Se dă startul unei campanii naționale de sânge, la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 536 Vizualizări

Se dă startul unei campanii naționale de sânge, la Târgu-Mureș

Federaţia de asociaţii studenţeşti AMICUS România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul Rregional de Transfuzii Târgu-Mureş, demarează campania de promovare a donării de sânge „Picătura de viaţă”, în perioada 11-12 august, la Târgu-Mureş.

Campania este susținută de ultramaratonistul Andrei Roșu, de președintele Fundației „Renașterea”, Mihaela Geoană, și de fostul președinte al Crucii Roșii România, dr. Dumitru Borțun. Acest demers reprezintă preambulul unei campanii naționale de încurajare a românilor pentru a dona sânge pe care AMICUS dorește să o desfășoare la începutul anului viitor.
Aproximativ 60% din populația României va avea, la un moment dat în viață, nevoie de sânge. Însă, deocamdată, numai 2% dintre români donează. Pentru a demonstra ca se poate și altfel. tinerii participanți, reuniți sub deviza „Transformă picătura în infinit!” îi vor motiva pe târgumureșeni să se implice activ în această campanie, să doneze regulat sânge, iar astfel să devină un exemplu pentru cei din jurul lor. Se poate dona sânge atât la Centrul de Transfuzii, cât și la Centrul Mobil de Donare care va fi amplasat în centrul municipiului Târgu-Mureș. Estimările citate de organizatorii campaniei de donare spun că necesarul anual, în România, este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total), iar anul trecut doar 66% din cererea de sânge a putut fi acoperită.
Potrivit Centrului de Transfuzii Târgu-Mureș, în timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge total, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferită. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.

campanie sange 2

Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori
Pentru a deveni donatori de sânge, oamenii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. Donarea de sânge total durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE