Bogația culturală a comunităților etnice din România, la ProEtnica Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 268 Vizualizări

Bogația culturală a comunităților etnice din România, la ProEtnica

De 14 ani încoace, la fiecare sfârșit de vară, Cetatea Sighișoarei devine lăcașul ce adăpostește o inestimabilă comoară: bogația culturală a comunităților etnice din România. Festivalul ProEtnica, cea mai mare sărbatoare a dialogului multicultural din România, se desfășoară în perioada 18-21 august. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, 18 august, la ora 16.00, la scena din Piața Cetății.

Spectacole de muzică, dans, poezie și teatru, activități interactive cu publicul, expoziții de artă contemporană, lansări de carte și publicații, vizionări de filme, bal interetnic, standuri de meșteșugari, expoziții culinare, dezbateri, mese rotunde și spectacole intercomunitare. De toate acestea vor avea parte cei care aleg să viziteze Cetatea Sighișoarei în cele patru zile de festival. La ediția din acest an, un accent important va fi pus pe teatrul forum, în care se dorește transmiterea unui mesaj de bună conviețuire și pace interetnică.
„Anul acesta, vom avea o secțiune de program în plus față de anii precedenți, și anume patru workshop-uri de teatru forum, cu o durată de trei luni, cu întâlniri săptămânale cu tineri de etnie romă, din patru sate din jurul Sighişoarei. Fiecare workshop dezbate una din următoarele patru teme: traficul de persoane, rasismul, violenţa împotriva femeilor şi hărţuirea sexuală”, au precizat organizatorii festivalului, care au mai arătat că prin intermediul acestor workshop-uri participanții doresc să contribuie la pacea interetnică în societate prin rezolvarea problemelor sociale, prin instrumente culturale şi în acelaşi timp la promovarea dialogului intercultural.

Promovarea dialogului intercultural
Organizatorii evenimentului au mai transmis că prin intermediul acestui festival li se oferă minorităților naționale o agora pentru exprimare, păstrare şi dezvoltare a identităţilor etnoculturale din România. „Promovarea dialogului intercultural îi atingem prin organizarea unui festival intercultural prin care punem la dispoziţie o infrastructură adecvată pentru prezentarea obiceiurilor şi tradiţiilor în mod practic pe scenă, la manifestări din aria artelor spectacolului (dans, cor, muzică), prin standuri de prezentare a patrimoniului cultural. În cadrul programului ştiinţifico-cultural, organizaţiile participante au posibilitatea de a prezenta obiceiuri şi tradiţii etnoculturale”, au menționat organizatorii. Festivalul ProEtnica reprezintă totodată și o modalitate prin care tinerii din ansamblurile folclorice ale minorităților naționale se pot prezenta, își pot prezenta activitatea, arătând astfel publicului multitudinea de tradiții și obiceiuri.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE