Cazul „Unirea” – varianta rece Invatamant
  • vali.covaciu
  • 1 comentarii
  • 1723 Vizualizări

Cazul „Unirea” – varianta rece

Foto 1_colegiul-unirea_netÎn ultimele săptămâni situația de la Colegiul Național „Unirea” din Tîrgu-Mureș a escaladat ajungându-se la disensiuni între toate instituțiile implicate și la acuzații destul de grave. Înainte de a intra în subiect cred că e foarte important să precizăm care sunt „actorii” și care sunt rolurile fiecăruia. Întâi, avem două instituții de învățământ, Colegiul Național „Unirea” și Liceul Romano-Catolic. Apoi, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, proprietarul clădirilor, și Primăria Municipiului Târgu-Mureș, în calitate de chiriaș, pe de o parte, apoi bineînțeles, și de autoritate publică locală cu atribuții legate de buna funcționare a ambelor unități școlare. Celor patru actanți li se adaugă Inspectoratul Școlar Județean Mureș, instituția ce reprezintă Ministerul Educației la nivel local, și sunt cei care aprobă/au aprobat planurile de școlarizare, pe al C.N. „Unirea” și pe al Liceului Teologic.

Situația dată

Cele două instituții de învățământ funcționează în aceeași curte. „Unirea” în corpul A, în clădirea mare, Liceul Teologic în corpul B, clădirea mică. Contractul de închiriere, convenția la care se face referire, a fost încheiat între Arhiepiscopia Romano-Catolică și Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș. C. N. „Unirea” și Liceul Teologic nu sunt părți ale acestui contract. Practic, Primăria plătește chiria pentru ambele unități școlare. Conform convenției dintre proprietar și chiriaș în corpul B, unde funcționează Liceul Teologic, are dreptul să utilizeze săli de clasă și Colegiul „Unirea” până în 2018. În anul școlar 2015-2016 „Unirea” a folosit patru săli de clasă. Începând cu anul școlar 2016-2017 mai are dreptul să folosească două săli.

De unde conflictul?

În contractul de închiriere este specificat faptul că sălile care revin Colegiului „Unirea” se află la etajul al doilea, numai că, pentru anul școlar precedent, 2015-2016, conducerile celor două unități de învățământ au hotărât de comun acord ca „Unirea” să folosească patru săli de clasă de la etajul întâi. În vara aceasta conducerea Liceului Teologic și Statusul Romano-Catolic au solicitat conducerii Colegiului Național „Unirea” să elibereze cele patru săli de clasă care revin, de drept, Liceului Teologic, însă, în același timp, conducerea Liceului Teologic a refuzat să elibereze cele două săli de la etajul al doilea, care trebuie să intre, iarăși – de drept, în folosința Colegiului „Unirea”. Directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Tamási Zsolt, a declarat că nu este de acord să elibereze sălile care trebuie să revină C.N. „Unirea”, pentru că acolo deja funcționează clase ale școlii pe care o conduce, pe de o parte, pe de altă parte, pentru că Liceul Teologic nu ar mai avea la dispoziție suficiente săli pentru a-și desfășura activitatea cu toate clasele din planul de școlarizare aprobat de ISJ Mureș. Inspectorul Școlar General, Ștefan Someșan, a declarat că nu este în atribuția Inspectoratului să verifice, „să numere”, sălile de clasă ale fiecărei unități de învățământ și că planurile de școlarizare se aprobă pornind de la premiza că cei care le întocmesc știu cât spațiu au la dispoziție. Pe scurt, deocamdată, neînțelegerea dintre cele două școli are ca obiect două săli de clasă.

Poziția Primăriei

Horațiu Lobonț, director executiv adjunct, Direcția Școli, din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș, a fost tranșant în această privință. Acesta a declarat că Liceul Teologic Romano-Catolic trebuie să elibereze cele două săli care vor reveni C.N. „Unirea” și că se va ocupa personal ca acest lucru să se întâmple. De asemenea, a precizat că protocolul semnat de conducerile celor două școli pentru utilizarea sălilor de clasă în anul școlar 2015-2016 nu mai este valabil din momentul în care au apărut disensiuni, pentru că actul respectiv nu are valoare juridică sau administrativă, singurul act care trebuie respectat de toate instituțiile implicate fiind convenția dintre proprietarul clădirilor și Primărie. Publicăm, separat, și un interviu în care am vorbit mai pe larg despre acest subiect cu domnul Horațiu Lobonț.

Tensiuni, acuzații și temeri

Conducerea Colegiului Național „Unirea”, prin Andreea Năznean, director, și Maria Motorga, director adjunct, susține că s-au făcut presiuni asupra lor atât din partea Statusului Romano-Catolic, cât și din partea Inspectoratului Școlar Județean și se tem că se urmărește , pe termen lung, chiar desființarea Colegiului „Unirea”. Temerile dumnealor pornesc, în primul rând, de la atitudinea pe care au avut-o reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în particular, deputatul László Borbély, care li s-a adresat pe un ton imperativ, cerându-le pur și simplu să elibereze toate sălile de clăsă din corpul B, cu toate că două săli revin Colegiului până în anul 2018, susține Maria Motorga. De asemenea, atât dumnealor, dar mai vehement Comitetul de părinți ai elevilor de la Unirea, prin Delia Peter, președinte, consideră că Liceul Teologic a fost înființat ilegal. Un grup al părinților a depus sesizări în acest sens la Instituția Prefectului Județului Mureș și, de asemenea, au trimis plângeri Ministerului Educației și Primului Ministru. Directorul Liceului Romano-Catolic consideră nefondate aceste acuzații. În legătură cu presiunile venite din partea ISJ Mureș, Andreea Năznean și Maria Motorga au afirmat că Inspectoratul a dispus un control în cadrul Colegiului doar pentru că au luat atitudine și că împreună cu părinții elevilor i-au cerut socoteală Inspectorului Școlar General referitor la aprobarea planului de școlarizare al Liceului Teologic. Ștefan Someșan a respins acuzațiile.

UPDATE

Andreea Năznean, directorul Colegiului Național „Unirea”, m-a contactat în această dimineață pentru a face câteva precizări, legate de cele menționate la finalul articolului. ISJ Mureș nu a dispus un control în cadrul Colegiului, ci a cerut doar un raport scris în legătură cu situația sălilor de clasă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE