Sașii se întorc acasă. Începe o nouă ediție a celui mai mare festival săsesc din România Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 519 Vizualizări

Sașii se întorc acasă. Începe o nouă ediție a celui mai mare festival săsesc din România

Festivalul „Săptămâna Haferland”, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania, va avea loc în perioada 10-15 august și va include localitățile Fișer, Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.

Primele trei ediții ale festivalului au strâns peste 4.000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania. De la an la an, numărul activităților cuprinse în programul festivalului a crescut, iar acestea au devenit din ce în ce mai diversificate: de la slujbe în bisericile fortificate, la proiecții de filme și până la baluri tradiționale săsești și expoziții de fotografie. Evenimentul își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

1 haferlandCum a luat naștere „Saptămâna Haferland”
În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației „Michael Schmidt”, și Peter Maffay, fondatorul Fundației „Tabaluga”, au inițiat proiectul „Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland. Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următorul an numărul turiștilor a ajuns la aproximativ 1.000, iar în ediția din 2015, la peste 1.500, mulți dintre aceștia nefiind originari din zonă, dar atrași însă de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri.
Președintele Fundației „Michael Schmidt”, omul de afaceri Michael Schmidt, a transmis că ideea de a organiza acest eveniment a venit în urma unei discuții pe care a avut-o cu cântărețul Peter Maffay. Cei doi au vrut să scoată în evidență frumusețea și bogăția „Țării Ovăzului” și tradiția sașilor care au trăit și încă trăiesc aici. „Stăteam cu Peter Maffay la el acasă, într-o zi de vară, și mi-a spus: „Michael, anul viitor, în august, te invit la Roadeș fiindcă fac porțile deschise de la proiectul meu Tabaluga în Roadeș”. În secunda aceea, mi-a venit ideea de a ne uni forțele și a face ceva împreună pentru toată regiunea aceasta minunată. Așa n-a născut „Săptămâna Haferland”. Am aflat, prin povestiri, că această zonă se numea „Țara Ovăzului”, pentru că țăranii de aici cultivau ovăz”, transmitea, la ediția de anul trecut, Michael Schmidt.

Țelul festivalului: promovarea bogăției culturale
Peter Maffay, prin Fundația „Tabaluga”, și-a dorit ca manifestarea să reprezinte și un prilej de întâlnire a sașilor, iar evenimentul să devină o frumoasă tradiție a regiunii dintre Rupea și Sighișoara, menit să scoată în evidență patrimoniul cultural, frumusețea și bogăția zonei. „Tot mai mulți oameni iau în considerare acest eveniment, care a devenit și loc de întâlnire. Se întâlnesc aici oameni care au rădăcini în această regiune. Acesta a fost de la început țelul inițiatorilor, de a promova frumusețea și bogăția culturală. Ne dorim ca sinergiile care rezultă din înțelegerea și încrederea dintre noi să ne dea puterea de a schimba condiția în această regiune în favoarea oamenilor”, spunea, în 2015, la Criț, Peter Maffay.

2 haferland

Foto: Facebook Săptămâna Haferland

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE