Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, verificată de Corpul de Control al ministrului Educaţiei Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1014 Vizualizări

Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, verificată de Corpul de Control al ministrului Educaţiei

333Corpul de Control al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice se află la Târgu Mureş pentru verificarea documentelor emise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, care au dus la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, în aceeaşi incintă cu Colegiul Naţional „Unirea”, fapt ce a stat la originea unor tensiuni între cele două unităţi de învăţământ.
Ultima situaţie tensionată, care a necesitat mediere din partea prefectului judeţului Mureş, Lucian Goga, a vizat solicitarea venită din partea Liceului Teologic Romano-Catolic, printr-o serie de politicieni UDMR, de evacuare a două săli de clasă ale Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş, deşi pentru spaţiile respective există o convenţie încheiată între Primăria Târgu Mureş şi Statusul Romano-Catolic, valabilă până în 2019.
Reprezentantul Primăriei Târgu Mureş în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Unirea”, Valentin Bretfelean, reclama atunci că ISJ Mureş, că tensiunile apărute îşi au rădăcina în acţiunile ISJ Mureş din anul 2015, când s-a decis înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Acesta arăta că, prin „modificarea forţată” a planului de şcolarizare, fără a consulta Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Unirea”, ISJ Mureş a desprins mai multe clase din acest colegiu pentru ca noua entitate să ajungă la 300 de elevi.
Bretfelean a spus că, printr-o hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureş s-a dat acordul pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, întrucât se prevedea că acesta se va înfiinţa prin desprinderea unor clase din Liceul Reformat din Târgu Mureş, însă nu şi prin asimilarea unor clase de limba maghiară ale Colegiului Naţional „Unirea”, aşa cum s-a întâmplat ulterior.
„În toate documentele venite de la Statusul Romano-Catolic, respectiv în adresa numărul 3205/22 ianuarie 2014, nr. 6/20 ianuarie 2014, ambele semnate de conferenţiar doctor Halla Laszlo, preşedintele Statusului, sau adresa nr. 28.063/23 iunie 2014, semnată de inspectorul şcolar general, profesor Ştefan Someşan, se menţionează explicit faptul că acest liceu se va forma exclusiv cu clase luate de la Colegiul Reformat Bolyai. Ulterior, ISJ Mureş, prin modificarea – consider eu – forţată a planului de şcolarizare, fără a consulta CA al Colegiului Naţional „Unirea” a desprins mai multe clase pentru a ajunge la 300 de elevi, necesari înfiinţării acestui liceu. Mai mult, din considerente pe care nu le înţeleg, ISJ a relocat mai multe clase ale Colegiului Unirea de nivel gimnazial şi primar, în alte şcoli din oraş, pentru a face loc, în Corpul B şi C al clădirii, funcţionării acestui liceu romano-catolic. Este important de precizat că paşi asemănători s-au făcut şi la înfiinţarea Liceului Reformat Bolyai, motiv pentru care părinţii elevilor de la Unirea sunt tensionaţi şi consideră că se doreşte desfiinţarea acestui colegiu sau cel puţin desfiinţarea claselor primare şi gimnaziale ale acestui colegiu”, a susţinut Valentin Bretfelean.
Acesta a mai spus că prin schimbarea planului de şcolarizare de către ISJ Mureş, prin diminuarea claselor de la Colegiul Naţional „Unirea” şi mărirea numărului de clase la Liceul Teologic Romano-Catolic se doreşte „evacuarea în totalitate a claselor de limbă română din corpurile B şi C, pe considerentul că nu are rost să se păstreze aceste săli, pentru că nu mai există clase, clase desfiinţate de către ISJ Mureş”.
Conducerea ISJ Mureş a precizat atunci că Liceul Teologic Romano-Catolic funcţionează legal şi că „ISJ nu are prerogative legale conform Legii nr.1 din 2011 cu privire la această problemă şi nici în înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal sau de altă natură”.

(Sursa: www.agerpres.ro)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE