„La Alei”, gazda tradițiilor Văii Mureșului de 12 ani Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

„La Alei”, gazda tradițiilor Văii Mureșului de 12 ani

Festivalul Văii Mureșului și-a derula în perioada 30-31 iulie cea de a XII-a ediție în locația binecunoascută, la Răstolița pe platoul “La Alei”. Evenimentul a fost organizat de comunitățile locale din zonă, sub coordonarea Consiliului Județean Mureș, a Instituției Prefectului și a Asociației Intercomunitare de pe Valea Muresului. Primirea oaspeților la intrarea în festival cu tradiționala pâine și sare a prefațat momentul în care primarii comunelor participante alături de oficialitățile județene și naționale au urcat pe scenă pentru cuvântul de bun venit. Au urcat pe scenă cei care conduc destinele comunelor Petelea, Suseni, Brâncovenești, Aluniș, Deda, Rușii Munți, Vătava, Răstolița, Stânceni și municipiile Reghin și Toplița, completați de parlamentari, și de conducerea județului, respectiv Consiliul Județean și Prefectura Mureș. Binecuvântarea festivalului a fost făcută de preoții Ioan Moldovan Lircă din Răstolița și Gabriel Farcaș din Deda, urmat de momentul muzical de deschidere al festivalului, interpretat de prof. Dorin Gliga, membru al Orchestrei Naționale Radio, om de-al locului, care a interpretat ”De-a lungul de la Pietriș”, propus ca imn al Festivalului Văii Mureșului. ”Mă bucur că sunteți alături de noi la cea de a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului. Vreau să mulțumesc oamenilor care au fost alături de mine, primarilor, pentru că am reușit să organizăm și această ediție. Sper că va fi o ediție reușită, vă doresc distracție plăcută, și nu-mi rămâne decât să declar deschisă cea de a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului”, a precizat în deschiderea festivalului Marius Lircă, primarul comunei Răstolița, gazda Festivalului Văii Mureșului.

Mircea Dușa, din nou ”La Alei”

IMG_0841Îmi face plăcere ca locuitor al acestei zone să particip în fiecare an la această mare sărbătoare a Văii Mureșului Superior, o sărbătoare deosebită, făcută din inițiativa localnicilor care vine să pună în valoare tradițiile populare din această zonă. Sper că și timpul să ne ajute, și că vom petrece clipe plăcute împreună în cele două zile prin programul pe care l-au realizat primarii din această zonă, una deosebit de frumoasă. Sper ca la închiderea festivalului vom pleca cu toții mulțumiți spre casă, cu amintiri frumoase de aici, de la poalele Munților Călimani”

Mircea Dușa, deputat PSD, fost ministru al Apărării

Mureșul, râul care unește

Caseta 2Mureșul este un râu special în România, este râul care unește. Dacă ne uităm bine, iată că și la acest festival toate comunitățile de pe această vale, indiferent de concepții, gândiri sau naționalitate sunt aici pentru a-și promova valorile. E un festival pe care l-am sprijinit întotdeauna de 12 ani de când el există, așa cum am sprijinit dezvoltarea acestei văi. Urez primarilor care trebuie să conducă destinele comunităților acestei văi mult succes. Îi felicit pentru noul mandat și îmi doresc ca ei să împlinească speranțele puse de oameni”

Alexandru Petru Frătean, senator PSD

Portul popular, simbol național

Caseta 4Sunt extrem de bucuros și onorat să fie din nou alături de dumneavoastră la cea de a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului, festival care s-a putut realiza prin efortul depus de primarii din zonă, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului. Dânșii au înțeles că acest festival devenit deja o tradiție este unul extrem de important pentru această zonă binecuvântată de Dumnezeu, că ea trebuie pusă în valoare prin oamenii de aici, prin dandsurile populare, prin tot ce înseamnă tradiție. Dacă vineri am sărbătorit Ziua Imnului Național, pe lângă care mai există drapelul, stema și sigiliu ca simboluri naționale, sunt convins că la loc de cinste este și portul popular”

Dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș

Promovarea turistică a Văii Mureșului

Caseta 5Mă simt onorat să fiu pentru prima dată pe această scenă ca președinte al Consiliului Județean. Această instituție a sprijinit și anul acesta Festivalul Văii Mureșului, deoarece consider că Valea Mureșului este o zonă importantă pentru județul Mureș. Turismul de pe Valea Mureșului este la fel de important, și consider promovarea acestui domeniu una din posibilitățile de promovare a zonei, și una din ele este chiar acest festival. Dacă ați venit într-un număr atât de mare, aveți pentru viitor obligația morală de a sprijinii în continuare acest festival, și împreună cu doamnele și domnii primari să facem tot posibilul ca acest festival să crească în următorii ani, iar oamenii din județ și din întreaga țară să vină să vadă ce valori avem. Valea Mureșului este un loc splendid și consider că împreună vom reuși să o promovăm și în continuare”.

Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș

Standul Gliga, locul unde lemnul prinde viață

Caseta 6Dați-mi voie să mă consider unul dintre organizatori ai acestui festival. Cu permisiunea domnilor primari m-au primit de la prima ediție să reprezint portul popular, îndeletnicirea și hărnicia oamenilor de pe Valea Mureșului. Împreună cu familia și oamenii Firmelor Gliga, cu plăcere prezint vizitatorilor cum ia naștere o vioară. E un lucru mare să dai viață din nou lemnului și să faci o vioară să cânte. Avem o mare responsabilitate, să avem o unitate aici pe această vale, să avem o unitate în tot județul pentru proiecte mari. Autostrada trebuie să ajungă la Târgu-Mureș, trebuie magistrală de apă pe câmpie, trebuie terminată centura Târgu-Mureșului și nu în ultimul rând terminarea barajului de la Răstolița, o investiție începută în urmă cu 27 de ani.

Vasile Gliga, deputat PSD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE