Home / Beauty / Alimente care ne ajută să ne păstrăm dinții sănătoși și frumoși

Alimente care ne ajută să ne păstrăm dinții sănătoși și frumoși

Distribuie

Diferite alimente acide şi băuturi pot provoca eroziunea smalţului dinţilor, astfel că pentru a ne menţine dinţii puternici trebuie să găsim surse noi prin care să recuperăm mineralele pierdute, printre care cele mai importante sunt calciul şi fosforul, scrie CSID. Consumul unor alimente bogate în aceste elemente este, aşadar, o necesitate dacă dorim să ne păstrăm dinţii puternici şi sănătoşi.
Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, carnea roşie, ouăle. Nucile sunt pline de beneficii pentru dinţi, fiind cunoscut faptul că sunt bogate în calciu şi fosfor.
Vitamina D este esenţială nu doar pentru starea generală de sănătate, dar şi pentru cea dentară, motivul principal fiind acela că această ajută la absorbţia calciului. Lumina soarelui favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns o „repriză: de aproximativ cinci până la 30 de minute de expunere la soare, cel puţin de două ori pe săptămâna, pentru a ne obţine necesarul din această vitamină. Dacă nu sunteţi prieteni cu soarele, din fericire gălbenuşurile de ou sau uleiul din ficat de cod reprezintă surse la fel de bune de vitamina D.
Vitamina C este şi ea foarte importantă pentru dantură datorită capacităţii sale de a întări vasele de sânge şi de a reduce inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase.
La fel de benefice sunt şi verdeţurile, care se regăsesc de obicei cam pe orice listă de alimente sănătoase. Acestea sunt pline de vitamine şi minerale, având în acelaşi timp un aport scăzut de calorii. În plus, tot ce înseamnă frunze verzi, cum ar fi varza şi spanacul, sunt un beneficiu şi pentru sănătatea orală, ele fiind bogate în calciu, acid folic, vitamina B.
Când vine vorba de beneficii pentru sănătate, antioxidanţii ocupă un loc fruntaş. Aceştia luptă împotrivă bacteriilor care cauzează inflamaţii şi boli parodontale, având un rol important în protejarea gingiilor şi a altor ţesuturi în faţa deteriorării celulelor şi dezvoltării infecţiilor bacteriene.
Cele mai bune surse de antioxidanţi sunt, cum era de aşteptat, fructele şi legumele: mere, fructe de pădure, struguri, stafide, dar şi nuci sau fasole.
Polifenolii, care pot fi găsiţi în ceaiul verde sau negru, sunt cunoscuţi datorită eficienţei în a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Ceaiul, de asemenea, tinde să fie bogat în fluorură, despre care se ştie că este necesară pentru a avea dinţi sănătoşi.
Perierea, desigur, ar trebui să fie un obicei nelipsit după masă, dar în cazul în care nu se poate realiză imediat, o gumă poate reprezenta o soluţie temporară.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.