Peste 2500 de participanți la festivalul Roman Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 353 Vizualizări

Peste 2500 de participanți la festivalul Roman

 

Peste 2500 de participanți la cel mai mare eveniment al anului care amintește de vremea romanilor. Legiunea XIII Gemina de la Apulum a participat sâmbătă, 13 august, la Festivalul Roman de la Călugăreni, uimind, și de această dată, participanții printr-un spectacol cu demonstrații de tehnică militară, prezentări de armament și o demonstrație de lupte tip pancratium, extrem de apreciate în antichitatea romană.

1

Ajuns la cea de-a patra ediție, organizat de Muzeul Județean Mureș în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, festivalul s-a născut din dorința de a promova într-o manieră mai deosebită un sit arheologic pe teritoriul județului Mureș. Nu este numai o zi în care se reconstituie și se celebrează stilul de viață roman, cu toate formele lui de manifestare, economic, social, politic, militar, ci și pentru a promova situl în sine, patrimoniul arheologic, potrivit celor afirmate de Nicoleta Man, șeful Secției de Arheologie din cadrul Muzeului Județean Mureș.

DSC_1997

Cele patru trupe de reenactori albaiulieni care activează sub titulatura generală de Garda Apulum, respectiv Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apoulensis și Magna Nemesis au făcut spectacol, prin demonstrațiile de tehnică militară, luptele de gladiatori și dansuri.

În deschiderea evenimentului, Soos Zoltan,  directorul Muzeului Judeţean Mureș, pentru a cinsti memoria Reginei Ana, a cerut participanților să păstreze un moment de reculegere. Festivalul a debutat cu parada participanților pe traseul Teatru Șura-Mănăstirea Franciscană-Parc argelogic-Teatrul Șură, programul fiind continuat cu expoziții și ateliere de pedagogie muzeală găzduite de zona Teatrului Șura și Mănăstirea Franciscană.

”Sperăm că razele lui Apollo ne vor lumina această zi” a declarat Andras Tihamer, expert restaurator în cadrul Muzeului Județean Mureș. În curtea Teatrului Șura și în spațiul din interior s-au desfășurat activitățile de pedagogie muzeală legate de meșteșugurile, de activitățile artistice și cele legate de viața cotidiană romană. Arena din spatele Teatrului Șura a găzduit exercițiile militare ale legionarilor, luptele confederației și concursuri de tras cu arcul. Tot în curtea Teatrului Șura au avut loc prelegeri în limbile română și maghiară legate de obiceiul consumării vinului în antichitatea romană cu titlul ”Elogiul lui Bachus”. După masa a avut loc tradiționala licitație de sclavi, unul din momentele cele mai populare ale festivalului.

Să ratezi o vizită la Mănăstirea Franciscană, care a găzduit expoziții și ateliere de pedagogie muzeală, a fost de neiertat. Aici, pe fondul unui concert de muzică barocă cu formația Trio Estate, și expoziția ”Biblioteca claustri”, cu imagini reprezentative din fondul de carte al Mănăstirii Franciscane, respectiv cărți din secolele XVII și XVIII, participantul a fost imediat aruncat câteva sute de ani înapoi, în timp.

3

Mâncare stropită cu vin

Despre arta culinară romană ne-a povestit arheologul  Katalin Sido, care ne-a recomandat, așa, ca de început, pe stomacul gol, o rețetă de păstăi și năut, servite cu sare, chimen, ulei și puțin vin. Ca și ingrediente avem nevoie de 300 gr de păstăi, 200 gr de năut uscat, 1 linguriță de semințe de chimen, 2 lingurițe de ulei de măsline, 1 linguriță de vin roșu, piper negru. ”Puneți năutul într-un vas mare adăugați apă, încât să acopere și lăsați-l să se înmoaie peste noapte. În ziua următoare strecurați năutul, puneți-l într-o cratiță, acoperiți-l cu multă apă și lăsați la fiert timp de 90 minute sau până când năutul este moale. Tăiați păstăii la o lungime de 3 cm, adăugați-o la năut și fierbeți până când se înmoaie, apoi strecurați. Amestecați ingredientele rămase într-un bol și adăugați amestecul de păstăi și năut. Se amestecă totul și se adaugă sare după gust, după care se poate servi” ne sfătuiește Katalin. Fasole sau mazăre à la Vitellius, Sos Sala cattabia á la Apicius sau piure de țelină.

4

Părul femeii era aranjat cu piaptăn din corn de cerb, prins în creştet, în bucle şi cosiţe, uneori fiind fixate în forme înalte pe nişte coşuleţe împletite din sârmă sau cu ace din os. Peste tot în lumea antică, coafarea femeilor şi bărbieritul bărbaților erau efectuate de sclavii personali sau la bărbierii publici. Tot aici am aflat că, un parfum subtil şi delicat e însăşi esenţa feminităţii, iar femeile romane știau în cel mai frumos mod să-și exprime individualitatea printr-un parfum unic, care să poarte amprenta personalităţii ei. Cu puţină inspiraţie şi un pic de îndemânare, ele își făceau propriul parfum acasă doar din ingrediente naturale, din esențe de ulei de scorțișoară sau mentă, pentru ca în final să se poată bucura de propriul lor parfum personalizat.

Colaborare de succes

Potrivit cercetătorului ştiinţific Szilamer Panczel, în organizarea Festivalului Roman de la Călugăreni s-au implicat toate secţiile Muzeului Judeţean Mureş, începând cu arheologii, restauratorii, istoricii de artă, etnografii, dar şi alte instituţii, cum este Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, Teatrul Şură din Călugăreni sau Primăria Eremitu, pe raza căreia se află situl arheologic.

Pe perioada zilei în care s-a desfășurat festivalul roman de la Călugăreni, peste 2500 de curioși au participat la activitățile care i-au ajutat să cunoască tainele, meşteşugurile, viaţa cotidiană şi tehnicile de luptă ale romanilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE