Cum tratăm parodontoza? Dr. Emese Nemes, medic specialist parodontolog, sfătuiește cititorii Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2555 Vizualizări

Cum tratăm parodontoza? Dr. Emese Nemes, medic specialist parodontolog, sfătuiește cititorii

burta dreapta

Parodontoza reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în condiţiile în care, statistic vorbind, 3/4 din populația adultă a lumii, de peste 35 de ani, suferă o formă clară de paradontoză, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România, campaniile de prevenție în sănătatea orală au lipsit sau au fost minimalizate în ultimii 20 de ani și acest lucru se reflectă în starea de sănătate generală a populației. Marea problemă nu este pericolul de a  suferi de parodontoză, cât faptul că nu știm la ce pericol ne expunem atunci când o avem și amânăm să luăm măsuri. Despre simptomele bolii și motivul pentru care trebuie să ne prezentăm urgent la un medic specialist ne vorbește dr. Emese Nemes, medic specialist parodontolog, cabinet Periodont, strada Tușnad nr.3, ap.3.

foto 2 parodontoza

Rep: Parodontoza, o boală specifică vârstei a treia, care afectează tot mai mulți tineri. Ce este această afecțiune cronică și care sunt factorii care favorizează apariția ei?

dr.Emese Nemes: Parodontoza este o afecțiune de tip inflamator a gingiei și a țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă. Netratată, dinții își pot modifica poziția și pot deveni mobili, afectând vorbirea sau mestecatul alimentelor chiar poate duce la pierderea dinților.

Cu toate că, în majoritatea cazurilor parodontoza începe din cauza bacteriilor acumulate în placa dentară, sunt factori care agravează sau ameliorează situația, respectiv fumatul, ereditatea, diabetul, schimbări hormonale, nutriția incorectă, anumite medicamente.

Rep: Cum se manifestă boala, la ce trebuie să fim atenți?

dr.E.N. Boala parodontală evoluează în trei stadii: gingivită, parodontită superficială și parodontită profundă.

Gingivita se manifestă prin modificarea gingiilor, care devin moi și roșii-violacee. Papilele interdentare se inflamează și se desprind de pe dinți, apar dureri, gingiile sângerează ușor. Treptat afecțiunea evoluează spre structurile profunde, gingia se retrage de pe dinți, osul se absoarbe, apar pungile parodontale în care se acumulează bacterii, tartru, os necrozat. În stadiu final, dinții devin mobili și cad.

Gingiile sănătoase sunt ferme și au o culoare roz palid. În momentul în care observați că gingiile dumneavoastră sunt moi, pufoase, devin mai închise la culoare și sângerează ușor, este recomandat să fiți consultat cât mai repede de un specialist.

Rep: Cum se tratează afecțiunea?

dr.E.N.. În stadiu de gingivită, prin igiena impecabilă și controale la medicul specialist, boala poate fi oprită și chiar eliminată. Tratamentul pentru parodontoză poate să fie non-chirurgical și chirurgical. Cel mai important este prevenirea distrugerii țesuturilor, eliminarea infecției, prevenirea mobilizării dinților. În funcție de gravitatea situației medicul specialist decide dacă este nevoie de tratament chirurgical în cursul căreia se poate desfășura adiția osoasă, chirurgie plastică la gingie.

Rep: Dacă se urmează tratamentul și sfaturile medicului stomatolog, există șanse de vindecare? Implantul dentar este o soluție?

foto 4

dr.E.N : După cum am mai spus, gingivita se poate elimina iar parodontoza se poate opri, dacă pacientul se prezintă la medicul specialist când boala este încă într-un stadiu incipient, distrugerile fiind, astfel, reduse. După părerea mea, vindecarea sau succesul tratamentului depinde 80% de pacient, în fucnție de cât de hotărât și perseverent este, fiindcă tratamentul este îndelungat.

Implantul dentar poate să fie o soluție pentru înlocuirea dinților pierduți, doar dacă, și subliniez doar dacă parodontoza este stopată. Altfel, viața implantului va fi destul de scurtă pe arcadă.

Rep: De foarte multe ori aud spunându-se ”dacă mi-am scos nervul nu o să mă mai doară dinții”. Este un mit sau adevăr?

dr.E.N : Prin scoaterea nervului unui dinte sănătos dintele își pierde mobilitatea sănătoasă. În cazul parodontozei această metodă nu rezolvă problema mobilității patologice a dintelui.

Rep: Ce alte greșeli, care țin de igienă dentară, țin să facă, oamenii, în general?

dr.E.N : Cea mai mare greșeală este neglijarea periajului de două ori pe zi, un lucru care nu trebuie să lipsească din tabieturile noastre zilnice. Consider că nu e mult ceea ce trebuie să facem pentru propria noastră sănătate. Pe lângă periaj, recomand folosirea apei de gură, ața dentară, periuța interdentară și vizita anuală la medicul dentist.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE