Home / Sanatate / „Picătura de viață”, campania de donare de sânge în care se implică aproximativ 2.000 de voluntari

„Picătura de viață”, campania de donare de sânge în care se implică aproximativ 2.000 de voluntari

Distribuie

Federaţia de asociaţii studenţeşti AMICUS România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul Rregional de Transfuzii Târgu-Mureş, derulează în perioada 11-12 august, la Târgu-Mureș, campania de promovare a donării de sânge „Picătura de viaţă”. Aproximativ 2.000 de voluntari din întreaga țară au venit la Târgu-Mureș pentru a dona sânge pentru semenii lor și pentru lua parte la peste 20 de activități sociale ce se desfășoară în oraș.

Campania de donare de sânge a fost prezentată joi, 11 august, într-o conferință de presă, care a avut loc la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș, unde a fost amplasat și un centru mobil de donare de sânge și standuri cu cărți despre un stil de viață sănătos. Aproximativ 60% din populația României va avea, la un moment dat în viață, nevoie de sânge. Însă, deocamdată, numai 2% dintre români donează. Pentru a demonstra ca se poate și altfel. tinerii participanți, reuniți sub deviza „Transformă picătura în infinit!” îi vor motiva pe târgumureșeni să se implice activ în această campanie, să doneze regulat sânge, iar astfel să devină un exemplu pentru cei din jurul lor. Se poate dona sânge atât la Centrul de Transfuzii, cât și la Centrul Mobil de Donare care este amplasat în centrul municipiului Târgu-Mureș. Estimările citate de organizatorii campaniei de donare spun că necesarul anual, în România, este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total), iar anul trecut doar 66% din cererea de sânge a putut fi acoperită.

2 sange

Nevoie constantă de sânge
Potrivit Centrului de Transfuzii Târgu-Mureș, în timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge total, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferită. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.
„Este un prilej deosebit să dăm startul acestui proiect, împreună cu Federația AMICUS. Primul pas al acestui proiect a fost făcut în sensul că astăzi derulăm două activități de prelevare de sânge: una aici, la centrul mobil, iar cea de-a doua la Centrul de Transfuzii, unde colegii au primit un grup numeros de donatori. Nevoia de sânge este constantă. Într-un centru universitar cum este Târgu-Mureșul cineva are nevoie în fiecare zi de sânge, fie că este o persoană operată la Institutul de Boli Cardiovasculare, fie că este un bolnav cu leucemie, o mămică care a adus pe lume un copil după o naștere dificilă sau poate chiar copilașul născut, dar și persoane de diferite vârste. Important este să știm că toți trebuie să fim solidari, să ne gândim la cei care suferă, să ne bucurăm de faptul că suntem sănătoși și că putem să facem acest lucru, pentru că numai oamenii sănătoși pot să doneze sânge”, a declarat psihologul Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş.

3 sange

Peste 300 de donatori de sânge
Coordonatorul proiectului, Daniel Seniuc, a arătat că sunt prezenți la Târgu-Mureș în aceste zile în jur de 2.000 de tineri. Dintre aceștia, vor dona sânge peste 300 de voluntari. „Vor dona peste 300 de tineri din cei 2.000 de tineri care vin la Târgu-Mureș din întreaga țară. Începând de astăzi, târgumureșenii se pot înscrie la donare la standul din Piața Victoriei. Persoanele înscrise vor fi contactate ulterior și programate la donare în funcție de nevoia de sânge la momentul potrivit (…) Ne-am bucura să se înscrie cât mai mulți târgumureșeni. În oraș, avem o echipă formată din tineri care vor împărți fluturași care promovează campania de donare de sânge”, a precizat Daniel Seniuc.

4 sange

Coordonatorul de proiecte al Asociației AMICUS, Marcel Brândzanic, a menționat că în paralel cu această campanie de donare de sânge se desfășoară, la Târgu-Mureș, Congresul Tinerilor Adventiști, ce are loc o dată la patru ani, la care iau parte mii de tineri. Aceștia au fost implicați în 20 de proiecte sociale care s-au desfășurat joi, 11 august, în mai multe locații din municipiul Târgu-Mureș. „ Asociația AMICUS este una dintre cele mai vechi asociații din România și ne bucurăm că putem organiza acest eveniment care reunește aproape 2.000 de voluntari. Proiectul „Picătura de viață” este unul dintre cele peste 20 de proiecte organizate zilele acestea în Târgu-Mureș. Avem proiecte pentru toate categoriile de vârstă. O mare parte dintre ele sunt proiecte sociale, unele vizând îmbunătățirea stilului de viață și încurajarea adoptării unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor și nu numai”, a precizat Marcel Brândzanic.

5 sange

Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori
Pentru a deveni donatori de sânge, oamenii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. Donarea de sânge total durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.