Home / Invatamant / Horațiu Lobonț: Colegiul „Unirea” va rămâne în următorii 20 de ani pe strada Mihai Viteazul

Horațiu Lobonț: Colegiul „Unirea” va rămâne în următorii 20 de ani pe strada Mihai Viteazul

Distribuie

Horatiu LobontAvând în vedere situația tensionată dintre conducerea Colegiului Național „Unirea” și cea a Liceului Romano-Catolic, m-am întâlnit, joi 21 iulie, cu domnul Horațiu Lobonț, director executiv adjunct, Direcția Școli, în cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș, pentru a afla care este poziția Primăriei. În continuare voi prezenta o parte a discuției pe care am avut-o cu dumnealui.

Reporter: Vă rog, să-mi spuneți, cum se vede acest conflict din perspectiva Primăriei și care este poziția dumneavoastră?
Horațiu Lobonț: În anul 2014 s-a încheiat un contract de închiriere între Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș și Arhiepiscopia Romano-Catolică. Acest contract prevede închirierea tuturor spațiilor de pe strada Mihai Viteazul pe o perioadă de douăzeci de ani cu posibilitate de prelungire pe încă trei ani. La momentul acela noi ne-am angajat să mansardăm clădirea mare, dar prin fonduri europene și cu condiția ca spațiul mansardat să rămână în proprietatea municipiului Tîrgu-Mureș. Nu s-a reușit mansardarea pentru că în momentul de față există un dosar, o anchetă, privind retrocedarea clădirilor. În momentul în care există un litigiu nu poți să faci nimic. Când am semnat contractul de închiriere a existat și un protocol de utilizare a spațiul de care beneficiau Colegiul Național „Unirea” și Liceul Teologic Romano-Catolic. Acesta prevede ca în anii școlari 2016-2017 și 2017-2018 două săli de clasă din corpul B să fie utilizate de Colegiul Național „Unirea”. Între timp conducerile celor două instituții au ajuns la niște divergențe. Discuțiile s-au purtat la domnul prefect Lucian Goga și toți am rămas de acord să se respecte contractul și convenția de folosință. Restul nu contează. Se va respecta convenția. Și nu trebuie să se teamă nici părinții, pentru că cel puțin în următorii douăzeci de ani Colegiul Național „Unirea” acolo va râmâne.

Rep.: Am vorbit și cu doamnele director de la „Unirea” și cu directorul Liceului Teologic și nici conducerea Colegiului, nici cei de la Liceul Romano-Catolic nu vor să elibereze sălile care ar trebui să le revină celorlalți.
H.L.: Ceea ce s-au înțeles ei a condus în momentul de față la niște conflicte. Dacă se respectă convenția de folosință, pe care am stabilit-o împreună cu ei, atunci suntem în baza legii. Alte înțelegeri între ei, deja duc la cu totul și cu totul altceva, ceea ce nu ne dorim.

Rep.: Ce veți face concret? Sau ce va face Primăria?
H.L.: Acum au loc și examenele de titularizare (săptămâna trecută n.r.), aștept un pic să se liniștească și dânșii, apoi, probabil săptămâna viitoare (aceasta n.r.) mă voi duce acolo. Voi identifica exact cele două săli de clasă. Sarcina mea este să fie pusă în aplicare convenția, nimic altceva. Nu ne privește altceva. Ceea ce face și domnul director de la Liceul Teologic, domnul Tamási Zsolt, mi se pare un pic deplasat. Știi că ai un număr de săli, degeaba îți faci alt număr de clase. Eu nu am de unde să-i dau mai mult spațiu. Aaa…, ba da, pot să-i dau la Liceul de Chimie, poate să-și facă acolo câte vrea. Numai că, acum, ce face el este exact cu a avea o pensiune cu 50 de locuri în care încerci să cazezi 80 de persoane, nu poți face așa ceva, e simplu.

Rep.: Păi, acest lucru se cam întâmplă.
H.L.: Se-ntâmplă și vina este și a directorului și a Inspectoratului Școlar Județean Mureș, care le-a aprobat numărul de clase. Ar fi trebuit să-i întrebe câte săli de clasă au înainte să le aprobe planul de școlarizare. Ei au luat tot ce s-a putut lua de la Bolyai și de la Unirea, când s-au înființat, deși inițial, când a fost stabilită și convenția, a fost vorba doar despre partea vocațională de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”. Dincolo de acest aspect, cei de la Liceul Teologic trebuie să înțeleagă faptul că în următorii douăzeci de ani vor trebui să se mulțumească cu acea clădire. Dacă vor să își facă 100 de clase putem să le oferim alte spații, dar nu pe strada Mihai Viteazul. Aceasta este poziția noastră.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.