Home / Comune / ”Târgul Peștelui”, la un nou moment de sărbătoare în Parcul Bârsana

”Târgul Peștelui”, la un nou moment de sărbătoare în Parcul Bârsana

Distribuie

Parcul Bârsana din comuna Zau de Câmpie a găzdui duminică, 7 august o nouă ediție a ”Târgului Peșelui”, eveniment de tradiție al comunei organizat și în acest an de Primăria și Consiliul Local Zau de Câmpie. Sărbătoarea de la Zau a debutat la ora 12:00 cu Festivalul de Jocuri şi Populare “Peştişorul de argint”, eveniment ajuns în acest an la ediţia a VIII-a. Festivalul a reunit șoliști și ansambluri din Zau de Câmpie, Șăulia, Grebeniș, Miheșu de Câmpie, Sărmașu, Sânger, Papiu Ilarian și Luduș. 5”În cadrul festivalului sunt mulți copii care vor , de aceea vă rog să-i încurajați. Decât să meargă să prindă pokemoni mai bine joacă toată ziua”, a precizat Mihai Teodor Nașca, prezentatorul festivalului care a poftit în scenă reprezentanții ansamblurilor folclorice ”Bujorii Zaului” din Zau de Câmpie, ”Ardealul” din Luduș, ”Datina” din Grebeniș, ”Tezaur” din Papiu, ”Jucăușii” din Sânger, ”Flori ardelene” din Șăulia, ”Șireagul” din Miheșu e Câmpie și ”Doina Sărmașului” din Sărmașu.

2Deschiderea oficială a sărbătorii de la Zau s-a bucurat de prezența oficialităților județului în fruntre cu cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș Alexandru Câmpeanu și Ovidiu Dancu, însoțiți pe scenă de primarul comunei Zau Iurian Alexandru, Georgiana Natea, director de cancelarie a Prefectului Județului Mureș, Cristian Chirteș, deputat PNL, Doru Oprișcan, președintele PNL Mureș, Dorel Vancea, primarul comunei Șăulia, Beniamin Pădurean, primarul comunei Valea Largă, Ștefan Gojman, primarul comunei Grebeniș și de consilierii județeni Ervin Molnar, Mara Togănel, Ionela Balas, Alexandru Gyorgy, Marius Cerghizan. 1”Bine ați venit la o nouă ediție a ”Târgului Peștelui” și a Festivalului de jocuri populare ”Peștișorul de Argint”, ajuns în acest an la ediția a opta. Sunt extrem de mulțumit că am reușit să ducem această manifestare culturală până la cea de a opta ediție. Sper să nu ne oprim aici, să o ducem mai departe. Am făcut tot ce am putut ca aici la Zau să avem o zi deosebită la tradiționalul târg al comunei. Am pregătit un program deosebit, care se va întinde până către seară, cu artiști de marcă, soliști îndrăgiți de muzică populară și muzică pop printre care Nelu Șopterean, Ciprian Istrate, soții Țogorean, precum și Lidia Buble și Maxim. Doresc tuturor să aibă parte de o zi cât mai plăcută, și eforturile noastre  să fie apreciate și pe placul spectatorilor veniți în Parcul Bârsana”, a precizat Alexandru Iurian, primarul comunei Zau de Câmpie.

Tradițiile, baza viitorului

Caseta 1Îmi face o deosebită plăcere să fiu alături de dumneavoastră la ceas de sărbătoare, și să vă transmit cu mult drag un călduros salut din partea Prefectului județului Mureș dr. Lucian Goga alături de cele mai bune gânduri. Ne-am adunat aici în Parcul Bârsana pentru a arăta an de an frumoasele datini și jocuri populare românești, obiceiuri pentru care trebuie să facem tot posibilul în a le păstra, promova și transmite  generațiilor următoare. Dacă pe banca tradițiilor există prezentul, cu siguranță pe baza tradițiilor ne vom clădi viitorul. Târgul Peștelui de la Zau a devenit deja tradiție, iar evenimentul nu ar fi complet fără acest festival al jocurilor populare, motiv pentru care, cu prilejul celei de a opta ediții Instituția Prefectului Județului Mureș vă dorește petrecere frumoasă, să vă bucurați din plin de această zi de sărbătoare. Dumnezeu să vă binecuvânteze”

Georgiana Natea, director de cancelarie al Prefectului Județului Mureș

Valorificarea bogățiilor locale

Caseta 2Este știut faptul că avem o țară frumoasă și bogată, iar județul Mureș nu face excepție, un județ frumos și deosebit de bogat. Mureșul are toate formele de relief, munți, dealuri, câmpie, lunca Mureșului cu a sa zonă foarte fertilă, daruri ce ni le-a dat Dumnezeu de care ne bucurăm cu toții. Îl felicit pe primarul Iurian Alexandru pentru organizarea acestui târg și a acestui festival de cântec popular, de aceea vă rog să mențineți viu ”Peștișorul de Argint” astfel încât acesta să ne poată îndeplini o dorință, aceea de avea suficientă înțelepciune să folosim toate bogățiile locului în folosul tuturor. Consiliul Județean este alături de Zau de Câmpie, va susține toate demersurile comunei și urează mult succes administrației locale în acest mandat”

Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș

Proiectele de pe câmpie susținute de Consiliul Județean

Caseta 3Mă bucur să fiu încă o dată în mijlocul locuitorilor din Zau la acest minunat eveniment, atât la Festivalul de Jocuri şi Populare “Peştişorul de argint” cât și la tradiționalul târg al peștelui. Prin acest festival perpetuați tradițiile zonei de câmpie. Este un lucru deosebit de aceea vreau să felicit copiii, membrii ansamblurilor de dansuri, instructorii care se străduiesc să ducă mai departe aceste frumoase obiceiuri. Sunt la acest nivel de reprezentare al Consiliului Județean datorită faptului că sunt din această zonă, de aceea vreau să vă spun că avem în vedere dezvoltarea acestei zone. Aici vreau să menționez realizarea aducțiunii de apă de la Luduș la Miheș care să asigure apa atât de necesară zonei de câmpie, modernizarea drumului județean Luduș-Sărmașu care va face legătura cu județele Bistrița și Cluj, și nu în ultimul rând lărgirea drumului dinspe Valea Largă spre județul Cluj. Faptul că este o zi de sărbătoare, trebuie să ne bucurăm, măcar o dată pe an avem nevoie și de această distracție”

Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș

Schimb de locuri între politicieni și alegători

Caseta 4Nu trebuie să lăsați politicienii să vă acapareze această sărbătoare, această zi. Este a dumneavoastră, trebuie să vă bucurați de ea. Poate că vor veni și acele vremuri în care politicienii vor sta în fața scenei iar dumneavoastră pe scenă, și poate așa vom avea mai multe de învățat uitându-ne de jos la dumneavoastră. Vă doresc tot binele din lume, să vă distrați, și să uitați măcar pentru această zi de necazurile și problemele zilnice”

Doru Oprișcan, președintele PNL Mureș

Sprijin din partea liberalilor

Caseta 5Țin minte că în urmă cu opt ani eram tot pe această scenă cu primarul Iurian Alexandru, primarul destoinic pe care îl aveți astăzi. Trebuie să-l felicităm fiindcă a câștigat un nou mandat cu 100 %, nu a avut nimeni curajul să-l înfrunte. Nu am venit la Zau doar ca să ne bucurăm de această zi de sărbătoare, ci să demonstrăm, să arătăm că aici, în fața dumneavoastră suntem o întreagă echipă care îl susține pe primarul Iurian Alexandru și proiectele primăriei Zau de Câmpie. Sper că promisiunile Consiliului Județean vor fi onorate, iar dumneavoastră sunteți până la urmă cei care ne veți judeca”

Cristian Chirteș, deputat PNL

4Programul artistic al Târgului Peștelui a cuprins recitalurile susținute de soliștii de muzică populară Ciprian Istrate, Monica Pârlea, Nelu Șopterean, Teodor și Narcisa Țogorean, Roxana Septimiu Pop, Ioana Toma, și soliștii Laura, Lidia Buble și Maxim.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.