dorit neaparat sa fiu un judecator cunoscut. Mi-am dorit insa mereu sa fac altceva, sa schimb ceva in bine, insa va multumesc de aprecieri. Le multumesc si colegilor mei. De ce pe mine? Pentru ca sunt originala, sincera si nu o sa ii dezamagesc, asa cum nu am facut-o niciodata pana acum. Ei stiu si au stiut intotdeauna ca eu sunt portavocea lor, iar acum voi avea ocazia sa ii sustin din interior!

Rep.: Care sunt in mare principalele puncte din proiectul dumneavoastra? Cine sunt contracandidatii dumneavoastra?

A.D.L.A.: In primul rand trebuie schimbata relatia cu parchetele. Nu vreau sa fiu gresit inteleasa. Si eu am fost procuror. Dar trebuie stabilit un echilibru. Apoi trebuie repus din temelii tot acest sistem. Trebuie sa intelegem ca noi functionam in interesul cetatenilor si nu invers.

Sunt mandra de contracandidata mea de la Curtea de Apel Cluj. Doamna judecator Andrea Chis este o femeie de exceptie. Este devotata si profesiei, si studentilor si mai e si nasa mea de cununie. Insa cred ca amandoua trebuie sa ne gandim serios cine are sanse mai mari pe tara sa reprezinte Curtea de Apel Cluj.

Rep.: Cu cine ati dori sa faceti echipa in CSM. Dati-ne cateva nume. De ce ei?

A.D.L.A.: Sunt cativa oameni cu care din pacate nu pot. As vrea mult sa pot face echipa cu Dana Girbovan, dar din pacate suntem din aceeasi Curte si acelasi birou si nu putem candida amandoua. Mi-e dor si de Natalia Roman de la Tribunalul Specializat Mures. Sunt oameni cu care am impartit si rele si bune si o viata asociativa in care ne-am consumat energiile si banii si timpul. Insa acum oamenii care pot fi langa mine in CSM sunt Bogdan Mateescu, presedintele Judecatoriei Ramnicu Valcea si Adina Ghita, Presedinta Tribunalului Dolj. As vrea desigur sa vina si Manuela Alma, vicepresedinta Tribunalului Ilfov.

Rep.: In ultimii ani, am asistat la nenumarate scandaluri in Justitie. Au fost conflicte extrem de puternice, precum greva din 2009 si revocarile din 2013. In ambele episoade ati avut un rol important.

A.D.L.A.: Da, am avut un rol foarte important in ambele evenimente. Ce a fost insa in 2009 nu a fost greva. A fost un protest gandit gradual, pentru ca se depaseau niste limite. Nu mi-e rusine sa spun ca era si de vorba de drepturile noastre salariale. Daca doresti o justitie independenta, nu poti sa bagi in grila de salarizare un judecator de tribunal pe acelasi nivel cu un administrator de garaje din penitenciar. Acesta a fost nivelul. Si trebuia tras un semnal de alarma, asta fara sa jignesc vreo profesie. In 2013 a fost o eroare de sistem ce nu trebuia lasata nesanctionata. S-a incercat, indraznesc sa spun pe cai politice, inversarea unor valori. Nu este firesc sa fie presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii un procuror. Sper ca acest lucru a fost de atunci inteles, indiferent de decizia Curtii Constitutionale care a urmat. Da, cu 6-3.

Rep.: Nu au fost insa singurele momente tensionate. Va intreb: cat de mare este vina actualului CSM pentru scandalurile din Justitie incepand cu 2010 si pana in prezent?

A.D.L.A.: Nu stiu daca e neaparat vina lor. Ei veneau dintr-un sistem cu o gramada de asteptari, cu dorinta de schimbare. Nu ca as incerca sa ii scuz, i-am criticat mereu. Cred insa ca au ajuns acolo prea devreme. Cred ca ai nevoie de o anumita maturitate sa poti realiza ceva si sa nu crezi ca mergi si te joci si faci comisii. Inca nu pot intelege si ierta ce i s-a intamplat lui Adrian Neacsu. Insa afirm cu toata taria ca era eminenta cenusie de acolo si trebuia eliminat. Din pacate…

Rep.: Sunteti multumita de activitatea actualului CSM? Care a fost momentul in care v-ati dat seama ca nu mai aveti nimic in comun cu acest CSM?

A.D.L.A.: Cred ca am raspuns anterior. In secunda in care au permis sa i se intample lui Adrian Neacsu ce i s-a intamplat. Eu mi-as fi dat demisia in secunda doi.

Rep.: V-as ruga sa ii caracterizati in cateva cuvinte pe membrii CSM care isi vor incheia mandatul in curand.

A.D.L.A.: Eu cred ca trebuie sa se caracterizeze ei. Nu vreau sa pun nimanui etichete, nimeni nu e perfect. Ce pot insa pe ansamblu sa spun e ca nu m-am putut niciodata baza pe ei. Mi s-au parut slabi, moi, fara vlaga. Bine, pe Cristi Danilet il astept la Tribunalul Cluj sa lucreze, ca ar fi vremea.

Rep.: Si in final, cum caracterizati activitatea ministrului de Justitie, Raluca Pruna?

A.D.L.A.: Cum as putea caracteriza activitatea cuiva care a zis ca a acceptat aceasta demnitate in concediu fara salariu si ca oricum ea se intoarce de unde a venit? Cum sa caracterizez activitatea cuiva care nu intelege ce misiune importanta are?

(Sursa: www.luju.ro)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE