Share
Home / Comune / Tradițiile din Suseni și Luieriu prezentate ”La Alei”

Tradițiile din Suseni și Luieriu prezentate ”La Alei”

Printre comunele prezente ”La Alei” la festivalul Văii Mureșului de la Răstolița s-a numărat și Suseniul, casa alegorică a comunei primind și în acest an turiștii, întâmpinați cu tot ce are mai valoros comuna, bogăția spirituală a Suseniului și Luieriului fiind expusă la loc de cinste. ”Suseniul este prezent și în acest an ”La Alei” cu a sa căsuță alegorică decorată, împodobită și aranjată așa cum trebuie pentru festival. Casa alegorică a fost înfrumusețată cu obiecte vechi din Luieriu și Suseni, aduse de cei care și în acest an cu drag s-au îngrijit de amenajarea ei. Obiectele vechi românești provin de la muzeul din Luieriu, iar cele ungurești și țigănești de la diferite persoane din Suseni care ne-au ajutat la împodobirea casei .Pe lângă casa alegorică ne-am oprezentat la festival și cu dansuri românești și maghiare aduse pe scena Festivalului Văii Mureșului de Ansamblul ”Vatra Luieriului” din Luieriu, Ansamblul ”Biborka” din Suseni, la care se adaugă soliștii Mădălina Rațiu, Andrei Romanică și Auruța Câmpean din localitatea Luieriu. Nu lipsește oferta culinară la standul Susesni, oaspeții au fost întâmpinați cu tradiționalul gulas unguresc și tocănița de miel. Este important să fim prezenți aici pe Valea Mureșului la Răstolița festival pentru că acest festival trebuie să dăinuie, să meargă mai departe cu participarea tututror comunelor de pe Valea Mureșului Superior, de la Suseni până la Stânceni. Mi se pare firesc ca ele să fie prezente ”La Alei”, să arătăm tuturor ce are mai frumos această minunată vale”, ne-a declarat Mircea Mariș, primarul comunei Suseni.

”Frumos, bun și bine așezat”

1Prezența tradițiilor specifice comunei Suseni vine să readucă aminte turiștilor, în special celor tineri de bogăția spiirituală a trecutului, lucru reafirmat de primarul Mircea Mariș. ”Cei care nu cunosc aceste frumuseți ale Văii Mureșului pierd prin faptul că nu participă la acest festival. Pierd atât străinii cât și ai noștri care, de la an la an nu mai știu ce înseamnă anumite lucruri, anumite obiceiuri, nu mai cunosc obiectele vechi, denumirile populare, și atunci normal că pierdem cu toții. În momentul în care ne pierdem tradiția ne pierdem și trecutul, rădăcinile cu repercusiuni asupra viitorului. Tocmai de aceea este important acest festival, în special pentru cei tineri, să descopere vechile obiceiuri și tradiții. Tot ce a fost vechi a fost și frumos, bun și bine așezat, ceea ce este foarte important de conștientizat”, a subliniat primarul comunei Suseni.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ne scriu primarii: Centenarul Marii Unirii, sărbătorit în comuna Rîciu

Prin proiectul intitulat „CENTENARUL MARII UNIRI, SĂRBĂTORIT ÎN COMUNA RÎCIU” dorim să creăm o emulație …

Share
Share