Share
Home / Comune / Tradițiile din Petelea și Habic expuse la Festivalul Văii Mureșului

Tradițiile din Petelea și Habic expuse la Festivalul Văii Mureșului

Tradițiile românești, săsești și țigănești au dat viață standului comunei Petelea la Festivalul Văii Murețșului de la Răstolița. Gazdă primitoare vizitatorilor a fost Simona Ardelean, contabil la primăria comunei Petelea alături de trei fete din comună care au acceptat cu drag să îmbrace portul popular . ”În afara anului 2012, comuna Petelea este o prezență constantă la Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița. Și în acest an suntem prezenți cu costume populare reprezentative din cele două sate aparținătoare comunei, Petelea și Habic, respectiv costumul popular românesc, costumul popular săsesc cât și costumul țigănesc. Obiectele care împodobesc standul nostru sunt culese de la cetățenii din comună, unele cu o vechime de peste o sută de ani cum este un costum popular de copii. La acestea se adaugă icoane vechi, o hartă foarte veche reprezentând România Mare. Un aport deosebit la amenajarea standului la adus doamna Rodica Pădurean, soția primarului comunei Petelea care a adus obiecte vechi personale de la Habic  și doamna Saveta Nădășan. Am avut trei fete care au dorit să îmbrace portul popular la standul nostru și să prezinte cu mândrie tot ce avem mai frumos și mai tradițional la nivelul comunei Petelea. Pe partea artistică, ne-am prezentat doar cu soliști vocali, Ionuț Miclea și Cota Ibi din Petelea, Anton Grama din Habic. Nu au lipsit de la standul comunei Petelea cozonacul cu urdă, tocănița de miel, gustate de oaspeții dragi care au trecut pragul casei alegorice a comunei Petelea”, ne-a declarat Simona Ardelean.

Promovarea tradițiilor cu ajutorul tinerilor

2Tinerii din comuna Petelea sunt cei care pot salva tradițiile, un prim pas fiind cel al dragostei pentru portul și cântecul popular, lucru dovedit chiar pe scena festivalului. ”Este foarte important să fim prezenți la acest festival, rolul principal al acestuia fiind păstrarea și perpetuarea tradițiilor. Aceasta este și intenția noastră, să promovăm valorile pe care le avem. Din păcate în ultimii ani e tot mai puțină lume interesată de ele, de cultura și tradiția neamului românesc. Spre bucuria noastră mai sunt tineri care se apleacă asupra acestor tradiții, cum sunt și tinerii interpreți care au fost prezenți pe scena festivalului care poartă cu drag costumul popular și îndrăgesc cântecul popular.Și noi la rândul nostru ne educăm copii să prețuiască aceste obiceiuri, să poarte cu mândrie portul popular”, a spus Simona Ardelean.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO, FOTO: Balul Ionilor, respectat cu sfințenie la Lunca Tecii

Tradiţia începutului de an la Lunca Tecii se leagă de Balul Ionilor, eveniment de tradiţie …

Share
Share