Arta interpretativă desăvărșită la cursurile de măiestrie ”Harmonia Cordis” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 410 Vizualizări

Arta interpretativă desăvărșită la cursurile de măiestrie ”Harmonia Cordis”

Festivalul Internațional de Chitară Clasică „Harmonia Cordis”, ediția a XI-a programat în perioada 10-15 august include, pe lângă recitalurile găzduite de Palatul Culturii și cursuri de măiestrie unde aproximativ 40 de cursanți, studenți din cadrul facultăților de muzică din țară își desăvârșesc domeniul chitaristic grație celor 15 profesori care predau timp de aproape o săptămâmă tehnicile interpretative ale chitarei. Cursurile de măiestrie din cadrul ”Harmonia Cordis” au debutat joi, 11 august, găzduite de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. ”Aceste cursuri de măiestrie se țin individual, avem 15 profesori, fiecare cu orarul propriu unde fiecare cursant stă față în față cu profesorul. Majoritatea cursanților sunt studenți la diferite facultăți de muzică. Aceste cursuri sunt destinate profesioniștilor, nu sunt pentru amatori. Cursanții vin cu un bagaj de cunoștințe care este cizelat în urma acestor cursuri. Sunt cursanți din Cluj, București, Târgu-Mureș, Bistrița, Baia Mare, Oradea, studenți la diferite facultăți din țară. Profesorii care țin aceste cursuri sunt în majoritate din străinătate. Cursanții vin cu o piesă, o cântă, după care are loc discuția cu profesorul cursului. Piesa este analizată de către profesor în ceea ce privește partea interpretativă, și dacă apar anumite probleme, imediat profesorul spune care ar fi modul corect de interpretare. Aceste cursuri individuale profesor-cursant ajută enorm, profesorii de regulă sunt din afară și vin cu alte concepții, cu alte viziuni, iar cursanții progresează foarte mult. Profesori precum Costas Cotsiolis din Grecia, Csáki András din Ungaria, Gabriel Guillen din Venezuela sunt prezenți și în cadrul recitalurilor de gală din cadrul festivalului. Majoritatea dintre oaspeții din străinătate predau la aceste cursuri de măiestrie, dar sunt și invitați care vin doar ca să predea precum Roth Ede, care predă la Facultatea din Györ și Liviu Georgescu, președintele Fundației Române pentru Chitară și organizatorul Festivalului Internațional de Chitară de la Sinaia”, ne-a declarat Beke István Ferenc, preşedintele Asociaţiei Harmonia Cordis.

Trio 1-2-3 Jazz printre cursanți

Trio 1 2 3 JazzPrintre cursanții din acest an se numără și membrii trio-ului 1-2-3 Jazz, respectiv Cristian Zaharia, Florian-Varga Baptan și Orosz David, prezența lor în cadrul ”Harmonia Cordis” fiind simțită la J’ai Bistrot miercuri seara unde cei trei au susținut un recital. ”Acest trio l-am pregătit pentru un festival de jaz avut loc anul trecut la Cluj. Practic a fost un concurs dedicat debutanților organizat de Ștefan Vanai. Am luat la acest concurs locul 1, apoi am concertat în cadrul festivalului ”Jazz in the Park””, a precizat Cristian Zaharia, componentul trio-ului 1-2-3 Jazz.

Cristian Zaharie, în premieră la ”Harmonia Cordis”

2Componenții trio-ului 1-2-3 Jazz sunt studenți în cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, îndrumați de profesorii Andrei Constantin și Beke István Csaba. Cristian Zaharia vine din Baia Mare, curiozitatea fiind cea care l-a împins să se aplece asupra chitarei, instrument aprofundat încă de prin clasa a VI-a. ”Am pus prima dată mâna pe o chitară în clasa a VI-a, inspirat de un văr de-al meu care avea o chitară electrică la care a început să-mi cânte Metallica și Iron Maiden. Am dorit și eu să pot cânta, dar prin liceu mi-am dat seamă că lucrurile nu sunt chiar atât de simple în ce privește chitara. De aceea clasa a XII-a a făcut-o la un liceu de arte, după care am făcut pasul spre Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”. Aici am început să descopăr adevărata muncă care stă în spatele unui asemenea instrument. Era o prăpastie între ce știam de chitară înainte și ce am acumulat în ultimul an de liceu și apoi în facultate. Sunt pentru primar dată la cursurile de măiestrie din cadrul ”Harmonia Cordis”, unde voi interpreta „Prelude nr.1” de Villa-Lobos, „La Catedral” de Agustin Barrios și „Arab Capriccio” de Francisco Tárrega”, a precizat Cristian Zaharia.

Florian-Varga Baptan, de la pian la chitara clasică

3Al doilea component al trio-ului 1-2-3 Jazz, cursant în cadrul master clas-urilor ”Harmonia Cordis” este din Cluj, pe nume Florian-Varga Baptan. După șase ani de pian a decis să se aplece asupra chitarei, iar alegerea a fost una de bun augur dat fiind progresul pe care Florian la înregistrat în ultima vreme. ”Eu din clasa VII-a m-am apucat de chitară. Am făcut șase ani de pian și m-am cam săturat și am dorit să schimb instrumentul cu orice preț. Nu știam ce să fac, iar mama avea o chitară veche de Reghin, model Laura de Hora de vreo 20 de ani și am început să cânt la ea. Mi-a plăcut și atunci am zis să încerc pe chitară. Inițial am vrut să plec din liceu, să nu mai fac muzică dar la cât de tare mi-a plăcut chitara am rămas, după care am ajuns la facultate unde continui să aprofundez acest instrument. Nu pot spune că diferența între liceu și facultate a fost mare, e cam aceeași chestie, diferența o fac profesorii, studiul și practica. Sunt pentru prima dată cursant la ”Harmonia Cordis” , este practic primul meu pas major în ce privește un masterclas de chitară clasică. Deocamdată cânt pentru că îmi place, apoi voi încerca și pe partea de concerte, în special axate pe muzica clasică Când trăiești printre atâția artiști, e foare ușor să organizezi ceva, dacă cunoști fenomenul și oamenii din interior. Clujul stă bine la acest capitol”, a spus Florian-Varga Baptan.

Orosz David, studiul chitarei la Budapesta

4Ultimul component al trupei 1-2-3 Jazz este un târgumureșean pe nume Orosz David, absolvent al Liceului de Artă din Târgu-Mureș. ”Am început cu studiul chitarei în clasa a V-a la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, influențat și de vărul meu care cânta la chitară, iar acest microb mi s-a transmis și mie. Am studiat inițial muzică ușoară, după care am găsit un profesor de chitară clasică, Andrei Turcu, cu care am început studiul aprofundat al chitarei. Particip anual la cursurile de măestrie din cadrul ”Harmonia Cordis”. Pot spune că au contat mai mult de jumătate decât tot studiul făcut. E nevoie de un pic de timp pentru a aprofunda aceste cursuri de măiestrie, nu vine totul de-a gata. E nevoie de timp, studiu, și multă muncă pentru a asimila aceste cursuri. Dorința mea este să plec la studiu la Budapesta printr-o bursă Erasmus după care voi vedea ce voi face la master. Deocamdată doresc să-mi îmbogățesc tehnica, să progresez cât mai mult”, a menționat Orosz David.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE