Home / Cultură / Anamaria Stamp, protagonista unei dintre poveștile frumoase ale Academiei Sighișoara: „Prima experiență a fost pozitiv-șocantă”
Anamaria Stamp, pianistă, organizator Academia Sighișoara

Anamaria Stamp, protagonista unei dintre poveștile frumoase ale Academiei Sighișoara: „Prima experiență a fost pozitiv-șocantă”

Distribuie

Anamaria Stamp, pianistă, organizator Academia SighișoaraPianista Anamaria Stamp este unul dintre foștii studenți ai Festivalului „Academia Sighișoara” care se întorc în fiecare an, fie pentru a ajuta la organizarea evenimentului, fie în calitate de artiști ai festivalului. Săptămâna trecută, organizatorii Academiei Sighișoara au susținut o conferință de presă despre ediția din acest an, care a debutat ieri, 1 august, și se va desfășura până în 14 august în Sighișoara. După conferința, care a avut loc în Sala oglinzilor din Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș, am povestit un pic cu Anamaria Stamp despre Academie, despre cum au ajutat-o participările în calitate de student să se dezvolte ca muzician și puțin despre alte lucruri. În cadrul conferinței, violonistul Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al Academiei Sighișoara, a descris-o pe Anamaria drept „un succes al Academiei”. Pianista spunând că oportunitatea de a studia în cadrul acesteia a fost pentru ea „o deschidere de drumuri și o deschidere de ochi”, a menționat și importanța concertelor care au loc în fiecare dintre cele 14 seri ale festivalului, „e foarte important să vizionezi, să asculți profesorul cu care te întâlnești la curs”.

Reporter: Te rog să-mi spui câteva cuvinte despre tine.
Anamaria Stamp: Sunt, astăzi, aici în calitate de organizator al Academiei Sighișoara, sunt pianistă și momentan locuiesc în Amsterdam. Sunt sighișoreancă, acolo m-am născut și acolo am avut și ocazia să cunosc această academie. Liceul l-am făcut în Tîrgu-Mureș, la Liceul de Arte, apoi am studiat în Cluj-Napoca, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. După aceea am avut șansa de a merge la master în Olanda, unde am studiat la Artez Conservatory of Arnhem.

Rep.: Cum ai ajuns la Academia Sighișoara?
A.S.: Fiind elevă a Școlii de muzică din Sighișoara, profesoara mea de pian mi-a vorbit despre această academie și cred că prima oară am avut ocazia să particip când aveam zece ani și, apoi, am continuat să merg câțiva ani la rând.

Rep.: Cum poate să ajungă acum un student sau un elev să studieze în cadrul Academiei?
A.S.: Am reușit să creăm o bază electronică foarte ușor de accesat pe site-ul academia-sighisoara.com. Înscrierea se poate face direct pe site-ul nostru sau profesorii de muzică pot îndruma studenții să participe. Pentru că Academia Sighișoara are loc deja de foarte mulți ani a ajuns să fie foarte cunoscută și foarte mulți profesori din București, Cluj-Napoca sau Timișoara își îndrumă studenții spre această academie.

Rep.: Ce a însemnat pentru tine posibilitatea de a studia la Academia Sighișoara?
A.S.: Prima experiență a fost pozitiv-șocantă, pentru că am avut ocazia, într-un timp atât de scurt, să particip la atât de multe evenimente, concerte, ore cu profesori internaționali, lecții de muzică de cameră și de acompaniament – o gamă de activități foarte largă. În plus, la sfârșit, îți poți prezenta într-un concert rezultatul celor două săptămâni de studiu. Pentru mine a fost o experiență fascinantă. A fost și o deschizătură, să spun așa, pentru idei noi, pentru că am avut șansa de a întâlni profesori extraordinari care predau într-un stil puțin diferit de cel al profesorilor din România, într-o atmosferă relaxantă, în care ai ocazia, ca muzician, să-ți dezvolți personalitatea muzicală într-o ambianță foarte plăcută.

Rep.: Au influențat participările la festival felul în care s-a dezvoltat ulterior cariera ta?
A.S.: În primul rând, prin Academie mi-am cunoscut profesorul de la master, un profesor olandez. În anul respectiv am fost foarte puțini pianiști și am reușit să lucrăm cu el în fiecare zi. După ce l-am cunoscut în primul an, în anul următor am avut curajul să-l întreb dacă aș putea să-mi fac masterul împreună cu dânsul, iar el a spus: sigur! În fiecare an mulți profesori și mulți studenți revin la Academia Sighișoara. Și mulți studenți, la fel ca mine, au reușit să-și cunoască viitori profesori și au reușit să ajungă să studieze într-o altă țară. Avem foști studenți care acum participă la concertele Academiei Sighișoara. Este vorba de o dezvoltare artistică la care Academia contribuie foarte mult.

Rep.: Ce faci acum în afară de implicarea în organizarea festivalului-școală din Sighișoara?
A.S.: De doi ani și jumătate am terminat masterul și de atunci m-am implicat într-o serie de proiecte în cadrul facultății, care s-au întins pe 18 luni. În acel timp am câștigat alte proiecte și totul s-a întins și s-a învârtit ca o minge.

Rep.: Participi și în calitate de artist anul acesta?
A.S.: Anul acesta, nu. Ideea de a participa și ca organizator și ca artist a fost puțin bulversantă. Și anul acesta, la fel ca anul trecut, am preferat să mă implic doar în partea de organizare.

Rep.: Spune-mi, te rog, cum se desfășoară o zi la Academia Sighișoara, mai ales pentru un student?
A.S.: O zi normală începe cu micul dejun, apoi se decide unde se fac orele. Studenții au parte de ore individuale de instrument, e posibil chiar cu doi profesori în aceași zi, după care urmează studiul individual, pe urmă prânzul. După aceea se organizează activitățile de muzică de cameră, de ansamblu, și repetițiile pentru ziua respectivă, dacă studentul este și artist al Academiei și va concerta în seara aceea. La 18.30 se servește cina, iar după, de la ora 20.00, în fiecare seară, timp de 14 zile sunt programate concertele profesorilor. Cam asta e o zi de rutină a studentului participant la Academie.

Rep.: Când ai avut ultimul concert în țară?
A.S.: A fost un concert pentru copii și părinți, care a avut loc în iarnă. Un concert gândit ca o anexă a Academiei, pentru că ne dorim să dezvoltăm un program dedicat educației muzicale a copiilor din România.

Rep.: Ce alte genuri muzicale te mai atrag?
A.S.: Cred că orice fel de gen muzical te poate influența pozitiv sau negativ. Mai cânt și jazz. În Olanda mi-a fost foarte ușor să reușesc să fac acest lucru pentru că masterul pe care l-am urmat acolo era în cadrul unei academii și de jazz. De aceea mi-a fost ușor să formez un cvintet cu care am reușit să avem concerte în Olanda și sperăm că vom avea și în România. Cred că este important pentru un muzician de muzică clasică să asculte și alte genuri. Mă refer la jazz, rock progresiv, de ce nu? De exemplu, un compozitor estonian, foarte drag mie, care a fost basistul unei trupe de rock progresiv, ulterior a devenit compozitor, undeva la nivelul lui Arvo Pärt, numele lui este Erkki-Sven Tüür.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.