Share
Home / Cultură / Imn pentru Valea Mureşului

Imn pentru Valea Mureşului

222Melodia populară “De-a lungul”, compusă în satul Pietriş, comuna Răstoliţa, de regretatul profesor Pavel Tornea, un virtuoz al oboiului şi al cornului englez, culegător şi interpret de melodii populare, va deveni Imnul Văii Mureşului Superior, în urma propunerii lansate de discipolul său, Dorin Gliga, informează Agerpres.
Profesorul Dorin Gliga, de asemenea născut în Răstoliţa, care a studiat cu profesorul Pavel Tornea, a interpretat la oboi “De-a lungul” în cadrul ediţiei a XII-a a Festivalului Văii Mureşului şi a avansat ideea ca această compoziţie să devină imnul zonei. “Sincer am crezut după alegeri că nu o să se mai ţină Festivalul Văii Mureşului, dar am fost chemat la Consiliul Judeţean unde am avut conducere cu domnul preşedinte, Peter Ferenc, cu domnul deputat Vasile Gliga, care au spus că acest festival trebuie să aibă continuitate, trebuie să îl ducem mai departe. Am luat legătura cu primarii din asociaţie şi am decis să mergem mai departe. Am propus atunci ca domnul profesor Dorin Gliga, născut în Răstoliţa, profesor de oboi, să fie invitat de onoare şi acesta a acceptat. Ba mai mult, a venit cu ideea ca “De-a lungul” să fie Imn al Văii Mureşului. Este melodia compusă şi cântată de regretatul profesor Pavel Tornea, o melodie compusă în satul Pietriş. Cred că vom putea face din această melodie imnul Văii Mureşului Superior. Aici îi este locul, pentru că tot aici avem şi jocul “De-a lungul”, specific acestei zone”, a declarat Marius Ioan Lircă, primarul comunei Răstoliţa, citat de site-ul www.agerpres.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Campanie pentru donarea de organe

Parlamentarul PNL Mureș Cristian Chirteș consideră că este necesară derularea la nivel național a unei …

Share
Share