Home / Invatamant / Școala de vară la Castelul Teleki – o provocare pentru studenți

Școala de vară la Castelul Teleki – o provocare pentru studenți

Distribuie

KODAK Digital Still Camera

A doua ediție a Universității de vară din Gornești s-a desfășurat între 19 și 29 iulie, la Castelul Teleki din Gornești. „Școala de vară la Castel” și-a propus să continue povestea domeniului Teleki din Gornești, obiectivul general al organizatorilor fiind creionarea unei strategii de revitalizare a domeniului cu scopul de a integra castelul, construit în secolul al XVIII-lea, în contextul cultural și socio-economic al secolului 21. Studiile de specialitate și definirea strategiilor privind refuncționalizarea domeniului Teleki din Gornești, pornind de la potențialul acestuia de a contribui la dezvoltarea localității, au realizate, potrivit organizatorilor, prin metode alternative de educație, urmărindu-se dezvoltarea creativității și a capacității de lucru în echipă. „Școala de Vară” de la Gornești este un proiect derulat de Asociaţia ARCHÉ și Asociația Castel Teleki, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, Muzeul Județean Mureș, Grupul PONT și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Departamentul Pentru Relații Interetnice.

Activități interdisciplinare

Studenții care au participat la Școala de Vară au avut parte de un program încărcat și antrenant în care s-a îmbinat partea de teorie cu practica. Au participat la ateliere despre situația complexă a monumentelor istorice, la prelegeri și prezentări, dar și la exerciții practice, desfășurate în echipe de lucru interdisciplinare, din domenii precum economie și turism cultural, sociologie, istoria artei, arhitectură și peisagistică, sub îndrumarea unor specialiști din fiecare domeniu. De asemenea, au fost organizate excursii pentru a descoperi mai multe posibilități de restaurare. Studenții au luat parte la excursii de studii la castelele din împrejurimi, precum Gurghiu sau Voivodeni, și în orașul Reghin, unde au fost prezentate diferite exemple de intervenții de reabilitare și de revitalizare a unor clădiri de patrimoniu. A fost realizat și un studiu sociologic pentru a evalua relația comunității locale cu monumentul și s-a organizat un focus group pentru a facilita comunicarea directă dintre participanți și localnici.

Kálmán Teleki, impresionat de interesul tinerilor

Vineri, 29 iulie, organizatorii și participanții la „Școala de Vară la Castel” au prezentat, în  cadrul unei conferințe de presă, în clădirea Muzeului Județean din Cetatea Medievală din Tîrgu-Mureș, rezultatele școlii de vară. Anca-Raluca Majaru, președintele Asociației  ARCHÉ, a început prin a le mulțumi studenților participanți pentru implicare. „Chiar vă pot povesti o întâmplare amuzantă, una dintre participante spunea că atunci când mama sau cineva din familie o suna, nu putea răspunde pentru că era foarte-foarte ocupată, pentru că avea ceva foarte urgent de rezolvat. Într-adevăr s-a muncit intens și veți vedea acest lucru pe parcursul acestui eveniment”, a spus Anca-Raluca Majaru.

Apoi a vorbit contele Kálmán Teleki, președintele Asociației Castel Teleki, proprietarul domeniului din Gornești. Acesta s-a arătat impresionat de cât de mulți tineri s-au arătat interesați de Școala de vară și de viața și evoluția unui castel. „Este o plăcere pentru mine să văd că sunt oameni care se interesează de istorie, de familii aristocratice. Consider că, în general în țară, interesul nu este foarte important”, a adăugat Kálmán Teleki. „Sunt foarte interesat să văd ce au realizat studenții și care sunt ideile pe care le vor pune pe masă, pentru că eu am vorbit cu mulți și am discutat multe, dar nu am încă o viziune globală asupra acestui proiect, așa că aștept cu nerăbdare să vedem”, a mai spus contele Teleki.

O provocare pentru studenți

În continuare, Raluca Bărbulescu, managerul proiectului, vicepreședinte al Asociației ARCHÉ, a vorbit despre rezultatele școlii de vară. Referindu-se la proiect a spus că acesta „a pornit ca o provocare lansată studenților din domeniile economie și turism cultural, sociologie și istoria artei, arhitectură și peisaj”. Provocare acceptată de studenți a fost încercarea de a realiza o strategie de revitalizare a domeniul Teleki din Gornești. „S-au formulat astfel, pe parcursul celor două săptămâni de lucru propuneri de transformare a domeniului pentru a fi deschis publicului larg pe o perioadă de o jumătate din an, în perioada primăvară-vară”, a precizat Raluca Bărbulescu.

În prima fază, domeniul a fost analizat dintr-o perspectivă multidisciplinară. A fost analizată situația juridico-economică, apoi s-au analizat piața, promovarea și, de asemenea, a fost studiată din punctul de vedere al ofertei turistice și zona în care este amplasat Castelul Teleki. „Analiza sociologică a privit castelul ca pe o clădire și familia care trăiește aici și au fost identificate un discurs negativ și unul pozitiv”, a mai spus Raluca Bărbulescu, continând prin a prezenta detaliat rezultatele proiectului. După aceea, câte un reprezentat al celor trei echipe care au realizat planuri pentru revitalizarea domeniul și introducerea acestuia într-un circuit turistic și cultural zonal a prezentat propunerile lor pentru atingerea acestui obiectiv.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.