Se renovează o clădire de patrimoniu cultural Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 571 Vizualizări

Se renovează o clădire de patrimoniu cultural

 

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) Mureș a demarat un proiect pentru lucrări de intervenție reparații la învelitoare și fațade la sediul agenției, imobilul din strada Iuliu Maniu nr 2. Lucrarea este structurată pe trei capitole, respectiv lucrări și reparații învelitoare și fațade, lucrări de restaurare tâmplărie și restaurare elemente din piatră artificală.

”Momentan se lucrează la fațade exterioare și acoperiș, pentru că problemele care au intervenit sunt destul de grave, Inspectoratul Teritorial de Muncă desfășurându-și activitatea la ultimul etaj, aveau tot timpul necazuri cu ploile și infiltrările în pereți. Am hotărât să refacem acest acoperiș pentru că starea lui era tot mai degradată și, în plus,  clădirea este înscrisă în Patrimoniul cultural național al României. Lucrările s-au demarat în luna iunie, în urma unei licitații publice, câștigată de o firmă din Tîrgu Mureș. Pe partea stângă a clădirii deja este terminat acoeprișul și fațada exterioară, urmează să se mute schela pe partea dreaptă, pentru a se putea demara lucrările și aici. Contractul este pe un de zile, dar sperăm ca până la venirea înghețului să fie terminată toată clădirea, pentru a ne putea încadra în anul bugetar 2016” a declarat Semina Baricz, director executiv(A.J.P.I.S.) Mureș.

Valoarea investiției este în jur de 878 de mii de lei, împărțită în trei capitole. Anul acesta doar 330 de mii de lei vor fi cheltuiți, respectiv pentru primul capitol.

Pentru restaurarea elementelor de piatră artificală va avea loc o licitație publică în luna septembrie sau octombrie, dar deocamdată trebuie să facem un alt necesar pentru a primi bani de la minister. La rectificarea de buget sperăm să ne atribuie o altă sumă pe care, deocamdată, nu o știm, până la finalizarea licitației. Mă bucur nespus de mult că eu sunt cea care a demarat aceste lucrări, fiind o clădire de Patrimoniu, situată și în centrul orașului, consider că va arăta foarte bine lângă celelate instituții, Prefectură și Primărie, reabilitate în urmă cu câțiva ani, și se va  ridica la adevărata ei valoare” a mai adăugat directorul Semina Baricz.

DSC_1998

Clădirea a fost construită  între anii 1925-1935, cu sprijinul primarului Tîrgu Mureș, dr. Emanuel Dandea, cu destinația ”Cămin al ucenicilor români Avram Iancu”. A fost ridicată în stil neoromânesc, fiind una dintre cele mai importante clădiri publice , realizată între cele două războaie mondiale. Lucrările de construcție au fost începute în anul 1924, dar din lipsă de fonduri au fost sistate de  mai multe ori, cauzele fiind sărăcia de după terminarea războiului, reorganizarea administrativă a României, lipsa forței de muncă și a materialelor de construcții, luptele dintre partidele politice românești din acele vremuri.

Amplasată la intersecția a două străzi, racordate în unghi ascuțit, datorită configurației terenului, construcția are un aspect monumental, cu un corp de clădire supraînălțat, care adăpostește intrarea principală, scoasă în evidență și prin prezența balconului, sprijinit de doi stâlpi, cu capiteluri  cu forme bizantine, care ies din planul fațadei, împreună cu balconul. Această fațadă este decorată de elemente verticale, așezate la colțuri, care se termină cu balcoane la nivelul etajului trei, acoperite separat cu învelitoare curbe, care dau un aspect măreț zonei de intrare. Fațada dinspre strada Tineretului , cu o desfășurare lungă, are nouă axe cu deschideri arcuite, semicilindrice, la parter. Aici sunt șase intrări, penultimul acces fiind o intrare secundară, cu o legătură cu o scară secundară. Fațada este decorată de la nivelul etajului 1 până la streașină cu elemente verticale, îmbogățită cu liniatură orizontală.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE