Home / Slider / 10 pentru siguranţă! Nu tolera violenţa domestică

10 pentru siguranţă! Nu tolera violenţa domestică

Distribuie

 

Campania „10 pentru siguranţă!”  vine în atenția mureșenilor cu un subiect delicat: violența în familie. Suntem cu toţii afectaţi de violenţa domestică, şi cu toţii avem responsabilitatea de a lupta împotriva ei. Doar atunci se va termina.

Violența domestică este considerată de multe persoane un subiect tabu, un aspect îngrijorător, deoarece copilul este principala victimă, direct afectat de atmosfera de acasă.

Potrivit polițiștilor Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, violența se poate întâmpla oricui, nu depinde de condiția socială, de educație, de rasă, religie sau orientare sexuală. Pot fi afectate femeile tinere sau în etate, căsătorite sau într-o relație, cu copii sau fără copii, bogate sau sărace, care au serviciu sau sunt casnice.

Un subiect, încă, evitat în societatea românească, neînţelegerea fenomenului, prejudecăţile şi toleranţa noastră faţă de violenţă, ne determină să credem că „nu este treaba noastră”. Construim această greșită gândire în baza unor mituri  de genul ” femeile o cer. Primesc ceea ce caută”, „ea e de vină, fiindcă nu pleacă”, ” oamenii abuzivi suferă de o boală psihică”, ” a lovit-o pentru că era sub stres” şi multe altele.

Ce trebuie să faci

Dacă ești victima violenței domestice, este posibil să nu dorești să discuți despre drama prin care treci, cu alte persoane. Sau este posibil să ai concepția că violența în familie este o problemă privată. Însă ea reprezintă, de asemene,a o chestiune publică. Această problemă afectează familii, copii și întreaga societate. Este foarte dăunător pentru copii să trăiască într-un mediu abuziv.

Este treaba ta și a noastră, a fiecăruia, cu atât mai mult cu cât, copiii sunt de regulă victime colaterale, iar pentru ei trebuie să vorbim noi, toţi ceilalţi.

O mare parte a faptelor de mare gravitate au loc în familie. De ce în locul în care ar trebui să te simţi cel mai în siguranţă de fapt poţi fi în cel mai mare pericol? Tocmai pentru că agresorul poate acţiona liniştit: victima de ruşine nu prea spune, oricum lumea nu se bagă, deci este liber să facă ce vrea. Oare când victime vor proprii noștri copii, nepoţi, prieteni apropiaţi, atunci vom continua să credem că „nu e treaba noastră” ?

Putem ajuta. Cu o informaţie, cu un pliant. Nu ne costă nimic. Poate victima nu va folosi informaţiile azi, dar într-o zi s-ar putea să îţi spună că i-ai salvat viaţa, ei şi copiilor.

Cere ajutor!

Există servicii pentru victime, chiar şi pentru agresori. Judeţul Mureş este unul norocos din acest punct de vedere, având şi un adăpost de urgenţă, cu locaţie secretă. Consiliere psihologică, juridică, sprijin pentru solicitarea ordinului de protecţie, asistenţă socială şi, la nevoie, adăpost – sunt servicii gratuite oferite la Centrul de prevenire, monitorizare şi combatere a violenţei în familie din Tîrgu-Mureş. Sunaţi la 0265-255931 sau pe Facebook  – Violența intrafamilială. De asemenea, consiliere oferă şi Fundaţia Veritas din Sighişoara. Spuneţi şi altora despre toate acestea.

Campania „10 pentru siguranţă!” are ca scop reamintirea unor măsuri pentru siguranţa copiilor, a familiei. Aducem în atenţia mureşenilor 10 sfaturi pentru ca familiile din comunitatea noastră să primească nota 10 la lecţia siguranţei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.