Home / Slider / Hipoterapia, activitate de vară la Centrul „Perseverenţa”

Hipoterapia, activitate de vară la Centrul „Perseverenţa”

Distribuie

 

Centrul de zi de recuperare şi îngrijire „Perseverenţa” a optat de mai mulţi ani pentru introducerea hipoterapiei în activităţile de vară ale copiilor. Astfel, începând din anul 2013, în fiecare an, între lunile mai şi octombrie toţi copii din centrul de zi participă săptămânal la activităţi de hipoterapie datorită sprijinului financiar al Consiliului Judeţean Mureş.

Potrivit informațiilor furnizate de Emil Sabău, specialist PR, Fundația Transilvană Alpha, hipoterapia este o activitate de terapie individuală pentru persoane cu dizabilități fizice, psihice și mentale. Este o terapie noninvazivă, agreată în special de copii, deoarece aceștia o percep ca pe un joc. Activitatea terapeutică este efectuată de un terapeut ocupațional, kinetoterapeut sau logoped împreună cu dresorul calului. În timpul activității, terapeutul intervine asupra beneficiarului prin corectarea posturilor deficitare, stimularea de noi mișcări și comportamente adecvate. Temperamentul calului este foarte important în atingerea scopurilor propuse de terapeut. Animalul trebuie să fie blând şi previzibil.

Obiectivele și beneficiile hipoterapiei

Obiectivele hipoterapiei sunt îmbunătăţirea funcțiilor neurologice, a cogniției, a coordonării, menţinerea atenției. În cazul copiilor cu dizabilităţi severe şi multiple o astfel de terapie poate dura mai mulţi ani. Dacă copilul colaborează bine şi poate fi independent pe cal, se poate trece la călărie adaptată, care este o activitate individuală sau de grup ținută de un instructor de călărie, cu obiective fundamental diferite de cele ale hipoterapiei.

În terapia cu caii, găsim trei subcategorii: hipoterapia, psihoterapia asistată de cal şi pedagogia asistată de cal. Psihoterapia şi pedagogia cu caii, utilizează animalul pe post de ajutor, asistent al terapeutului în deschiderea, socializarea şi educarea copiilor.

Din punct de vedere kinetic hipoterapia, îmbunătăţeşte tonusul muscular prin corectarea exceselor, atât hipertonia cât şi hipotonia musculară, creşterea sentimentului de mişcare (senzo-motor), îmbunătăţirea orientării în spaţiu, dezvoltare corporală armonioasă, îmbunătăţirea coordonărilor şi a echilibrului, creşterea controlului capului şi a trunchiului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.