Piața de rezidențial, câteva semne! Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 286 Vizualizări

Piața de rezidențial, câteva semne!

333Adoptarea Legii dării în plată nu a afectat în profunzime piața rezidențială din România, cel puțin deocamdată. Sunt specialiști care estimează că primele efecte ale acestei legi se vor simți mai serios pe la sfârșitul anului curent și începutul celui viitor. Majoritatea proiectelor aflate în curs de finalizare sunt vândute în proporții de 80-90 %, fie prin Prima Casă, fie cu cash. Dar ce se întâmplă cu viitoarele proiecte? Vom asista probabil în perioada următoare la tatonări între dezvoltatori și bănci, dar și la apariția unor noi soluții.

Piața imobiliară din București va resimți prima și cel mai serios consecințele legii dării în plată, având în vedere dinamica extraordinară a dezvoltărilor rezidențiale de aici. Primele victime par să fie proiectele ieftine, cu locuințe destinate populației care apelează aproape exclusiv la  programul Prima casă, dar care se epuizează rapid. Proiectele de lux din București se vor vinde în continuare, mai ales că se observă preocuparea intensă a agențiilor imobiliare de îmbunătățire a portofoliului cu cartiere și imobile luxoase din capitală. Andreea Comșa, managing partner la Premier Estate Management, una din agențiile din București care administrează mai multe proiecte rezidențiale din gama de lux, susținea la o conferință organizată recent de Ziarul Financiar că deocamdată piața nu este influențată de Legea dării în plată, că băncile vor găsi soluții de relansare a creditării. La fel și Gabriel Voicu, director la Coldwell Banker, sublinia, la același eveniment, că este de așteptat ca efectele legii dării în plată să se resimtă începând cu trimestrul al treilea al anului acesta.

Dincolo de București, lucrurile se întâmplă un pic altfel. În Cluj Napoca, Brașov, Sibiu, Iași sau Timișoara dezvoltările de proiecte rezidențiale au fost mai precaute, fiind realizate în concordanță cu cererea locală. Dealtfel, Transilvania este zona unde se vor livra cele mai multe locuințe noi anul acesta, potrivit unui studiu realizat de Coldwell Banker. Proiectele Platinia sau Bonjour din Cluj Napoca, Magnolia Residence sau Alma din Sibiu, Isaran, Avantgarden, Sânpetru Residence din Brașov, Adora Forest din Timișoara etc, s-au construit pe baza unei cereri existente la un moment dat, dar și pe estimări sănătoase privind șomajul, nivelul de salarizare sau noile investiții în economie. Este și zona unde se achiziționează cele mai multe locuințe noi cu cash, ceea ce indică un grad ascendent de absorbție al acestor orașe.

În acest context de piață, „Anuarul România Rezidențial 2016. Ghidul locuinței perfecte”, ce va fi lansat pe piață în toamna 2016, își propune să ofere o imagine a potențialului investițional în afacerile imobiliare din România, să evidențieze expertiza constructorilor cu portofoliu serios pe rezidențial, a producătorilor / distribuitorilor de materiale de construcții, să ofere informații despre ce soluții de finanțare pentru achiziția de locuințe vor mai propune băncile sau entitățile specializate, dar nu în ultimul rând să creioneze un set de criterii de alegere a locuințelor și a zonelor de locuit, atât de utile clienților.

 

Nicolae POP

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE